Formati video kamera?
Posted: 08 June 2008 07:37 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  172
Joined  2007-04-27

Imam nameru da ovih dana kupim video kameru, nista ozbiljno, onako cisto zezanja radi. E, imam problem, ne znam sta da uzmem? DVD, Mini DV ili mozda HDD… Zanima me konkretno za cime cu imati najmanje problema, tj. koji format je je najoptimalniji za montiranje?  Programi su iMovie ili Final Cut. Nisam upucen u temu i sve mi treba cisto zezanja radi, pa me zanima vase misljenje…

Signature 

iBook 1.0Ghz
MacBook 2GHz
MacBook Pro 2.93MHz

Profile

Posted: 08 June 2008 06:21 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Grozni wrote:

DVD, Mini DV ili mozda HDD… Zanima me konkretno za cime cu imati najmanje problema, tj. koji format je je najoptimalniji za montiranje?  Programi su iMovie ili Final Cut.

Mislim da je najbolje da kupiš kameru sa hard diskom.

MiniDV kamere video snimaju na kasetu, tako da verovatno nakon snimanja treba da se premota kaseta na početak ako se ceo video prebacuje na računar.

A kamere koje snimaju na DVD su uglavnom za one što i ne nameravaju da montiraju video, obzirom da je DVD format namenjen za gledanje na DVD playerima i nije baš za editovanje.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 09 June 2008 11:18 AM   [ # 2 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Ne vidim problem u premotavanju…Milsim, kasetu od sat vremena, sony dv kamera premota za 30tak sekundi. Imam u stanu jednu takvu. Kaseta se vrati na pochetak, prikljuchish fw kablom na Mac, pokrenesh QT ili iMovie, ili FC sta god da koristish, snimish celu kasetu na komp (oko 13GB sat vremena) editujesh kako volish u nekom od ovih programa, i pustish materijal kroz iDVD.
HD kamere su druga pricha, tako da mislim da nije za neko uporedjivanje. 😊
Ako imash para dovoljno uzmi HD kameru. Ima dosta ljudi ovde koji su struchniji, pa ako ti treba neka tehnikalija josh, obrati se ovde 😊

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 11 June 2008 12:56 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-04-27

Nesto mi je zapala za oko kamerica Canon FS11 ili FS100. I jedna i druga snimaju na DS karte (jedina razlika je sto FS11 ima 16Gb ugradjene memorije). Nisu preterano skupe (FS100 oko 550$). Ako neko ima iskustva sa njima ili slicnim voleo da cujem komentare. Unapred hvala:)

Signature 

iBook 1.0Ghz
MacBook 2GHz
MacBook Pro 2.93MHz

Profile

Posted: 11 June 2008 01:15 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Jedino sa chim sigurno necesh imati nikakav problem na Mac-u je DV kamera, sa Mini DV kasetom, i FireWire portom…Shto se tiche HDV camera evo pogledaj ovo:

http://www.macworld.com/article/133790/2008/06/camcorder.html?t=226

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 15 July 2008 01:09 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-04-27

Na kraju sam kupio Canon FS100. Da ne davim sa njome, sve radi kao sat. Jedini port je USB i iMovie je normalno vidi. Sima na SDHC karte i na 4Gb staje oko 1,5 sati snimka, izuzetno zadovoljan, preporucujem.

Signature 

iBook 1.0Ghz
MacBook 2GHz
MacBook Pro 2.93MHz

Profile

‹‹ .ape na Mac OSX      Divix i Dvd player ?? ››