sistemski password
Posted: 28 May 2008 01:03 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  17
Joined  2006-01-02

Da li je moguce da se resetuje i promeni zaboravljeni sistemski password (password koji se uvek trazi kada se radi neka krupnija izmena, npr. za otkljucavanje podesavanja mreznih parametara i slicno) na MacBook Pro masini? Ako da, moze li neko da postavi ovde proceduru korak po korak?

Veliko hvala!

Profile

Posted: 28 May 2008 02:20 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7587
Joined  2005-04-28

Podigneš mašinu sa instalacionog CD-a ili DVD-a pa u Installeru imaš opciju za resetovanje lozinki, vrlo je jednostavno. Jedini je problem što se neće resetovati password za keychain, to moraš naknadno da uradiš jednom akda se uloguješ.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 29 May 2008 02:06 PM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Joined  2006-01-02

Da, deluje jednostavno, ali ako moj prijatelj ne bude nasao instalacioni disk da li je moguce uz koriscenje nekog drugog instalacionog diska odraditi resetovanje passworda?

E sad nesto drugo, ukoliko poznajete kako se pristupa internetu preko SBB-a. Ovaj doticni MacBook sam podesio da se mrezna karta adresira preko dhcp-a, nikakav proxy nisam postavio, iskljucio sam PPPoE i sve ostalo sto je moglo da se pokrene automatski, i prijatelj je preko Ethernet porta prikljucio racunar na mrezu. I… nista. Nista od interneta. U SBB-u kazu da se ne razumeju u AppleMac i da tehnicka podrska ne moze da pomogne (!?). Posto ja nemam iskustvo sa SBB-om, a prijatelj ne zna mnogo o tome, da li neko od prisutnih na forumu ima ovo iskustvo pa da nam moze pomoci?

Hvala!

Profile

Posted: 29 May 2008 02:56 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=26&func=view&id=10186&catid=11

evo ovde ima objasnjenje.

Ako te mrzi da citas odgovor je sledeci:

Podesis da racunar koristi dhcp, i da ga automaski namesti, onda povezes mreznim kablom modem i racunar, i resetujes modem ili ga ugasis pa upalis. Sacekas jedno 5 minuta dok se modem konektuje u sbb-u pa onda na racunaru i eto imas net. 😊

Post edited by: Markooo, at: 2008/05/29 14:57

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 29 May 2008 04:12 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7587
Joined  2005-04-28

elektron wrote:

Da, deluje jednostavno, ali ako moj prijatelj ne bude nasao instalacioni disk da li je moguce uz koriscenje nekog drugog instalacionog diska odraditi resetovanje passworda?

Dovoljno je da je od iste verzije sistema ili novije. Dakle, ako je reč o mašini koja je originalno došla sa Tigerom, a pri ruci je instalacioni DVD od Leoparda, može.

E sad nesto drugo, ukoliko poznajete kako se pristupa internetu preko SBB-a. Ovaj doticni MacBook sam podesio da se mrezna karta adresira preko dhcp-a, nikakav proxy nisam postavio, iskljucio sam PPPoE i sve ostalo sto je moglo da se pokrene automatski, i prijatelj je preko Ethernet porta prikljucio racunar na mrezu. I… nista.

Pročtaj sve na linku koji je Marko ostavio. Vrlo je jednostavno, samo DHCP i resetovanje modema bi trebalo da je dovoljno. Jedino je pitanje na koju je mrežu nakačo mašinu, da bi ono kako je tamo rečeno radilo, mora se računar direktno povezati na modem jer SBB dodeljuje samo jednu IP adresu, ako je to mreža od više računara onda se mora imati ruter jer bez njega samo jedna mašina može na internet.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 29 May 2008 08:14 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

elektron wrote:

Boot-uj u single user mode /command+s/

Kad se bootuje i pojavi ti se prompt kucaj sledece: /bez rednog broja, naravno/

1. fsck -fy
2. mount -uw /
3. launchctl load /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.DirectoryServices.plist
4. dscl . -passwd /Users/username password (gde je username tvoj userame a password novi pass)
5. Reboot

Posle svakog ukucanog reda stisnesh return, naravno…Ne znam dal josh radi ovo poshto je u pitanju security rupa ko vrata, al probaj pa vidi…

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 29 May 2008 10:25 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  336
Joined  2008-05-23

I ja sam imao slican problem samo na iMac-u. Momci su mi pomogli. Ceo vic je u resetu modema, uscupas strujni kabal iz modema i posle par minuta ga ukljucis, Ethetnet ukopcas u Mac-a i radi nista ne podesavaj . Pogotovo ako imas vise masina koje koriste istu vezu reset je obavezan posle svakog premestanja Ethernet kabla. Moj PC nije umrezen sa iMac-om, zasad setam kabel dok ih ne umrezim ali radi sto je bitno.

Signature 

http://www.leptiri.co.rs

Profile

Posted: 31 May 2008 09:36 PM   [ # 7 ]
Newbie
Rank
Joined  2006-01-02

Naravno, i ovaj MacBook je stigao na internet resetovanjem modema. Veliko hvala! Kad mi taj racunar bude pri ruci probacu da promenim password. Pozdrav!

Profile