umrežavanje Vista - Leopard - XP
Posted: 18 June 2008 12:52 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  986
Joined  2008-06-15

Tražio sam po netu rešenje za problem umrežavanja u mom stanu ali samo sam naišao na neki softver ‘win Mac lan’ ali onnije free :-(
Ima li neko rešenje?

Naime, imam u stanu PC sa Vistom(takodje i Ubuntu Linux ako je od pomoći); notebook sa XP-om, iMac sa Leopardom i svi su umreženi preko wireless routera sa tim što je PC sa Vistom jedini umrežen kablom.

Deljenje neta je bez problema ali ja neumem podesiti deljenje fajlova i štampača (štampač je na Mac-u). Neka pomoć?

Signature 

iMac 27\\\" i3 3.2MacBook Alu 13\\\" 2.0iPad 1stiPhone 4SiPhone 3GsiMac 20\\\" 2.0iPhone 2GiPod Classic

Profile

Posted: 18 June 2008 02:20 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

http://www.apple.com/support/tiger/network/

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 18 June 2008 09:28 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

Uključš PrinterSharig u Sharing opcijama, u System Preferences…

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 18 June 2008 12:19 PM   [ # 3 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Ajd ovako…
Sto se tiche viste, nisam se ni trudio da provaljujem, ali za ostalo mogu ti reci par rechi.

Dakle, sto se tiche ubuntua prvo, mashini sa njim necesh moci da pristupish ni sa jednog drugog os-a. Leu mozesh da pristupish i sa viste i sa xp-a (evo linka i uputstva http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=54704 )

U leu su neke opcije malo izmenjene, ali je sve u suhstini isto.

Za deljenje stampaca, andrej je vec rekao.

Instaliraj skype na sve mashine i sve sisteme sa razlichitim userima, i mociciesh da prebacujesh fajlove sa jedne mashine na drugu, bez obzira na sistem, btw, skype za to koristi lokalnu mrezu, pa tako brzina ide do 5MB/s.

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 18 June 2008 01:54 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-15

OK, nisam znao da Skype može da koristi i lokalnu mrežu. Mučm se sa deljenjem fajlova i za sada vidim Mac i sa Viste i sa XPa a štampač iako sam stavio da bude shared i vide ih windowsi da postoji neće da ga konektuju.
Prvo sam na winima pri konektovanju stavio da drajver bude inače win drajver za njega ali kada instalira drajvere ispiše poruku da nema pristup štampaču. Onda sam na netu našao da trebam da u win stavim Apple LaserWriter drajver pa sam i to uradio ali isto. Znač najviše me zeza deljenje štampača pa se razmišljam da štampač okačm na Win mašinu ako nema leka. Možda glupo pitanje ali ima li negde podešavanje za prava pristupa štampaču na Leu ili je dovoljno samo štiklirati da želim da se deli.

Drugi problem je za deljenje fajlova jer na Mac-u stalno u finderu vidim da pokušava da konektuje PC sa Vistom ali bezuspešno, gde mogu ovu ikonicu da obrišem da više ne konektuje?

Izvinjavam se što su ovako opširno opisani problemi 😊

P.S. Inače štampač je HP LaserJet 1022

Signature 

iMac 27\\\" i3 3.2MacBook Alu 13\\\" 2.0iPad 1stiPhone 4SiPhone 3GsiMac 20\\\" 2.0iPhone 2GiPod Classic

Profile

Posted: 18 June 2008 05:07 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

Proveri da li ti je štampač uključen u USB hub. Ume da ne radi kad je tako…

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 18 June 2008 05:12 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Muka je sa SMB mrezama od verzije 10.5.2.
Nisam pokusavao da stampam, ali me je najvise nerviralo sto se PC share-ovi ne pojavljuju na meku dok ne restartujes mek. Nekad se pojave, nekad ne, nekad nece da nestanu, i tako.

Probaj da kucas command+K, i tu upises adresu PCa, pa ce ti ponuditi da mountujes share-ove sa PCa. Nadam se da si PCu dodelio fiksnu IP adresu.

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 18 June 2008 07:15 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-15

Andrej wrote:

Štampač je BIO uključen direktno u iMac a sada sam odustao od zezanja sa tim jer imam važnijih posla, kada malo izađem iz gužve ponovo ću probati da namestim. Vratio sam štampač na PC i sada radim sa fajlovima sa Viste ili XPa jer oni vide sve. Hvala na odgovorima.

drdra wrote:

Nisam pokusavao da stampam, ali me je najvise nerviralo sto se PC share-ovi ne pojavljuju na meku dok ne restartujes mek. Nekad se pojave, nekad ne, nekad nece da nestanu, i tako.

Probaj da kucas command+K, i tu upises adresu PCa, pa ce ti ponuditi da mountujes share-ove sa PCa. Nadam se da si PCu dodelio fiksnu IP adresu.

Svi računari imaju fiksne adrese, odnosno tako je podešen router. Videću da nađem onaj mali uređaj koji kačm izemđu štampača i routera, to je u stvari mrežna kartica koja ima ulogu printer servera

Signature 

Profile

Posted: 18 June 2008 07:15 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-15

Andrej wrote:

Štampač je BIO uključen direktno u iMac a sada sam odustao od zezanja sa tim jer imam važnijih posla, kada malo izađem iz gužve ponovo ću probati da namestim. Vratio sam štampač na PC i sada radim sa fajlovima sa Viste ili XPa jer oni vide sve. Hvala na odgovorima.

drdra wrote:

Svi računari imaju fiksne adrese, odnosno tako je podešen router. Videću da nađem onaj mali uređaj koji kačm izemđu štampača i routera, to je u stvari mrežna kartica koja ima ulogu printer servera

Signature 

Profile

Posted: 23 June 2008 01:30 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

Taj štampač ćeš teško umrežiti. Najelegantniji načn da vidiš da li uopšte može je da instaliraš Bonjour for Windows (pronađi ga na Appleovom sajtu); prethodno šeruješ štampač na Macu i vidiš šta će Bonjour da uradi. U 99% slučajeva on instalira neki PostScript štampač na PC koji šalje Macu fajlove, pa onda Mac to u letu iskonvertuje u PDF i pusti na štampu.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 29 June 2008 08:45 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-15

Sada imam vise vremena za cimanje oko toga (prosao junski rok 😊 ) ali mislim da cu ipak kupiti neki novi stampac koji se kaci na mreznu karticu (print server)

Signature 

Profile