Mac OS can not boot from this volume
Posted: 04 July 2008 07:18 PM
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Na mom MacBook-u sam imao 80GB hdd, odluchim da zamenim, i kupim wd caviar 250gb. Ali postho mi se nije reinstalirao sistem, a imao josh jedan komp pri ruci, reshio da samo kloniram. Preko iBook-a podigao disk utility, podigao macbook u fw mod, i lepo napravio image uz pomoc disk util. Napravio sam 3 particije, od kojih bi na jednoj bio ovaj kloniran, na drugoj nov sistem koji sam mislio kasnije da instaliram i trecu sam ostavio za podatke. zavrshio kloniranje, sve super radi, lepo boot-uje sa hdd-a, sve zvanichno 😊. Stavim ja pre pet minuta istalacioni disk, pokrenem da instaliram josh jedan sistem, kad tamo pishe na sve tri particije kako mac osx ne moze da se startuje sa particije. Pokrenuo disk utility sa dvd-a, formatiram josh jednom particiju na koju sam mislio da stavim nov sistem, i opet isto. E sad, buni me to sto installer kaze da os ne moze da se butuje sa tih particija, a ja i dalje radim sa ovim sistemom koji je na jednoj od tih ‘nebutabilnih particija’...Pretpostavljam da bi brisanje celog hdd-a i particionisanje iznova reshilo stvar, ali nisam u mogucnosti to da radim, pa zato pitam da li mozda postoje alternativna neka reshenja. U chemu je ovde problem??

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 04 July 2008 07:40 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Šta si stavio pod ‘Partition Map Scheme’?

Verovatno si stavio ‘Master Boot Record’, pa ti zato kaže da neće da bootuje sa tog hard diska jer je Master Boot Record za DOS i Win.

Kad particionišeš taj hard disk, klikni na dugme ‘Options’ i izaberi ‘GUID Partition Table’.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 04 July 2008 07:59 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

Indijanac je na doborm putu, ali jedino greši kod formata particije. Najverovatnije si odabrao Apple Partition Map koji ti je default na PPC Macovima. Sa takve particije Intel Mac ne može da se podigne, već samo sa GUID particije.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 04 July 2008 08:37 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Hard diskovi koji se prodaju u PC prodavnicama obično dolaze preformatirani za PC, a na PC-ju se koristi Master Boot Record za šemu particija.

Ako je samo pobrisao FAT32 particije i napravio nove, a nije kliknuo na ‘Options’ da promeni šemu particija, onda je šema particija ostala ona koja je i bila, to jest Master Boot Record.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 04 July 2008 09:06 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

madamov wrote:

Indijanac je na doborm putu, ali jedino greši kod formata particije. Najverovatnije si odabrao Apple Partition Map koji ti je default na PPC Macovima. Sa takve particije Intel Mac ne može da se podigne, već samo sa GUID particije.

Upravo ovo. I ja sam to saznao na teži načn, ali sad znam - PPC i Intel zahtevaju različto formatiranje. Čak mi nije pošlo za rukom da sa Intel iMaca instaliram Lea na G5 koji je bio u target modu povezan FW kablom sa pomenutim iMacom. Tačnije, nije hteo na moju praznu particiju, unapred predviđenu za OS, nego je tražio da sam podeli HD, pa onda…

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 04 July 2008 11:30 PM   [ # 5 ]
Administrator
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

Hm, ovo nisam znao oko PPC i Intel macova :(
Samo da razjasnim, hdd nije bio formatiran jer je bio u kesici originalnoj nov, i format sam odradio na iBook-u, dakle PPC.

Jel postoji mogucnost da se ovo prepravi bez ponovnog reparticionisanja hdd-a jer tako gubim podatke ili mora da se brise sve, tj, radi nova partition shema?

Signature 

MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 05 July 2008 12:45 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

jok :(

jer su opcije koje je Miki spominjao upravo dostupne PRE deljenja

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 05 July 2008 09:53 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Ako je samo pobrisao FAT32 particije i napravio nove, a nije kliknuo na ‘Options’ da promeni šemu particija, onda je šema particija ostala ona koja je i bila, to jest Master Boot Record.

Kada Disk Utilityjem kažeš da ti nanovo particionira disk, dakle bez brisanja i ručnog dodavanja particija kada samo klikneš na partition i odrediš broj i veličnu particija, disk se particionira po šemi koja je default za tu mašinu. Kako je Čika Kosta to uradio sa iBooka dobio je disk sa Apple Partition Scheme.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 05 July 2008 09:55 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Samo da razjasnim, hdd nije bio formatiran jer je bio u kesici originalnoj nov, i format sam odradio na iBook-u, dakle PPC.

IDE diskovi uvek dolaze preformatirani, samo bez particija. Tj., kod IDE diska je low-level format urađen u fabrici, ali nema particija.

Signature 

Profile

Posted: 05 July 2008 09:56 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Andrej wrote:

jer su opcije koje je Miki spominjao upravo dostupne PRE deljenja

Nisam ja, već Indijanac. B)

Signature 

Profile

Posted: 05 July 2008 10:45 AM   [ # 10 ]
Administrator
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

E ovome se bash nisam nadao… :(
Najgore je to sto MacBook podize sistem najnormalnije sa tog hdd-a, i sve radi kako treba…pa dobro, kad se bude stvorila prilika za prebacivanje podataka na neki drugi hdd, tad cu to i da radim.

Signature 

MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile