Kakve to ‘repove’ Affinity Designer ostavlja?
Posted: 10 July 2015 11:30 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Pokušavam da potpuno obrišem Affinity Designer, uključujući i sve ‘repove’ koji ostaju nakon brisanja te aplikacije…

Pre možda nekoliko meseci sam probao neku staru verziju Affinity Designer aplikacije (trial) i nisam nešto bio zainteresovan da je koristim, pa sam je obrisao sa AppCleaner… pre neki dan sam hteo da isprobam noviju verziju, da vidim da li je bolja, kad ono kaže da je trial istekao, iako je taj novi trial tek bio instaliran, a ta stara verzija je obrisana još odavno, uključujući i njena podešavanja koja je AppCleaner našao u ‘~/Library/Containers’.

E sad… mene ne zanima baš nešto puno da koristim tu aplikaciju (hteo sam samo da vidim kakva je sad); ali me zanima da nije nešto čačkala van Home foldera… Affinity Designer bi trebalo da je sandboxovana aplikacija i ne bi trebalo da ima pristup sistemskim folderima… ali, po onome što čtam na Internetu, vidim da je neko na jednom forumu pomenuo da čak i kada je probao sa drugog naloga da pokrene trial da aplikacija prepozna da je neki trial ranije bio instaliran, što znač da podešavanja ne drži samo negde pod ‘Home’ (pošto drugi korisnici nemaju pristup tuđem Home folderu).

Ne volim da mi od starih aplikacija koje ne koristim ostaju ‘repovi’ po raznim folderima…

Probao sam sa ‘opensnoop’ komandom iz Terminala da izlistam sve fajlove kojima pristupa prilikom pokretanja… i pobrisao sam sve što je imalo naziv koji ima veze sa Affinity Designer (ostali fajlovi koji su bili izlistani su izgledali kao sistemski fajlovi po sistemskim folderima i nisu imali naziv koji ima veze sa Affinity Designer); ali je izgleda opet nešto ostalo negde jer trial ‘prepoznaje’ da je neka starija trial verzija nekada bila na računaru… zanima me kako to može da ‘prepozna’ i gde se to ‘upisala’ ta aplikacija ako nije samo negde pod ‘Home’.

Je l’ može neko ko se bolje razume u razvoj aplikacija za OS X da nekim Xcode alatima ispita šta ta aplikacija ustvari radi prilikom prvog pokretanja i gde se sve upisuje?

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 11 July 2015 02:24 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

Jedna mala ideja: Koristi ‘Little Snitch’?!

Vjerujem da po instalaciji se spaja sa bazom IP podataka i time prepoznaje tvoj IP/racunar…mada mozda pricam i gluposti ;-] !

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 12 July 2015 08:15 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-03-04

Ma LittleSnitch mi je stalno upaljen, al’ nema na listi da je Affinity Designer pokušavao da ‘zove kući’... zato sam napisao da me zanima da nije možda nešto aplikacija upisivala van Home particije nekako jer ne znam kako bi drugačje znala da je ranije bio instaliran trial, kad ne izgleda da je negde u ‘~/Library/’ nešto ostalo od stare trial verzije… gledao sam i iz Terminala da nije ostavila skrivene fajlove (one sa tačkom ispred) u ‘~/’ kao programi portovani sa Linuxa što rade, al’ nisam našao ni to.

To su starije verzije Sketch aplikacije proveravale trial na tu foru (preko Interneta) prilikom prvog pokretanja i nisu htele ni da startuju trial ako im se onemogući da se povežu na server… al’ od te ideje su izgleda odustali u najnovijoj verziji (sada izgleda dozvoljava trial i ako ne može da se poveže na server)... oni su izgleda ukapirali da mnogi ne vole da puštaju aplikacije da ‘zovu kući’ iz bilo kog razloga, pa su dozvolili ‘normalan’ trial (koji ne zahteva Internet konekciju).

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 12 July 2015 11:13 PM   [ # 3 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Probaj da pogledaš u Library folderu (i sistemski i User folder) sledeće:

Application support
Prefferences

Pobriši sve foldere i .plist fajlove koje imaju veze sa aplikacijom.

Ono što možda eventualno pomogne jeste da proveriš skirvene fajlove jer sam ja imao situacije sa jednim poznatim softverom da upravo informaciju o trial verziji čuva u skrivenom fajlu u User/Library/Prefferences folderu.

