Time Machine backup kopiranje na NTFS
Posted: 31 January 2014 07:14 AM
Member
RankRankRank
Total Posts:  82
Joined  2009-08-11

Nisam sigurica da li je ovo pitanje za ovu temu tako da se unapred izvinjavam…

Napravio sam u Time Machine-u backup particije na kojoj mi je sistem sa svim meni potrebnim programima i sada me interesuje da li i kako mogu da taj backup iskopiram negde drugde? Npr. na HDD koji mi se nalazi u Windows mašini i koji je formatiran u NTFS-u?

Hteo bih da tih 20GB backup-a smestim na HDD od 1TB jer mi je USB na kojem mi je sada taj backup potreban pa kada mi zatreba backup da ga vratim na USB i odradim posao…

Post edited by: eeprom, at: 2014/01/31 09:42

Signature 

MacBook 2

Profile

Posted: 31 January 2014 09:37 AM   [ # 1 ]
Member
RankRankRank
Joined  2009-08-11

Promenio sam naslov jer sam shvatio da je ovo pravi naslov…

I posle guglanja pronašao sam rešenje…

Evo linkova koji bi mogli da pomognu onima kojima ovo treba:

http://66.147.244.55/~hciguyco/2010/06/16/using-time-machine-to-backup-your-mac-to-an-ntfs-drive-over-the-network-running-win-7/

http://lifehacker.com/5685547/how-to-set-up-time-machine-to-back-up-to-a-networked-windows-or-linux-machine

Signature 

MacBook 2

Profile

Posted: 31 January 2014 12:18 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

Time Machine neće nastaviti bekap čak i ako iskopiraš sadržaj na drugi disk. Što će reći, džaba ćeš da kopiraš.

No, vidim da je tebe interesovalo samo da bekapuješ preko mreže na Windows mašinu.

Moj jedini savet je da se ne oslanjaš predugo na to i obavezno posle prvih nekoliko bekapa proveri da uradiš restore iz bekapa slučajnim uzorkom izabranih fajlova.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 31 January 2014 12:29 PM   [ # 3 ]
Member
RankRankRank
Joined  2009-08-11

Ne mene je interesovalo ono što sam napisao u prvom postu…, a to je da backup koji sam napravio na USB-u samo iskopiram negde na internom HDD-u koji mi je na Windows mašini i da kada mi zatreba ga iskoristim ali sam onda pronašao ovo rešenje backup-a na particiju preko mreže i shvatio da je boje to da odradim nego da se mlatim tu sa kopiranjem jer tako neće raditi restore…

U principu meni ne treba da Time Machine radi backup u određenom vremenskom intervalu već samo sada kada sam podigao sistem i instalirao skoro pa sve programe koje koristim kako bih sledeći put pri podizanju sistema samo odradio restore svih tih programa i podešavanja jer mi na to ode par sati…

Signature 

MacBook 2

Profile

Posted: 31 January 2014 01:14 PM   [ # 4 ]
Member
RankRankRank
Joined  2009-08-11

I još uvek ne mogu da skontam kako da NTFS particiju na Windows-u formatiram u HFS+, odnosno kada je podelim kako da taj slobodon prostor particije koji bi mi služio za Time Machine backup formatiram u HFS+?
Najjednostavnije je da taj HDD ubacim u neki rack i da sve to odradim u Disk Utility-u ali nemam trenutno ni jedan rack i interesuje me da li postoji neki program preko kojeg mogu sve to u Windows-u da odradim?

Signature 

MacBook 2

Profile

Posted: 31 January 2014 01:43 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

eeprom wrote:

U principu meni ne treba da Time Machine radi backup u određenom vremenskom intervalu već samo sada kada sam podigao sistem i instalirao skoro pa sve programe koje koristim kako bih sledeći put pri podizanju sistema samo odradio restore svih tih programa i podešavanja jer mi na to ode par sati…

U tom slučaju se ja na mrežni bekap na nepodržanom hardveru i okruženju ne bih oslanjao.  Štaviše, za to što opisuješ ti uopšte ne treba Time Machine, kada si zadovoljan instaliranim sistemom, kloniraš particiju u disk imidž, a to možeš da držiš i na NTFS disku na mreži potpuno podržano od strane Applea, umesto budženja da ti Time Machine radi u istim uslovima.

