Čime čstite Aluminium Keyboard
Posted: 26 May 2008 03:14 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Jutros sam odlazio od kuće na par sati, a Migthy opet počeo da zeza, pa rekoh kada već vadim flašicu sa alkoholom, da pored miša očstim i tasaturu. Uzeh vatu, dobro je natopih alkoholom (96%, bolnički, donela žena sa posla) i oribam lepo sve i odozdo i odozgo, tastere i to.

Dođem posle jedno tri i po sata kući, nakačm i tastaturu i miša, miš radi perfektno kao i uvek posle operacije sa alkoholom, ali tastaturi ne radi maltene ceo donji red i onaj red sa spejsom. Doduše, desni Command radi i nula, zarez i enter na numeričkoj. Da li joj je potrebno još sušenja ili da je potapam u destilovanu vodu, pa sušim nedelju dana?

Malko me strah jer je sestra uzela onu belu i čstila je nekim PC antistatičkim sredstvom i njoj nijedan taster ne radi posle toga, čak ni posle nedelju dana. Ima li rešenja i za nju, bez otvaranja?

Post edited by: madamov, at: 2008/05/26 15:15

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 26 May 2008 11:15 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

jao bre, Miki… što ne pitaš prvo? Pa znaš da sam ja picajzla, u sobi imam i jonizator vazduha i GoDuster i perem ruke na svakih 5 minuta… Elem, tastaturu, kako ovu novu, tako i onu belu, čstiš vlažnom maramicom za bebe (al gledaj da ne bude Pampers jer ostavlja neki zaštitni sloj koji je dobar za dečju guzu, ali ne i tastaturu. Znač neke jeftinije) i odmah prebrises nekom lepom krpicom i to ti je to - izgleda ko novo. E, a šta sad da uradiš kad si već napio tastaturu… jeb.emliga :(

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 26 May 2008 11:55 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Ja koristim Pronto Multi Superficie sredstvo za staklo, antistatichko..I za ove nove tanke tastature i za one bele a bogami i za lepu, staru ADB koja je vec zuta..😊 Malo natopim finu krpu, obrishem i odmah zatim suvom krpom josh jedared…Nikad nishta nije crklo, fala Bogu…

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 27 May 2008 12:18 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

eto vidiš - ja taj isti Pronto prsnem na GoDuster B)

Nego, Tošo, uzmi natopi krpicu CIF-om i očsti ADB tastaturu - biće ko nova, veruj mi

Post edited by: Andrej, at: 2008/05/27 00:19

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 27 May 2008 01:27 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Pronto Antipolvere Antistatico je moja preporuka za sredstvo.
Posle primene na monitoru bio sam ko Beninji u filmu ‘Noc na zemlji’, kad skine tamne naocare…

A sto se tice tastature, ako jos nije dosla sebi, strepnja mi je veca od nade…
:(

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 27 May 2008 06:26 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

drdra wrote:

Posle primene na monitoru bio sam ko Beninji u filmu ‘Noc na zemlji’, kad skine tamne naocare…

Kresnuo si bundevu? 😛

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 27 May 2008 09:01 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

drdra wrote:

A sto se tice tastature, ako jos nije dosla sebi, strepnja mi je veca od nade…
:(

Kalemar je rekao ‘strepnja mi je dublja od nade’. B)

Dobra vest, ostavio sam je na provetenom mestu celu noć i evo sada radi. B)

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 27 May 2008 12:02 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  354
Joined  2005-07-25

Pa naravno, moras na vazduh posle pijanstva 😊

Profile

Posted: 30 May 2008 07:21 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  217
Joined  2005-07-09

Elem,

da podelim sa vama saznanja do kojih sam ja došao. Ponosan sam vlasnik Aluminum Wireless Keyboard-a koja je šljakala k’o leptir sve do dana kada je neko prosuo nešto po njoj (kasnije sam oprobanom gestapo metodom pouzdano utvrdio da je to bio moj junior i da je tekućina Coca Cola - iako se odistinski trudio da zametne sve tragove). Tasteri su se lepili kada se pritisnu, a kada je posle jedno nedelju-dve dana tečnost isparila, sav šećer se kristalisao, tako da sam pored lepljenja imao i nimalo prijatan audio efekat svaki put kada pritisnem taster.

Istraživanje po netu nije urodilo plodom, jer sve što sam našao su horor slike razvaljenih alu tastatura i bezuspešnih pokušaja da se otvore.A onda sam našao uputstvo kako da se zameni redosled tasteri na nekom laptopu i rešio da primenim isti princip za moju tastaturu. I uspeo.

Evo šta treba da radite.

[img size=150]http://farm3.static.flickr.com/2300/1701201255_dc82aa8fb1_t.jpg[/img]

Pritisnite palcem donji deo tastera na dole. Nokat kažiprsta zavucite ispod gornjeg dela tastera i počnite da vučete na gore, istovremeno pritiskajući palcem na dole. Naravno, ovo radite veoma polako i ne primenjujući preveliku silu. Taster je dobro pričvršćen i pružaće otpor, ali će popustiti u jednom trenutku. Verovatno će vam prvi put kada ovo budete radili stati srce, ali videćete i sami da su tasteri mnogo jač nego što mislite.

Kada skinete taster, videćete sledeće:

[img size=150]http://farm3.static.flickr.com/2369/1701200425_3bebd6397d_t.jpg[/img]

E sad, ljudi koji su iskusniji u majstorisanju mi rekoše da i ove makazice koje drže tastere mogu da se skinu pomoću posebnih kljušta, ali ja sam se zadovoljio i ovim, nisam dalje skidao. Onda sam uzeo štapiće za uši, dobro ih natopio alkoholom, podigao makazice koliko sam mogao i uredno izribao sav preostali šećer i tekućinu ispod tastera.

Vraćanje tastera ide obrnutim putem od skidanja. Ubacite donji deo tastera na mesto i protresete tastaturu dok levi i desni držač (mala ispupčenja) ne upadnu u svoje ležište. Onda snažno (opet ne preterano) pritisnete gornji deo tastera dok ne kvrcne i to je to.

Operaciju ponovite na onim tasterima koji su bili poliveni/zalepljeni, kresnite kompjuter i probajte. Meni je uspelo, svi tasteri rade, svet je opet divan, a ja sam uštedeo 80e za novu tastaturu.

Toliko od mene.

PS. Ovi prsti na slikama nisu moji, moji su mnogo lepši B)

Profile

Posted: 23 June 2008 11:14 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Evo ja sad iz znatiželje probao da skinem neki taster pa mi pođe za rukom samo prvi kvrc, gornjeg dela, ali ne mogu da ga skinem potpuno. Verovatno ne vučem jako 😊

Profile

Posted: 23 June 2008 11:20 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Dark Water wrote:

Taster je dobro pričvršćen i pružaće otpor, ali će popustiti u jednom trenutku. Verovatno će vam prvi put kada ovo budete radili stati srce, ali videćete i sami da su tasteri mnogo jač nego što mislite.

:laugh: :silly:

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile