1 2 3 >  Last ›
1 of 14
Pet pitanja - prelazak sa Win na Mac…
Posted: 24 July 2008 02:57 PM
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  47
Joined  2008-06-18

Da li mogu da zamolim sa sledeca resenja:

1. Allways on Top Window. Da li ima neki program koji to omogucava.

2. AcdSee program za Mac? Najslicniji program koji sam uspeo da konfigurisem da radi kao AS je Adobe Bridge, ali kod njega ne mogu da kliknem na Thumbnail i da se slika prikaze preko celog ekrana, zar ne?

3. Da li moguce da Mighty Mouse ima vise tastera od 4? Kada se pritisne neki taster na tastaturi da dva tatera sa strane dobiju druge predefinisane opcije. Konkretno, radim sa misem MX Refolution, ali bih rado presao na MM, ali mi nedostaje jos 7 tastera (MX ima 11 editabilnih tastera, koji mi sluze za sve one najcesce tastere koje koristim na tastaturi: Entern, Backspace, Delete, Copy/Paste, Dashboard, Spaces, a pogotovo mi je vazna opcija, jer nikako da se naviknem na Mac gasenje programa - ne moze na Toolbaru, negu ulazi se u meni, pa sam tu opciju cmd + Q dodelio na misu.
Za Logitech Mouse software postoji odlicna nadogradnja ‘uberInstall’ koja omogucava dvostruko vise opcija od standarnih! Da ima nesto slicno za Mac?

4. Da li je moguce od nemacke tastature napraviti srpsku bez switch language input, nego nemackim slovima dodelim nasa slova - kako bi mi ostali znaci interpunkcija ostali na istom mestu… Razumete sta pitam.

5. Kako da aktiviram status meorije, hdd i cpu gore u toolbaru?

Hvala unapred!

Post edited by: drweb19, at: 2008/07/24 15:22

Profile

Posted: 24 July 2008 03:38 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

1. Windowshade X

2. Preporučo bih ti kombinaciju Findera (u kome vidiš thumbove) i Xee-a, koji radi fullscreen. Bridge je suviše glomazan da bi se koristio za komotan rad (lični utisak).
Takođe, imaš i drugih photo viewera (pogledaj temu ovde na SMUGu); ali je Finder + Xee prilično elegantna kombinacija 😊

3. Možeš da probaš USB Overdrive, koji radi i sa Mightijem. USB Ovrdrive nije jedini, tu je i Steermouse.
Ja koristim MX Rev i nikome ne bih preporučo da sa njega prelazi na MM. Ne znam koje su tvoje pobude, ali sve je na strani Revolutiona. Od ergonomije (ovde može biti izuzetaka); preko funkcionalnosti (customizacija dugmića…doduše, ne vidim gde si ti pobrojao 11 komada..ja vidim 8) do lakoće održavanja (ne održava se).
E sad, svakako bi bilo dobro da se odvikneš korišćenja copy ili enter funkcija na mišu, jer je užaš kad sedneš na drugu mašinu koja ima običnog miša 😊 A svaka mašina ima, uslovno rečeno, istu tastaturu.

4. Najbolje je da sam sebi napraviš novi layout za tastaturu, kao što sam ja napravio, koristeći program Ukelele.
Promniš karaktere koji ti ne trebaju, ostaviš one koji trebaju.

Profile

Posted: 24 July 2008 03:38 PM   [ # 2 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

1.Mogu samo neki programi, mada mi nikad to neshto nije trebalo.
2 nasjlichniji ti je phoenx slides http://blyt.net/phxslides/ mada ce ovde pomenuti josh par programa koji koriste u tu svrhu.

3. Nemoj da menjash MX za MM nikad 😊

4. Moze.

5.ovo je bolje da drzish ativity monitor u dock-u, i imash desni klik na dock icon pa biraj izgled dock ikonice. na gornjem delu ekrana ne stoji toolbar nego menu bar, a i tu moze, jedno od reshenja ti je MenuMeters.

Mario, sekunde su bile u pitanju :lol:

Post edited by: cika_kosta, at: 2008/07/24 15:47

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 24 July 2008 03:47 PM   [ # 3 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2008-06-18

Mario wrote:

3. Možeš da probaš USB Overdrive, koji radi i sa Mightijem. USB Ovrdrive nije jedini, tu je i Steermouse.
Ja koristim MX Rev i nikome ne bih preporučo da sa njega prelazi na MM. Ne znam koje su tvoje pobude, ali sve je na strani Revolutiona. Od ergonomije (ovde može biti izuzetaka); preko funkcionalnosti (customizacija dugmića…doduše, ne vidim gde si ti pobrojao 11 komada..ja vidim 8) do lakoće održavanja (ne održava se).
E sad, svakako bi bilo dobro da se odvikneš korišćenja copy ili enter funkcija na mišu, jer je užaš kad sedneš na drugu mašinu koja ima običnog miša 😊 A svaka mašina ima, uslovno rečeno, istu tastaturu.

Dogadja mi se u toku rada da mi zastane kursor na 1-2 sekunde. Onda sam pokusao da preko MBP Bluetooth pronadjem MX, ali on izgleda ne radi na principu BT.
Malo mi je MX robustan i dopada mi se na MM mali ‘kliker’ za scrolling, da i MM plastika lepse lezi u ruci - barem mi se tako cinilo dok sam ga probao u radnji.
- Gore imas 6 tastera i na levoj strani 5 sto daje ukupno 11 tastera.
- Sto se tice odvikavanja od tih shortcut, za sada nemam potrebu da se odvikavam, jer na poslu i kod kuce imam isti mis, a da ne govorim o neprevazidjenoj prakticnosti.

Hvala na ostalim resenjima - upravo cu ih isprobati.

Post edited by: drweb19, at: 2008/07/24 15:53

Profile

Posted: 24 July 2008 04:07 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Nisam video da si dodao i tačku 5.
Pre sam koristio MenuMeters, a sada iStat Menus. Noviji je program i ispeglaniji od MenuMetersa.

drweb19 wrote:

Dogadja mi se u toku rada da mi zastane kursor na 1-2 sekunde. Onda sam pokusao da preko MBP Bluetooth pronadjem MX, ali on izgleda ne radi na principu BT.
- Gore imas 6 tastera i na levoj strani 5 sto daje ukupno 11 tastera.

Ako koristiš LCC za kontrolu dodatnih funkcija MX-a, kažu ljudi da im se to zna desiti. Onda u svakom slučaju pobaj isti miša sa USB Overdriveom ili SteerMouseom.
Ja nisam projao levi i desni taster na mišu, a onih 8 nije 8, već 9, pa sa zaboravljena 2, to jeste 11 😊
MX Rev, kao i većina bežičnih miševa nije BT, već radio miš. Treba ti onaj mali USB hepek sa kojim miš komunicira 😊 Ponuda BT miševa je prilično siromašna.

cika_kosta wrote:

Mario, sekunde su bile u pitanju :lol:

Ali, ja sam pre počeo da pišem :D

Profile

Posted: 24 July 2008 04:29 PM   [ # 5 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2008-06-18

cika_kosta wrote:

5.ovo je bolje da drzish ativity monitor u dock-u, i imash desni klik na dock icon pa biraj izgled dock ikonice. na gornjem delu ekrana ne stoji toolbar nego menu bar, a i tu moze, jedno od reshenja ti je MenuMeters.

Koja je Dock Icon?
Koje su mane MM?

Profile

Posted: 24 July 2008 05:25 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

drweb19 wrote:

Koja je Dock Icon?
Koje su mane MM?

Dock ikona Activity Monitora je ona EEG ikonica..impuls. Desni klik na nju, pa ovo što je Kosta rekao.

Tražiš iStat Menus vs. Menu Meters.

Profile

Posted: 24 July 2008 06:53 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

drweb19 wrote:

2. AcdSee program za Mac? Najslicniji program koji sam uspeo da konfigurisem da radi kao AS je Adobe Bridge, ali kod njega ne mogu da kliknem na Thumbnail i da se slika prikaze preko celog ekrana, zar ne?

prelistaj ovde

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 24 July 2008 07:32 PM   [ # 8 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2008-06-18

Mario wrote:

Dock ikona Activity Monitora je ona EEG ikonica..impuls. Desni klik na nju, pa ovo što je Kosta rekao

Hmmm… Uopste nemam tu ikonicu tj. iStat.
Jer on sastavni deo Leoparda? Gledao sam i u Help / Search

Skinuo sam ga na: http://www.macupdate.com/info.php/id/25230/istat-menus
pa cu da ga probam.

Dobar je program!

Post edited by: drweb19, at: 2008/07/24 19:58

Profile

Posted: 24 July 2008 07:51 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

drweb19 wrote:

Koje su mane MM?

brzo se pokvari, jer se strasno puno prlja, ako ti je revolution prevelik uzmi neki drugi mis iz porodice logitech 😊

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 24 July 2008 08:02 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

drweb19, mislim da bi bilo najlakše + najkraće = najbolje da malo prvo pročtaš Mac Help, to ti je ovaj sistemski help koji se vidi kao poslednji gore na meni baru na vrhu ekrana. Da me ne shvatiš pogrešno, ovo kažem svima koji kreću od nule sa Mac OS-om i ko god me je poslušao dosta mu je koristilo jer je Help pisan jako koncizno i bez ikakvis suvišnih stvari i okolišanja.

Onda kad nešto zaškripi dođi i pitaj lepo: ‘probao sam da uradim to i to i u tom i tom koraku sam zapeo’ a ne kao sada - ‘na win se to radi ovako, kako je na Meku’, ‘Nemam tu ikonicu’ i sl. Mislim, ne možeš baš toliko cimanje očekivati ni od koga na forumu (dobro, možda od V-O-Y-A-G-E-R-a ali taj ti je posebna priča 😛 ).

Dakle, klikneš jednom bilo gde na desktop, odeš gore na vrh ekrana, klikneš na Help, klikneš na Mac Help (ispod polja za pretragu) i cepaj.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 24 July 2008 08:06 PM   [ # 11 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2008-06-18

Mario wrote:

drweb19 wrote:

Koja je Dock Icon?
Koje su mane MM?

Dock ikona Activity Monitora je ona EEG ikonica..impuls. Desni klik na nju, pa ovo što je Kosta rekao.

Da, shvatio sam. Ni to nije lose resenje…

Profile

Posted: 24 July 2008 08:20 PM   [ # 12 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2008-06-18

DS_Store wrote:

drweb19, mislim da bi bilo najlakše + najkraće = najbolje da malo prvo pročtaš Mac Help, to ti je ovaj sistemski help koji se vidi kao poslednji gore na meni baru na vrhu ekrana. Da me ne shvatiš pogrešno, ovo kažem svima koji kreću od nule sa Mac OS-om i ko god me je poslušao dosta mu je koristilo jer je Help pisan jako koncizno i bez ikakvis suvišnih stvari i okolišanja.

Onda kad nešto zaškripi dođi i pitaj lepo: ‘probao sam da uradim to i to i u tom i tom koraku sam zapeo’ a ne kao sada - ‘na win se to radi ovako, kako je na Meku’, ‘Nemam tu ikonicu’ i sl. Mislim, ne možeš baš toliko cimanje očekivati ni od koga na forumu (dobro, možda od V-O-Y-A-G-E-R-a ali taj ti je posebna priča 😛 ).

Dakle, klikneš jednom bilo gde na desktop, odeš gore na vrh ekrana, klikneš na Help, klikneš na Mac Help (ispod polja za pretragu) i cepaj.

