Sve živo sam probao ali ne mogu nikako da u Pages 09 namestim tekst tako da mi se footer na poslednjoj strani razlikuje od onih footera na prethodnim stranama.
Naime, da bi bilo jasno, sve strane SEM POSLEDNJE treba da imaju u footeru potpise stranaka. Isto tako, PRVI header na prvoj strani treba da se razlikuje od ostalih.
Probao sam da ubacim section break, page break, paragraph syle da promenim ali uvek i header i footer ostaje isti. Probao sam i preko Inspector - Section - Layout - odčekirao sam ‘Use previous header and footer ali ni to ne pomaže.
Ništa se ne dešava sa Format - Advanced - Manage Pages.
Stvar bi trebalo da završi Section Break (kao da praviš novo poglavlje koje možeš da formatiraš na potpuno drugačji načn od prethodnog) ali Section Breake iz nekog meni nepoznatog razloga pravi potpuno novu blanko stranicu koja zadržava footer od prethodne.
Da bi stvar bila još gora. Upravo ovaj problem je super rešen u poslednjoj verziji iWorka koju ja izbegavam u širokom luku jer mi (sem ovoga) nijedno drugo rešenje iz te verzije ne odgovara. Znam sigurno da je ovo ranije funkcionisalo odlično i na Pages 09 a zašto sada neće nemam pojma
Ovo je off topic ali je moja topla preporuka svakome ko treba da kreira iole slozeniji tekstualni dokument da nauci LaTEX (TEX). Ljudi obicno kazu da je komplikovan, ali misli da je to individualno (meni je islo prilicno lako, mozda zato sto sam i po profesiji programer). U principu potrebno je odvojiti najvise jedan dan, da se prelista neka od knjiga kojih ima i besplatnih na netu i da se pocne raditi. Bar je meni bilo za duze dokumente prilicno oslobadjajuce da ne razmisljam o samom izgledu teksta, jer TEX i sa standardnim template-ovima generise jako lepe dokumente i covek u principu moze da se vise koncentrise na sadrzaj.
Svoju magistarsku tezu sam poceo da pisem u tadasnjem Pages 09 ali kada je dokument narastao na nekih 90 strana onda su poceli razno razni problemi, plus koriscenje eksternog programa za reference i bibliografiju itd. Zatim sam se prebacio na Word koji se sa tako velikim dokumentom prilicno dobro nosio (na kraju je bilo oko 160 strana sa tabelama, kodom i ER i UML dijagramima) ali je i on znao da mi ne snimi sve kako treba. Posle toga sam presao na TEX i to radi perfektno i sa mnogo vecim dokumentima - relativno skoro sam zavrsio neki tutorial koji na kraju ima oko 200 strana i to je bila prava milina raditi u TEX-u.
Ovo je off topic ali je moja topla preporuka svakome ko treba da kreira iole slozeniji tekstualni dokument da nauci LaTEX (TEX). Ljudi obicno kazu da je komplikovan, ali misli da je to individualno (meni je islo prilicno lako, mozda zato sto sam i po profesiji programer). U principu potrebno je odvojiti najvise jedan dan, da se prelista neka od knjiga kojih ima i besplatnih na netu i da se pocne raditi. Bar je meni bilo za duze dokumente prilicno oslobadjajuce da ne razmisljam o samom izgledu teksta, jer TEX i sa standardnim template-ovima generise jako lepe dokumente i covek u principu moze da se vise koncentrise na sadrzaj.
Svoju magistarsku tezu sam poceo da pisem u tadasnjem Pages 09 ali kada je dokument narastao na nekih 90 strana onda su poceli razno razni problemi, plus koriscenje eksternog programa za reference i bibliografiju itd. Zatim sam se prebacio na Word koji se sa tako velikim dokumentom prilicno dobro nosio (na kraju je bilo oko 160 strana sa tabelama, kodom i ER i UML dijagramima) ali je i on znao da mi ne snimi sve kako treba. Posle toga sam presao na TEX i to radi perfektno i sa mnogo vecim dokumentima - relativno skoro sam zavrsio neki tutorial koji na kraju ima oko 200 strana i to je bila prava milina raditi u TEX-u.
