MAC OS X 10.5.8 na noviji OS
Posted: 04 February 2019 01:17 AM
Newbie
Rank
Total Posts:  23
Joined  2010-09-16

Dobar dan želim svima na forumu!
Od skoto sam Vlasnik MacBook-a Air ali model medju prvima dakle late 2008 ,Core 2 duo, 13’lcd, 2 gb ram-a ,obican HDD nije SSD.E sada ja sam bas NOV u OS operativnom sistemu ali zelim sada korostiti samo Apple OS,mnoge aplikacije mi nemogu raditi na mom operativnom koji sada trenutno imam a nemam opciju da softwer dalje update-ujem…Koristim normalno racunar nista posebno najvise na surf po netu i kao prenosni usb racunar za prebacivanje odredjenih podataka.
Dakle moje pitanje mogu li i kako korak po korak da instaliram noviju verziju softwera.
Hvala i unapred zahvalan.

Profile

Posted: 04 February 2019 03:51 AM   [ # 1 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Na tom ra?unaru je poslednji sistem OS X 10.11.6.
Možeš skinuti sa neta instalaciju ali obrati pažnju da skineš sa nekog proverenog izvora a ne sa torrenta gde nemaš pojma šta i kako radi.

Još jedna stvar, taj poslednji sistem ?e ti omogu?iti da instaliraš novije programe, ali kako ?e raditi na tom starom/slabom ra?unaru, to je veliko pitanje.

Korak po koraj je:
Napravi backup svega što imaš na kompu
Skineš instalaciju
Napraviš butabilni usb flash
Zabodeš ga u USB is držiš ALT na tastaturi pri boot-u
Ako je usb napravljen kako treba, pojavi?e ti se ikonica tog fleša sa instalacijom na ekranu
Izaberi nju i sa?ekaj da se u?ita instler
Moj predlog je da ideš u Utilities i izabereš Disk Utility i formatiraš disk (ovo je savet jer ako uradiš samo upgrade bez formatiranja, ko zna kako ?e taj upgrade pro?i jer update-uješ sa 10.5 na 10.11, ili u prevodu, preska?eš 5 sistema :D )
Kad završiš formatiranje, zatvori disk utility i izaberi install (ili reinstall OSX)
Sa?ekaj da se završi instalacija i to je to

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 04 February 2019 06:50 AM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  23
Joined  2010-09-16

Hvala na odgovoru,da li bi mogli Vi da mi posaljete link gde bih bezbedno mogao skinuti taj OS…Trenutno na ovom kompu nemam nista tako da mi ne treba nikakav bekap

Profile

Posted: 04 February 2019 04:22 PM   [ # 3 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Imaš PM.

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 07 May 2019 07:23 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  336
Joined  2008-05-23

Pozdrav,
imao sam sli?an problem na svom starom iMac-u iz 2007. model je onaj prvi sa aluminijumskim ekranom. Lako sam ga podigao na El Capitan 10.11.6
Prati uputstvo na
https://macpaw.com/how-to/download-old-macos-versions

imaš i link za skidanje verzije iOS-a sa Apple servera NIJE TORENT !!!

kad ga skineš pokreni instalaciju i moja 16 godišnja bratanica je sama odradila instalaciju. Naravno prvo bekap kako je ?ika Kosta rekao. Novi sistem je podignut bez problema a svi podatci su ostali na HDD i svi stari programi. Naravno neki ne?e raditi jer ne podržavaju novi iOS, ali to je lakši deo jer ih samo unaprediš na novije verzije.

Signature 

http://www.leptiri.co.rs

Profile