ADSL modem/ruter
Posted: 31 December 2005 04:23 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  2
Joined  2005-05-25

Od pre par dana sam postao vlasnik ADSL veze i sada uzivam u brzom protoku.

Ali…

Kao i sa svim kod nas i cesto u svetu, podrska za Mac je nepostojeca!

Bilo kako bilo, situacija je sledeca: Mac je pod OS X 10.4.2 a veza ide preko ADSL USB modema ActionTec. Nasao sam svasta o tome na netu ali nigde script ili uputstvo kako da se poveze preko Meka.

U krajnjoj liniji, to je modem koji se dobija uz potpisivanje ADSL ugovora tako da moze da se upotrebi i drugi (vec su mi se prijatelji Linuxovci zalili sa istom temom - podrska).

Pitanja:

1. Da li neko ima resenje/zna kako da se podesi da modem radi na Meku

2. Da li ima neki dobar predlog povoljnog resenja za ruter ADSL/Ethernet koji bi integrisao postojecu mrezu sa DHCP serverom, Firewall i drugim specijama.

Profile

Posted: 31 December 2005 06:43 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  131
Joined  2005-05-05

ja sam imao slican problem na sbb ciji kablovski modem ima mreznu konkciju pa sam se na taj nacin izvukao jer kada ubacim modem preko usb nemam driver sistem ga ne detektuje niti proizvodjac ima driver za mac-a.
pogledaj na sajtu proizvodjaca ako nema…pitaj ih da ti daju modem sa podrskom ili sto kazes kupi sam mada definitivno ih pitaj prvo.

Profile

Posted: 01 January 2006 12:33 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Ja bih na tvom mestu batalio traženje drajvera i slično. Pitaj provajdera da ti obezbedi modem sa ethernetom, a ako oni ne mogu traži od njih da im vratiš ovaj i sam nabaviš neki ADSL ruter.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 21 July 2006 02:51 AM   [ # 3 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  64
Joined  2005-05-04

Ja sam na PTTovom ADSLu i oni su mi dali SAGEM F@ST USB modem uz koji ide CD sa instalacijom za Mac. Radi k’o sat. Mislim da mu je onaka 800CS.

Profile

Posted: 21 July 2006 03:16 AM   [ # 4 ]
Member
RankRankRank
Joined  2005-05-04

Razmišljam da nabavim Linksys Router WRT300N, i tako tragajući za informacijama o ovoj spravi naleteo sam na:

‘I forgot to add one thing, if you do purchase the WRT54G/GS, do not use the setup CD that comes with it. Don’t mind all of the stickers that say to run the CD, just configure that router through it’s config page. This is located at 192.168.1.1 with a password of ‘admin’ and no user name. BE SURE TO CHANGE THE PASSWORD AND SET UP WIRELESS WPA-AES SECURITY! Hope this helps.’

Navedeni tekst je na ovom linku… http://discussions.apple.com/message.jspa?messageID=2623163

Profile

Posted: 21 July 2006 10:29 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Pa na tom CD-u verovatno nema ništa što bi na Maca mogao da instaliraš.

Wireless ruteri se uglavnom i konfigurišu preko Web interfejsa.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 21 July 2006 05:54 PM   [ # 6 ]
Member
RankRankRank
Joined  2005-05-04

Ma ne CD ide uz ADSL modem i on ima instalaciju za ADSL Monitor.app preko koga se vrše neka setovanja. Inače ovaj ADSL modem radi na Mac-u.
Pozdrav!

Profile

Posted: 22 July 2006 04:42 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Svaki ethernet router koje se administrira preko web browsera /99% modela/ radi na Mac-u najnormalnije bez problema…Ja imam 2: Netgear i josh neki shugavi…Oba rade ko sat, podesio sam DHCP server za 5 minuta sa 4 Mac-a u mrezi…Nemam nikakvih problema…

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 27 January 2007 09:53 PM   [ # 8 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  16
Joined  2007-01-27

Ja sam prešao na mac-a pre 10-ak dana i pošto imam ADSL preko EUnet-a dali su mi novi modem/ruter. Prvi model (Sagem) jednostavno nije hteo da radi (konstantno je davao poruku ‘Waiting for ISP’) pa su mi zamenili nekim drugim modelom. Momak iz njihove podrške mi je rekao da se to događa sa tim modelom, kod nekog jednostavno ne radi.

Dakle savet, ako uzimate modem preko EUneta, bolje tražite ovaj drugi model.
Pozz!

Profile

Posted: 27 January 2007 10:33 PM   [ # 9 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  70
Joined  2006-10-16

SERBIAN wrote:

Svaki ethernet router koje se administrira preko web browsera /99% modela/ radi na Mac-u najnormalnije bez problema…Ja imam 2: Netgear i josh neki shugavi…Oba rade ko sat, podesio sam DHCP server za 5 minuta sa 4 Mac-a u mrezi…Nemam nikakvih problema…

isto, Thompson (alcatelova oem marka) 585i, dobio ga uz konekciju i samo je trebalo da ga uključm u struju i upišem user/pass.

Profile

Posted: 01 February 2007 05:31 PM   [ # 10 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  15
Joined  2007-01-31

Imam ibook i razmisljam da uzmem airport base station with modem,ali mi nije bas najasnije kako to funkcionise. Moze li neko da mi pojasni

Profile

Posted: 01 February 2007 06:25 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Yayo wrote:

Imam ibook i razmisljam da uzmem airport base station with modem,ali mi nije bas najasnije kako to funkcionise. Moze li neko da mi pojasni

A šta te tačno interesuje? Ovako možemo da krenemo od kulina bana. I kud postavi pitanje u temi o ADSL modemu, to nema veze jedno sa drugim?

Signature 

Profile

Posted: 02 February 2007 09:59 AM   [ # 12 ]
Newbie
Rank
Joined  2007-01-31

Interesuje me koliki je domet, kako da se uplati i gde.Imam airport card,ali mogu na net samo po internet cafeima i na faxu

Profile

Posted: 02 February 2007 10:51 AM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Domet je 150 stopa iliti 50 metara, mada smo Pop i ja na jednoj lokaciji svojevremeno uspešno ‘gađali’ i čtavih 100 metara. To važi za stari grafitni AirPort i kasnije dva Airport Extrema na drugoj lokaciji na otprilike istoj razdaljini. U ova dva slučaja postojala je optička vidljivost između dva Airporta kroz stakle, tj. između njih nema zidova i drugih prepreka osim prozora.

Ne znam šta smatraš ‘da se uplati i gde’. Možeš ga kupiti kod lokalnih Apple dilera (pogledaj sekciju sa linkovima); ali mi se sve čni da ti izgleda ne razumeš šta je Airport Base Station, tj. izgleda mi kao da misliš da ako uplatiš Airport da ćeš imati odmah i Internet, a to nije tačno. Zato moram da ponovim pitanje: za šta ti je tačno potreban Airport?

Signature 

Profile

Posted: 02 February 2007 12:19 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Yayo wrote:

Ako pitash za wireless internet, treba ti AirPort base station…Wireless mozesh da uplatish kod bilo kog provajdera koji pruza tu uslugu pod uslovom da postoji domet do tebe…

Ako pak pitash da razvuchesh wireless mrezu kod sebe u stanu koristeci ADSL internet konekciju onda ti treba ili AirPort base station ili AirPort Express + ADSL ethernet modem/router ili wireless ADSL router nekog drugog proizvodjacha /Netgear, Linksys itd./

Znachi stvari idu ovako…Uplatish ADSL pristup /pre toga proverish da li je kod tebe omogucen ADSL signal - to mozesh da uradish na sajtu provajdera kog izaberesh/..Zatim, kad ti puste ADSL signal, spojish telefonski kabl kroz spliter na AirPort base station ili ADSL Wireless router i onda imash wireless u stanu /i malo oko njega u zavisnosti od dometa/...Ili spojish telefonski kabl sa ADSL Ethernet modemom/router-om a zatim spojish taj modem/router sa AirPort Express uredjajem koristeci ethernet kabl i onda imash wireless u stanu + mozesh da stream-ujesh muziku iz Mac-a /iTunes-a/ na pojachalo bilo gde u stanu pod uslovom da si spojio pojachalo sa Express-om + sherovanje USB printera…

Eto…

Ovde mozesh da nadjesh manual-e za AirPort konekciju:

http://www.apple.com/support/manuals/airport/

Post edited by: SERBIAN, at: 2007/02/02 12:31

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 02 February 2007 01:36 PM   [ # 15 ]
Newbie
Rank
Joined  2007-01-31

Brate, hvala ti puno.

Profile

‹‹ iBook AV Cable      SilverFast ››