Mašina MBP 2010, 2.66ghz, 8gb, relativno novi hdd (pola godine star)
ÄŒim se 10.8.5 pojavio, odradio update, sve prošlo ok. Radio sve ok, u međuvremenu 20x isključvao i uključvao računar.
Sinoć (nakon 22dana) rešim da ga jedared resetujem, čsto reda radi, nikakav problem nisam imao, nego velim, skoro mesec dana je bilo sleep, on, sleep, on itd… I ne lezi vraže, resetuje se na recovery partition. Reset opet i preko Alt izaberem particiju, opet se resetuje u recovery.
Probao single user mode, safe mode, i dok držim tastere pri bootu, na sivom ekranu sa jabukom treperi jabuka, prazan folder i znak sa precrtanim krugom. Sad znam šta znače sva ova tri znaka, ali mi nije logično da je do sad radio, a sad ne radi. Hardverski ništa nije za to vreme menjano, lupano, komp je poslednjih 20dana na stolu. Probao iz disk utilitija da čekiram disk, sve ok, čekiram permissions, sve ok.
Kad iz recovery moda idem u startup disk, i kliknem na particiju gde mi se nalazi sistem, u onom prozorčću za potvrdu particije koji se pojavi, preko particije stoji beli znak pitanja. Totalno nelogično 😊
Podigao sa drugog hdd-a disk warrior, odradio rebuild, i opet ništa. Sreća da sam imao instalaciju 10.8.4 (nisam imao neta sinoć) i vratio sve kako je bilo, opet odradio combo update, i vratio sve ko da je bilo juče (inače, time machine mi nije dostupan).
Zanimljivo je da kad sam ovo radio na starijim sistemima, nova instalacija napravi folder ‘old system’ ili tako nešto, a sad toga nema. Jedino što sam našao čudno na sistemskoj particiji je bio folder ‘Incompatible Software’ sa fajlom transmitdiskfs.kext. Koristim transmit, i uvek je radio kako treba, nikakvih problema nikada nisam imao sa tim softverom, iako ga koristim dobrih 3,4 godine.
Eto iskustva, ako se nekom desi ovako nešto, da ne panič, sve se rešava za cirka pola sata uz kafu 😊