Drugo, ne znam za šta koristiš kompjuter, ali pretpostavljam da nešto stvaraš na njemu, imaš fotografije i slično, pa ne razumem kako ti ne treba TimeMachine da radi bekap ukoliko iole vrednuješ svoj rad.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 31 January 2014 01:49 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

eeprom wrote:

I još uvek ne mogu da skontam kako da NTFS particiju na Windows-u formatiram u HFS+, odnosno kada je podelim kako da taj slobodon prostor particije koji bi mi služio za Time Machine backup formatiram u HFS+?

Prvo treba da skontaš šta su NTFS i HFS+, jer to što pitaš je nemoguće. I NTFS i HFS+ su FILE SYSTEMi tako da jedna particija može da bude ili NTFS ili HFS+. Pretpostavljam da ti u stvari želiš na istom disku da imaš jednu NTFS i jednu HFS+ particiju.

Drugo, to ima svrhe samo ako ćeš disk da povezuješ direktno na Mac, ako ćeš TIme Machine koristiti preko mreže potpuno je nebitno na kakvoj se particiji fizički nalazi šerovan folder.

Najjednostavnije je da taj HDD ubacim u neki rack i da sve to odradim u Disk Utility-u ali nemam trenutno ni jedan rack i interesuje me da li postoji neki program preko kojeg mogu sve to u Windows-u da odradim?

Pod uslovom da je pretpostavka o deljenju diska na dve particije tačna, na Macu može, na Windowsu nisam siguran da postoji išta što bi to omogućilo.

Post edited by: madamov, at: 2014/01/31 13:52

Signature 

Profile

Posted: 31 January 2014 02:04 PM   [ # 7 ]
Member
RankRankRank
Joined  2009-08-11

Jasno je meni šta je NTFS a šta HFS+.
Upravo ovo drugo što si napisao je ono što mene interesuje… Ja hoću da HDD podelim na dve particije, da mi jedna bude NTFS a druga HFS+.

Koliko sam shvatio izgleda da može da se particija formatira na HFS+ u Windows-u preko GParted Live CD-a.

...kada si zadovoljan instaliranim sistemom, kloniraš particiju u disk imidž, a to možeš da držiš i na NTFS disku na mreži potpuno podržano od strane Applea…

Kako da je kloniram? Jer u Disk Utility-u?

Signature 

MacBook 2

Profile

Posted: 31 January 2014 02:29 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Instaliraš MacDrive i Mac HFS disk ti se u Windows-u ponaša kao i Windows-ov regularni NTFS disk. Sa MacDrive-om možeš da radiš sve što poželiš praktično sa HFS particijom…

Ili instaliraš odavde šta ti treba: http://www.paragon-drivers.com/

Pozdrav.

Djole

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 31 January 2014 03:39 PM   [ # 9 ]
Member
RankRankRank
Joined  2009-08-11

castor wrote:

Instaliraš MacDrive i Mac HFS disk ti se u Windows-u ponaša kao i Windows-ov regularni NTFS disk. Sa MacDrive-om možeš da radiš sve što poželiš praktično sa HFS particijom…

Znam za MacDrive i imam ga instaliranog na Windows-u. Ali mislim da ili ti nisi skontao šta meni treba ili ja ne znam da preko MacDrive mogu da formatiram particiju u HFS+ ili MacDrive to ne može da radi…

Dakle ja hoću u Windows-u da formatiram particiju u HFS+ file system…

Signature 

MacBook 2

Profile

Posted: 31 January 2014 05:02 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

http://www.mediafour.com/products/macdrive

Trebalo bi ovo da radi:

Prva opcija:
Desni klik na (My) Computer, pa Manage, pa Disk Management, pa izabereš particiju koju si namijenio za HFS, desni klik pa Format i onda izabereš umjesto FAT/FAT32/exFAT/NTFS da bude HFS(+).

Druga opcija:
Pokreneš MacDrive, nađeš particiju, desni klik, pa Format i to je to…

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 01 February 2014 12:22 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

eeprom wrote:

...kada si zadovoljan instaliranim sistemom, kloniraš particiju u disk imidž, a to možeš da držiš i na NTFS disku na mreži potpuno podržano od strane Applea…

Kako da je kloniram? Jer u Disk Utility-u?

Da. Ili Carbon Copy Clonerom koji ti nudi dodatne opcije.

Signature 

Profile