Backup podataka i aplikacija na Mavericks-u
Posted: 12 November 2013 03:38 PM
Member
RankRankRank
Total Posts:  82
Joined  2009-08-11

Moram da postavim dva pitanja i ako se glupo osećam zbog prvog jer po nekoj logici i zdravom razumu sve mi je jasno… 😊

Hoću da odradim clean instal Mavericks-a i video sam na youtube-u da je neki lik okačo video kako najlakše napraviti backup podataka i aplikacija…

http://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_439416673&feature=iv&src_vid=LE0FD2TV0eE&v=REmK954nybw

E sada prvo pitanje je da li gubim podatke iz onog foldera gde mi se nalaze Documents, Downloads, Picture, Movie,... i ako su mi svi ti folderi na drugom HDD-u (linkovani); pošto imam dva HDD-a u kompu (optibay varijanta)?

A drugo da li aplikacije mogu samo da se prekopiraju nazad i da rade?
Vidim da npr. CS6, iWork, iLife i Office ne mogu ali šta je sa drugim aplikacijama, pošto vidim da lik ne kopira Library folder kao backup…?

Signature 

MacBook 2

Profile

Posted: 12 November 2013 06:18 PM   [ # 1 ]
Member
RankRankRank
Joined  2009-08-11

Sada još vidim da je brdo ljudi imalo problema sa externim WD HDD-ovima kada su instalirali Mavercks-a!

Ladno su im nestajali podaci kako su instalirali Mavericks-a!

Da li je još neko imao ovakvih problema i da li je pronađeno rešenje za to…

Inače ja imam problem kod Mavericks-a da kada mi komp ode u sleep mode ne može da se vrati već moram da ga ugasim na dugme i ponovo upalim!!!

Signature 

MacBook 2

Profile

Posted: 13 November 2013 08:34 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

Adobeove aplikacije skoro nikada nisu mogle da se reinstaliraju prostim kopiranjem, jet ubacuje koješta svuda po sistemu.

Nije mi baš najjasnije kako imaš organizovane foldere, pa ne bih da nagađam, hajde objasni malo detaljnije.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 13 November 2013 08:50 AM   [ # 3 ]
Member
RankRankRank
Joined  2009-08-11

madamov wrote:

Nije mi baš najjasnije kako imaš organizovane foldere, pa ne bih da nagađam, hajde objasni malo detaljnije.

Imam dva HDD-a u MacBook Pro-u…
Imam sistemski SSD i HDD za podatke…
Pošto po default-u se na sistemskoj particiji nalaze Home folderi: Documents, Downloads, Picture itd. ja sam ih linkovao da taj drugi HDD gde su mi podaci…
To sam odradio tako što sam promenio lokaciju Home directory-ja u System Preferences-u.

E pošto hoću da odradim clean instal Mavericks-a moraću da formatiram taj sistemski hard i u ovom mom slučaju sve što mi je na drugom HDD-u ne bi trebalo da se izgubi bez obzira što je linkovano ali sam pre nego krenem u avanturu hteo čsto da proverim da li sam u pravu jer ovaj Mavericks koliko košta toliko je i nepredvidiv. 😊

Signature 

MacBook 2

Profile

Posted: 13 November 2013 01:59 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

eeprom wrote:

Imam dva HDD-a u MacBook Pro-u…
Imam sistemski SSD i HDD za podatke…
Pošto po default-u se na sistemskoj particiji nalaze Home folderi: Documents, Downloads, Picture itd. ja sam ih linkovao da taj drugi HDD gde su mi podaci…
To sam odradio tako što sam promenio lokaciju Home directory-ja u System Preferences-u.

Tako i treba, sad je jasno.

E pošto hoću da odradim clean instal Mavericks-a moraću da formatiram taj sistemski hard i u ovom mom slučaju sve što mi je na drugom HDD-u ne bi trebalo da se izgubi bez obzira što je linkovano ali sam pre nego krenem u avanturu hteo čsto da proverim da li sam u pravu jer ovaj Mavericks koliko košta toliko je i nepredvidiv. 😊

Samo napred, sve će ostati, na drugom je disku. Treba da imaš jednu stvar na umu kada se ovako ima odvojen Home folder od sistemskog diska: bez Time Machine ili nekog drugog bekapa, u većini slučajeva nema downgrejda kada je reč o Appleovim aplikacijama tipa Mail, Calendar, AddressBook, na priemr sigurno nema downgradea sa Liona na Snow Leopard, za Mountain Lion i Lion ne znam.

Inače, zbunjuje mnogo kada kažeš ‘linkovano’ jer tu je Home folder PREMEŠTEN. Kada kažeš da je nešto linkovano, to (meni) znač da postoji tzv. UNIX-ovski simbolički link koji pokazuje na novi home folder ili neki fajl.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile