Na UNIX platformi, direktorijum je ‘sakriven’ ako mu ime pocinje sa tackom. Tesko da folder moze da postane vidljiv a da mu se, pri tome ne promeni ime.
Recimo, ako je naziv foldera ‘hidden’ i zelis da ga ucinis nevidljivim, treba da uradis sledece:
[code:1]
$ mv hidden .hidden
[/code:1]
Sada ga komanda ‘ls’ vise ne prikazuje. Ako ipak zelis da vidis sve foldere, pa i one koji su sakriveni, koristi komandu ‘ls -al’.
Upozorenje: ne menjajte imena fajlova i direktorijuma u UNIX-u ako niste sigurni sta radite…
Dragi Aco, hvala na lekciji iz UNIX-a, ali ti nisi ukapirao problem: standardni UNIX direktorijumi (/tmp, /usr, /bin i slično) su ‘vidljivi’ u Terminalu, tj. shellu, tj. UNIX-u, nazovi to kako hoćeš. Ali se oni, po defaultu, ne vide u Finderu. koka ima problem da mu se odjednom vidi folder tmp u Finderu, a da se ne vide usr, var i ostali direktorijumi.
Očgledno nisi pročtao ove rečenice iz moje prethodne poruke:
Ako su u spisku isti fajlovi koje vidiš i iz Findera, onda je sve u redu, samo je folder izgubio hidden flag za Finder (on za UNIX nije sakriven); pa nađi onaj Onyx ili već koji Utility ima opciju da uključ i isključ hidden flag za standardne UNIX foldere.
Taj tmp koji ti se pojavio nije systemski tmp /on se ne nalazi u root-u diska/..Ako si skoro instalirao neke programe koji pokrecu UNIX comande i sluchajno ili namerno si prekinuo izvrshavanje iste, moze da se desi da ti ostane taj tmp..Nije nikakav ‘maligni kod’ niti ‘timebomb’ niti bilo shta slichno..Slobodno obrishi taj tmp i zaboravi na njega…
Teško da je mogao neko/nešto da kreira tmp direktorijum u root-u fajl sistema.
Ukoliko postoji simbolički link tmp prema private/tmp onda nema šanse da može da postoji bilo koji drugi objekat sa istim imenom…
Pre će biti da je neka glupa skripta ili program skinuo hidden attribut…
Dragi Aco, hvala na lekciji iz UNIX-a, ali ti nisi ukapirao problem: standardni UNIX direktorijumi (/tmp, /usr, /bin i slično) su ‘vidljivi’ u Terminalu, tj. shellu, tj. UNIX-u, nazovi to kako hoćeš. Ali se oni, po defaultu, ne vide u Finderu. koka ima problem da mu se odjednom vidi folder tmp u Finderu, a da se ne vide usr, var i ostali direktorijumi.
Očgledno nisi pročtao ove rečenice iz moje prethodne poruke:
Ako su u spisku isti fajlovi koje vidiš i iz Findera, onda je sve u redu, samo je folder izgubio hidden flag za Finder (on za UNIX nije sakriven); pa nađi onaj Onyx ili već koji Utility ima opciju da uključ i isključ hidden flag za standardne UNIX foldere.
Teško da je mogao neko/nešto da kreira tmp direktorijum u root-u fajl sistema.
Ukoliko postoji simbolički link tmp prema private/tmp onda nema šanse da može da postoji bilo koji drugi objekat sa istim imenom…
Pre će biti da je neka glupa skripta ili program skinuo hidden attribut…
Kada obrisem taj tmp folder onda mi neradi ilok reset skripta samo se zablokira a to mi je od presudne vaznosti za muzicki software.
Niko ti nije rekao da brišeš, ali, osim što smeta vizuelno, nema nikakvih problema da ga ostaviš. Sve mi se čni da je i uzročnik problema taj skript (ne, nije greška, ovde ipak pričamo o UNIX-u, a UNIX je nastao pre nego što je bulumenta nazovi Web developera skriptove počela da zove skriptama - izvini na digresiji); pa ako previše ne smeta, ti ostavi.
BTW, evo strane gde je sve ovo lepo objašnjeno i navedeni neki Utility programi i komande iz Terminala kojima možeš da setuješ i skineš invisible bit u HFS+ metadata podacima.
BTW, evo strane gde je sve ovo lepo objašnjeno i navedeni neki Utility programi i komande iz Terminala kojima možeš da setuješ i skineš invisible bit u HFS+ metadata podacima.