Hvala na savetu…
Inace, na forumu je slobodna volja - ko zeli, da odgovor.
Zar ne? Nema nikakvog prigovaranja, pa samim tim ja nista ne ocekujem.
Sto se tice ‘ikonice’, mislio sam da je po default-u u Dock-u, barem je tako zvucalo u odgovoru, pa me je cudilo zasto je kod mene nema.

Profile

Posted: 24 July 2008 08:22 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

drweb19 wrote:

Hmmm… Uopste nemam tu ikonicu tj. iStat.
Jer on sastavni deo Leoparda? Gledao sam i u Help / Search

Ne, ne, Kole, a onda i ja pojašnjavajući smo mislili na ikonicu Activity Monitora, koja se po pokretanju istog smesti u Dock, pa tu na desni klik imaš par opcija, između kojih je i praćenje određenih parametara sistema, poput zauzeća RAM-a i sl.

A iStats Menu i uopšte iStats programi/widgeti su na islayer.com. Ali dobro, skinuo si ih.

drweb19 wrote:

Mario wrote:

Da, shvatio sam. Ni to nije lose resenje…

Izvini, ti si mislio na MightyMousea, a ja na Menu Meters :D Meni se kod MM-a jedino svidela kuglica 😊 Mane (ne ne znam kakve, ali jesu mane u poređenju sa MX Revom) su nizak profil miša (za mene je to neprirodan položaj šake); kuglica koja se očas posla zaprlja i sticanje navike da zarad upotrebe desnog klika, moram da odignem ruku ili prste sa leve ‘tipke’, tj. leve strane miša. Takođe, MM sam rastavljao i više ga nije moguće sastaviti. MX Rev sam rastavljao i uspešno sastavio 😊

Profile

Posted: 24 July 2008 08:31 PM   [ # 14 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2008-06-18

cika_kosta wrote:

2 nasjlichniji ti je phoenx slides http://blyt.net/phxslides/ mada ce ovde pomenuti josh par programa koji koriste u tu svrhu.

Program nije los.
Samo mi je tesko da poverujem da nema ACDSee za Mac!
Taj program je jednostavno savrsen za pregledanje slika!
Ovo sto sam do sada video za Mac, zaista su losi plagijati.

Profile

Posted: 24 July 2008 08:44 PM   [ # 15 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2008-06-18

Mario wrote:

Ne, ne, Kole, a onda i ja pojašnjavajući smo mislili na ikonicu Activity Monitora, koja se po pokretanju istog smesti u Dock, pa tu na desni klik imaš par opcija, između kojih je i praćenje određenih parametara sistema, poput zauzeća RAM-a i sl.
A iStats Menu i uopšte iStats programi/widgeti su na islayer.com. Ali dobro, skinuo si ih.

Da to smo resili. Sada mi je sve jasno oko Activity Monitora a i oko iStats. Pokrenuo sam oba, pa cu videti koji ce ostati - mada mislim da ce biti iStats, jer navikao sam se na taj koncept.

Izvini, ti si mislio na MightyMousea, a ja na Menu Meters :D Meni se kod MM-a jedino svidela kuglica 😊 Mane (ne ne znam kakve, ali jesu mane u poređenju sa MX Revom) su nizak profil miša (za mene je to neprirodan položaj šake); kuglica koja se očas posla zaprlja i sticanje navike da zarad upotrebe desnog klika, moram da odignem ruku ili prste sa leve ‘tipke’, tj. leve strane miša.

Da, to malo sto sam ga probao u radnji, odmah mi se dopala kuglica, ali nisam ni pomislio da se kuglica tako lako zaprlja! Kao sto si i ti primetio, i ja mislim da je neprirodno nizak polozaj ruke, a taj deo oko desnog klika misa je zaista problem! Prosto mi je neverovatno da moram da podizem levi prst - mada tako i ispada, jer je ista povrsina…
Nisam imao potrebu da rasklapam MX, mada koristim dva komada, a ako moram MM da rasklapam, onda je to besmislena kupovina…

Profile

1 2 3 >  Last ›
1 of 14