U sestrinom iBook-u mi je neki zakrzljali hdd 20GB, skoro instaliran sistem 10.4 sa svim updateovima, pa sam odluchio da naruchim wd 80GB, i samo me zanima da li postoji nachin da nekako ‘kloniram’ ceo sistem na drugi hdd, kako bi zamenio diskove bez reinstalacije. Imam hdd rack USB i FW koje moze da posluzi u tu svrhu…
probaj preko Disk Utility. Napraviš image pa posle Restore na raj drugi. Radi sigurno. Ja sam tako klonirao sistem sa Mac minija (koji je u to vreme bio neispravan, ali mu je HD bio u ext. racku) na G5 čm sam ga pazario jer me isto veče zanimalo sve, a nisam hteo da se odmah bavim reinstalacijom. Radi, naravno, ko podmazano, samo sačekaš malo…
Da li sam dobro razumeo: kada se kreira image uz pomoć Disk Utility ceo OS X kao i sav instalirani softver sa sve registracijama se klonira na drugi disk, taj disk se ubaci u taj ili drugi Mac i najnormalnije podigneš sistem i sve ti radi? Ako je to tako, onda nemam reč... [img size=113]http://www.macserbia.org/components/com_simpleboard/uploaded/images/Stres.gif[/img]
Da li sam dobro razumeo: kada se kreira image uz pomoć Disk Utility ceo OS X kao i sav instalirani softver sa sve registracijama se klonira na drugi disk, taj disk se ubaci u taj ili drugi Mac i najnormalnije podigneš sistem i sve ti radi? Ako je to tako, onda nemam reč... [img size=113]http://www.macserbia.org/components/com_simpleboard/uploaded/images/Stres.gif[/img]
To još uvek nije odgovor na moje eksplicitno pitanje. Mene interesuje direktno korisničko iskustvo: da li se OS X i sve druge instalirane aplikacije (npr VMWare Fusion sa kreiranim virtuelnim PC-jem) kloniraju na drugi hard disk i potpuno su funkcionalni?
Odgovor na tvoje eksplicitno pitanje je da ako već kažemo da je disk kloniran, onda je to IDENTIČNA kopija originalnog diska i ne vidim šta tu ima da se dodaje.
Hvala na odgovoru, niko do sada (osim tebe) nije to nedvosmisleno potvrdio. Prethodni odgovor je bio link ka temi gde se govori o kloniranju operativnog sistema da bi se izbegla reinstalacija.
probaj preko Disk Utility. Napraviš image pa posle Restore na raj drugi. Radi sigurno. Ja sam tako klonirao sistem sa Mac minija (koji je u to vreme bio neispravan, ali mu je HD bio u ext. racku) na G5 čm sam ga pazario jer me isto veče zanimalo sve, a nisam hteo da se odmah bavim reinstalacijom. Radi, naravno, ko podmazano, samo sačekaš malo…
Ovo je Andrej napisao još u maju nekoliko poruka pre ovih naših.
Ne želim da ovo bude shvaćeno kao nadgornjavanje svojstveno našem narodu, ali i Andrej i Chika Kosta govore o kloniranju SISTEMA što sam ja razumeo kao brži načn za konfigurisanje računara bez reinstalacije i skidanja svih updateova (npr ja imam DVD instalaciju za Tiger a sada sam na 10.5.3 pa ti vidi koliki je to posao). Ne razumem zašto je tako teško reći (potvrditi) da navedenim načnom dobijaš u celosti kloniran operativni sistem SA SVIM INSTALIRANIM PROGRAMIMA, IGRAMA ITD i da na taj načn bezbolno rešavaš npr prelazak na HDD većeg kapaciteta.
Uzgred, pratim ja šta je pisano i proveravam pre postavljanja pitanja da li je već neko o tome govorio ranije. Ja sam ovaj forum razumeo kao zajednicu ljudi koji imaju iste sklonosti i interesovanja i nesebično dele svoja iskustva i znanje, jer nismo svi na istom iskustvenom i intelektualnom nivou. Drugim rečma, ono što je nekom IT profesionalcu smešno može biti od presudnog značaja za nekog manje iskusnog korisnika.
Postovani , interesuju me vase preporuke oko softvera za sto bolje kopiranje OS X na novi veci disk?
Znam da moze preko system restore iz disk utilitia i Migration asistenta ali bi ja da mi prekopira full hard disk da ne bi morao ponovo da autorizujem 100tine pluginova za logic i protools.
Carbon copy cloner
Copy cat X….....Ima li koji bolji koji kopira na nivou nizem od file sistema da pravi sliku harddiska identicnu originalu?
Unapred Hvala Koka.
i
Andrej says:
Evo i ja da javim sta sam uradio.
Posto mi instalacioni diskovi od iBook-a nisu bili pri ruci, iBook sam podigao u fw mod, a novi hdd stavio u usb rack, i povezao i jedan i drugi sa MacBook-om. Kloniranje je trivijalno pa necu troshiti rechi, u svakom sluchaju, posao je lako obavljen, i sad imam isti sistem na novom hdd-u.
😊