Da vidiš hidden fajlove u terminalu kucaj:

[code:1]defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles -boolean true ; killall Finder[/code:1]

Da vratiš kao što je bilo, u terminalu kucaj:
[code:1]defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles -boolean false ; killall Finder[/code:1]

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 13 December 2015 05:56 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-03-04

Namučo sam se dok sam našao o čemu se radi :D

Stvarno mi nije bio potreban Affinity Designer (nema još uvek neke stvari koje su mi potrebne, al’ s vremena na vreme isprobam trial da vidim da li se nešto menja); ali me je zanimalo kako to da aplikacija koja nema root permisije, koja ne traži nikakvu aktivaciju preko interneta i koja bi trebalo da je sandboxovana (jer ima svoj ‘Containers’ folder) ‘pamti’ to čak i ako se promeni korisnički nalog na računaru :D

Neću sad da otkrivam u detalje tačno na koju foru se nalazi i briše svaki trag trial instalacije za taj program i gde se tačno ‘upisala’ (da ne kvarim posao ljudima… to jest da neko ne bi učo ljude kojima je takav program potreban i koji bi ga kupili da ne kupuju… bez obzira da li svaki trag o trialu može da se potpuno izbriše, ako je nekom program potreban, neka ga kupi kad budu imali neku akciju i daju popust); ali ideja da se to ‘zapamti’ i nakon uklanjanja svih fajlova koji pripadaju aplikaciji je jednostavna… aplikacija je umesto da ostavi fajl negde, sa ‘extended attributes’ označla jedan folder koji svi korisnici na sistemu dele i za koji svi imaju ‘read & write’ permisije (i u ‘extended attributes’ napisala skraćeno svoj naziv i kada je trial verzija bila korišćena).

A ja tražio poseban fajl :D Zato nisam našao ništa dok mi nije palo na pamet da proverim extended attributes foldera i fajlova kojima svi imaju pristup.

Ako već moraju da koriste neki nestandardan načn da ‘zapamte’ trial koji aplikacije poput AppCleaner ne brišu, onda bolje i to nego da upisuju gluposti u preferences fajlove sistemskih programa kao neki (na primer, ‘AppDelete’ trial sam ‘uhvatio’ kako upisuje svoje stvari u tuđi preferences fajl).

Post edited by: indijanac, at: 2015/12/13 09:30

Signature 

Profile

Posted: 13 December 2015 06:00 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Odlična ideja, nema đubreta za sobom, ne narušava funkcionalnost sistema ...

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 13 December 2015 11:23 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-03-04

Pre nego što sam saznao to, pošto nisam nalazio da je aplikacija van svog foldera ostavila neki fajl u kojem je zabeležen datum instalacije, zabrinuo sam se bio kad sam pročtao da program radi firma koja se bavila razvojem Windows programa… pomislio sam da nisu možda doneli neke Windowsaške ‘ideje’, da možda na neki nestandardan načn ne čačkaju po sistemskim fajlovima i njihovim podešavanjima da onemoguće korisnika da na jednostavan načn potpuno ukloni sve što ima veze sa tim programom (viđao sam po forumima da su ljudi upropašćivali svoje Windows instalacije pokušavajući da deinstaliraju neki program).

Ali prijatno sam se iznenadio kada sam otkrio da su u pitanju bili samo extended attributes na već postojeći folder… to je dovoljno da program ‘zapamti’ nešto što alati poput AppCleaner neće da diraju, a ne bi trebalo ni da smeta bilo kojem drugom programu (mada, verovatno ne bi bila dobra ideja kada bi svi programi počeli da na nasumične foldere kače neke skraćenice kao extended attributes bez nekog standarda koji bi definisao kako kako da nazovu svoje oznake da dva programa sličnog naziva ne bi slučajno pomešala svoje beleške).

Bolje tako nego da uz program stavljaju neke dodatke za online proveru licence koja se vezuje za hardware i aktivaciju i svašta nešto… i njima je lakše da isprogramiraju to, a i legalni korisnici ne moraju da brinu da li će program koji su platili prestati da radi ako promene hardware, pa da se smaraju objašnjavajući korisničkoj podršci o čemu se radi da im dozvole da ponovo aktiviraju licencu…

Ne razumem zašto neki programi poput Parallels traže obavezne provere licence, pa vezuju licencu za hardware, pa vezuju i običan trial za hardware i traže da se i za običan trial uloguješ... dosađuju svojim korisnicima i svojim potencijalnim mušterijama koji bi da isprobaju program neko vreme pre nego što ga legalno kupe… a realno, takvim aktivacijama Parallels uopšte ne smeta korisnicima ‘narodnih verzija’ jer čm oni izbace regularnu verziju Parallelsa, na YouTube se pojave klipovi u kojima neki pokazuju ‘narodne verzije’ koje su ‘zakrpili’ da aktivaciju ne traže.

Signature 

Profile

‹‹  MUSIC      Apple Mail Attachment_line ››