Elem,
da podelim sa vama saznanja do kojih sam ja došao. Ponosan sam vlasnik Aluminum Wireless Keyboard-a koja je šljakala k’o leptir sve do dana kada je neko prosuo nešto po njoj (kasnije sam oprobanom gestapo metodom pouzdano utvrdio da je to bio moj junior i da je tekućina Coca Cola - iako se odistinski trudio da zametne sve tragove). Tasteri su se lepili kada se pritisnu, a kada je posle jedno nedelju-dve dana tečnost isparila, sav šećer se kristalisao, tako da sam pored lepljenja imao i nimalo prijatan audio efekat svaki put kada pritisnem taster.
Istraživanje po netu nije urodilo plodom, jer sve što sam našao su horor slike razvaljenih alu tastatura i bezuspešnih pokušaja da se otvore.A onda sam našao uputstvo kako da se zameni redosled tasteri na nekom laptopu i rešio da primenim isti princip za moju tastaturu. I uspeo.
Evo šta treba da radite.
[img size=150]http://farm3.static.flickr.com/2300/1701201255_dc82aa8fb1_t.jpg[/img]
Pritisnite palcem donji deo tastera na dole. Nokat kažiprsta zavucite ispod gornjeg dela tastera i počnite da vučete na gore, istovremeno pritiskajući palcem na dole. Naravno, ovo radite veoma polako i ne primenjujući preveliku silu. Taster je dobro pričvršćen i pružaće otpor, ali će popustiti u jednom trenutku. Verovatno će vam prvi put kada ovo budete radili stati srce, ali videćete i sami da su tasteri mnogo jač nego što mislite.
Kada skinete taster, videćete sledeće:
[img size=150]http://farm3.static.flickr.com/2369/1701200425_3bebd6397d_t.jpg[/img]
E sad, ljudi koji su iskusniji u majstorisanju mi rekoše da i ove makazice koje drže tastere mogu da se skinu pomoću posebnih kljušta, ali ja sam se zadovoljio i ovim, nisam dalje skidao. Onda sam uzeo štapiće za uši, dobro ih natopio alkoholom, podigao makazice koliko sam mogao i uredno izribao sav preostali šećer i tekućinu ispod tastera.
Vraćanje tastera ide obrnutim putem od skidanja. Ubacite donji deo tastera na mesto i protresete tastaturu dok levi i desni držač (mala ispupčenja) ne upadnu u svoje ležište. Onda snažno (opet ne preterano) pritisnete gornji deo tastera dok ne kvrcne i to je to.
Operaciju ponovite na onim tasterima koji su bili poliveni/zalepljeni, kresnite kompjuter i probajte. Meni je uspelo, svi tasteri rade, svet je opet divan, a ja sam uštedeo 80e za novu tastaturu.
Toliko od mene.
PS. Ovi prsti na slikama nisu moji, moji su mnogo lepši B)