madamov wrote:
http://www.macserbia.org/index.php?option=com_content&task=view&id=294&Itemid=2
jel u ovom threadu mozemo da napisemo ‘kakav je naš put bio kroz ovih 30 godina od kako postoji Macintosh.’ ? 😊
ja sam samo 6 godina mlađi od prvog Macintosha.
sa 7 godina (1986.) otac me je vodio u Frankfurt da kupimo novi računar koji je trebao da zameni ZX Spectrum.
kupili smo Atari ST (aka Jackintosh).
narednih godina more programa i igrica je čnilo neverovatnu sreću jednom školarcu.
između ostalog, otac je nabavio i disketu sa nazivom ‘Aladin’. Ali umesto igrice, ucitao se neki program! ...bio sam u zbunjen: ‘kako Aladin može da bude program, to treba da bude igra!’
Ispostavilo se da je Aladin više od programa ili igrice!
Aladin je bio prvi emulator Macintosha za Atari ST. I stvarno je bio Aladin jer je omogućio još više softwarea za ST.
Sećam se da sam svaki dan provodio sate u njemu, tj. koristeći Macintosh a ni neznajući to (!) jer je Aladin za mene bio samo načn da mogu da koristim: MugShot, LoadRunner, Alice In Wonderland ...
tek kasnije sam saznao da pored Atarija i Amige (Commodore) postoji još jedna firma koja pravi računare.
ah da: PC. PC sam odmah otpisao kao računar jer prvi PC sam video tek nakon što smo kupili Atari ST i nije mi bilo jasno šta je to i ko to upšte koristi! - ličo je na ZX Spectrum, jer si imao liniju za kucanje komandi, ali je bio 30 puta veći i bučniji od ZX Spectruma!
Prvi pravi Mac smo kupili tek ~1999. PowerBook 5300 (do tad smo koristili isključvo Atari) - koristili smo ga godinu dve i prodali jer su periferije bile preskupe! Samo SCSI kabl je bio 100DM… i neke 2000. smo kupili PrC. ...sve dok 2006. nismo kupili prvi 24’ beli iMac. pa onda još jedan… 😊
Danas imam Mac Classic, MacBookPro i gomilu Atarija… 😊
Post edited by: kovacm, at: 2014/02/19 08:38