Sigurno ste primetili usporenje, forum je praktično bilo nemoguće koristiti. Desilo se to da je jednom od onih koji imaju email nalog na serveru provaljen password na nekom od sajtova na kojem je koristio isti password kao i na našem mail serveru. Onda se nakačo spam bot i ulogovao na njegov nalog i krenuo da šalje ko zna koliko mailova u sekundi na razne adrese potpuno usporivši server. U trenutku kada sam provalio šta se događa, a to nije bilo odmah, sam isključo mail server što je sprečlo slanje novih spamova, ali ne i onih koji su već bili u mail queueu, a izgleda da ih je bilo par miliona. Kažem par miliona jer je Postfix komanda za brisanje mailova iz queuea radila oko 36 sati, završila je posao negde oko ponoći kada sam uključo mail server prethodno isključvši nalog pomenutog korisnika.
Zbog promene IP adrese, server nije bio dostupan neko vreme. Trebalo bi danas u toku dana, dok se propagiraju izmene u DNS rekordima, da bude ponovo vidljiv sa svih provajdera.
Koliko Sam ja video u logovima, broj imapd process je rastao i rastao, nisu zatvarani, možda zbog one greške u rutiranju u CRI-u, tako da na kraju i launchd nije mogao da pokreće nove http procese.
Sada posle problema ili pre? Ako je sada, ko ti je provajder, možda CRI ima problem sa rutama do njega, pa da prijavimo, ja sa SBB-a od kad je MMX resetovao server nemam problema.