Prelazak na Mac
Posted: 03 September 2015 03:49 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  2
Joined  2015-09-03

Prvi put sam na ovom forumu, nadam se da postavljam pitanje na pravom mestu.

Dugogodisnji sam windows korisnik. Imam firmu koja se bavi projaktvanjem u oblasti masintva. Kosristimo Auto Cad 2015, Auto Cad plant 3D, Office, i jos neke manje programe. Firma ima desetak racunara i svi su umrezeni na server na kom se posao i radi. Vremenom smo polako poceli da menjamo desktop racunare sa lapotop racunarima (naravno i dalje radimo na externim momitorima, tastatura, miš...) Na red je dosao i moj laptop i u tom cenovnom rangu počeo sam da razmisljam o Macbook pro 15’. Slušam svašta svaki dan, i misšljenja su totalno oprečna. Moje dileme su:

1. Kako funkcionišu Autodeskovi programi na Mac-u. Da li cu imati isti, lošiji ili bolji konfor u odnosuna windows
2. Isto pitanje i MS office. (poenta je sto bih ja morao da se uklopim u postojecu rutina sto se tice formata ne da ih ja namecem)
3. Kako funkcionisu krekovane verzije programa na Mac-u u odnosu na Windoes.(Mi imamo licence za windows, ali bih u slucaju prelaska na mac morao da imam piratski softver)
4. Bootcamp, da li ima smisla imati dva sistema. (kako radi windows na Mac-u)
5. Da li bih mogao da imam nekih problema pri povezivanju na mrezu ? (neki drugi protokol u odnosu na windows, i sl?)

Profile

Posted: 03 September 2015 04:35 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

Ok,onda bolje da nista ni ne stoji.

Drugim rijecima,ovo je forum samo za profesionalce tj. odnosno obicni korisnici nemaju sta da traze na njemu.
(upuceno postu ispod)

Post edited by: MacBee, at: 2015/09/04 14:15

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 03 September 2015 06:56 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2279
Joined  2010-04-06

Ignorisi prethodni post i sacekaj smisleniji odgovor nekog iskusnijeg, evo i ja cu se potruditi da detaljnije obrazlozim, a verovatno i neki od ozbiljnijih clanova, posto je pitanje prilicno ozbiljno i ne trazi sture, nestrucne i ‘nenadjedive’ odgovore, bez uvrede za autora prethodnog posta.

Signature 

 http://www.idoktor.biz Servis i prodaja Apple uredjaja u Novom Sadu 

Profile

Posted: 03 September 2015 07:28 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  542
Joined  2007-10-25

Zasto WIN?
Zato sto ga koristi puno ljudi i pricaces istim jezikom sa vecinom.
Zasto ne WIN?
Sigurnost. Virusi. Lose korisnicko iskustvo.

Zasto Mac OS X?
Odlicno korisnicko iskustvo. Sigurna platforma bez virusa i opasnosti da nesto krene po zlu zbog ‘opasnih internet stranica’. Odlicna integracija sa drugim Apple uredjajima (iPhone / iPad / Apple TV).

Sto se tice softvera ne znam kako je za CAD ali u svetu Adobe paketa potpuno je nevazno na kom si sistemu. Ja otvaram fajlove od kolege sa Windows i obrnuto.

Sto se tice Office-a vecina funkcija je 100% prisutna ali ako si u okruzenju u kojem se koriste neka napredna MS Office resenja to moze biti problem.

Zato ne Mac OS X?
Iskreno, tesko mi je da smislim neki razlog a pogotovo zbog toga sto su Mac racunari jedini koji legalno bez muke mogu terati bilo koji OS na svetu. 😊

Dakle ako i nema resenja za Mac OS X platformu onda je tu emulacija. Postoji Parallels i VMWare kao placena resenja pod kojima mozes terati Windows ili bilo koji drugi sistem. Ja recimo koristim Parallels za elektronsko placanje jer kod nas ne znam da li postoji neka banka koja nudi ebanking za pravna lica a da radi na Mac OS X-u. A tu je i besplati Virtual BOX koji radi super ali je ipak malkice sporiji od prethodna dva. Windows pokretan na ovaj nacin je veoma brz ali ipak za napredno 3D koriscenje bolje je terati ga pod Bootcampom.

Windows na Bootcampu radi kao i Windows na bilo kom drugom racunaru.

Eto… ukratko od mene toliko… 😊

Profile

Posted: 04 September 2015 10:54 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

Autodesk jedno vreme (blagi termin, preko deset godina) nije pravio ništa za Mac, nije moja branša pa ne znam, ali mislim da Mac vezije nisu iste onima na Windowsu, tj. neki featurei nedostaju. Na tvom mestu, dobro bih proverio na stručnim forumima.

Office ne samo da postoji, nego je i nastao na Macu, čak je i trenutna Mac verzija novija od Windows pandana (2016 na Macu). Jedino što nemaš je Access, pa ako imaš neke baze ili aplikacije to može biti problem.

Bootcamp je bolji samo u slučaju igrica i eventualno ako mnogo renderuješ u CAD ili 3D programu pa ti tih par procenata brzine (pod uslovom da je virtuelna mašina na SSD-u) znač, u suprotnom je bolje za one programe koji baš moraju na Windowsu da se koriste to raditi softverom za virtuelizaciju, pomenuo ih ije drNele u prethodnoj poruci.

Sa mrežom nema problema, osim kad ima problema. B) Šalim se, na najnovijem Mac OS X Yosemiteu je default protokol SMB2, a i sve starije verzije su se mogle povezati sa Win mrežom bez problema i bez dodatnog softvera.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

‹‹ instalacija OS X 10.5 na iBook G4      hvala ››