Dokumenti koje pravim nemaju više od 6-7 strana. Čak i da pravim section break sa praznom stranom mi je jednostavnije rešenje od ovoga. jednostavno tu stranu neću da štampam, prekočm je i dam strankama da potpišu ono što je naštampano. Međutim, glupo je da tako čuvam dokument na serveru. Jednostavno, samo hoću da napravim template koji mi završava posao i izgleda normalno. To je moguće u poslednjoj verziji Pages-a ali ne i u verziji 09 na kojoj sam najviše radio.
BTW naručo sam za sva radna mesta mac minije mid 2014 koj imaju preinstaliran poslednji iWork. Nisam ni razmišljao cccc. DA LI JE UOPŠTE MOGU?E NA NJIMA INSTALIRATI IWORK 09?
Vrlo je moguće da će stari pages raditi na maveriksu, ali hoće li raditi na josemitiju, to je već veliko pitanje. Apple stalno dodaje nove/stare mogućnosti u novi pages, tako da ti je moj savet da razmisliš polako o prelasku. Glavni problem kod svih programa sa starim verzijama je upravo podrška. Kao što sad i sAm vidiš, nećeš uskoro moći da dobiješ nikakav odgovor kad imaš neki problem.
Vrlo je moguće da će stari pages raditi na maveriksu, ali hoće li raditi na josemitiju, to je već veliko pitanje. Apple stalno dodaje nove/stare mogućnosti u novi pages, tako da ti je moj savet da razmisliš polako o prelasku. Glavni problem kod svih programa sa starim verzijama je upravo podrška. Kao što sad i sAm vidiš, nećeš uskoro moći da dobiješ nikakav odgovor kad imaš neki problem.
Znam da ti ništa na ovu temu nisam pomogao…
Pozdrav
U pravu si. Jedino sto me novi Pages nervira jer su zakomplikovali stvar. Text editor treba da je jednostavan. Interfejs da mu je jednostavan i da sam program bude stabilan. Tu mi je Pages 09 zakon i mnogo sam voleo da radim u njemu. Ovo sa novom verzijom me podseća na Microsoft Word. Upropastiše i zakomplikovaše odličnu stvar koju su imali. Ja posle Word-a 07 (ili 08 ne mogu da se setim,) više Word nisam ni koristio jer mi je previše zapetljan i napunjen nekim ikonicama i tabovima koji su mi skroz nelogični. Tako je i sa novim Pagesom. Sve mi bilo na dohvat ruke a sada je sakriveno i gubim vreme dok tražim nešto što sam radio do juče u sekundi.
DA LI JE UOPŠTE MOGU?E NA NJIMA INSTALIRATI IWORK 09?
Ne vidim razlog zašto ne bi moglo, pod uslovom da si ga kupio. Ja imam obe verzije na Mavericksu, rade obe.
I ja na Mavericsu imam obe verzije ali onda nastaje problem sa otvaranjem. Zajebava Maverics i stalno forsira novu verziju. Zato sam ja novi iWork nekoliko puta skidao i stavljao na komp. Međutim, meni je mašina stara nekoliko godina, još iz vremena Snow leoparda tako da mi je razumljivo da mogu da stavim stari Pages jer je on izašao otprilike u to vreme kada je komp napravljen. Često ti OS ne dozvoljava da na njega instaliras neke programe koji su stariji od samog kompa. Npr. na iMac iz 2014 ne može da se stavi Tigar ili Snow leopard već mora Maverics a još malo i Yosemite. U tom smislu sam pitao da li ću moći da stavljam Pages 09. Znam da se ta vremenska ograničenja odnose na sam OS najviše ali nekad i na važne aplikacije kao Office na PC.
Što se starosti tiče, nije isto porediti operativni sistem i aplikaciju. Plastičan primer: na mom Titaniumu u Classicu sam 2003. mogao da igram Lođe Runner, igru nastalu osamdesetih kad je bio aktivan System 6, ako ne i stariji, ali taj sistem neisam moga da podignem na tom računaru.