Pokušavam ovih dana da nađem eksternu fioku koja prima SATA diskove a da ima FW izlaz. To se u ovoj zemlji izgleda ne prodaje.
USB je njesra kada treba da radim video (iMovie štuca ko da ga mlati žandarmerija); pa tražim FW preko koga mi je LaCie disk radio super (dok nije nedavno umro, a 3-4 nedelje se čeka servis).
FW800 nema uopšte, FW400 ima ali samo u varijanti da prima ATA diskove.
E sad, opcija koja možda može da se sklopi je fioka sa eSATA izlazom i onda neka eSATA express card (imam MBP).
Ima li nekih preporuka za eSATA karticu, da radi lepo i ne sjebava MBP?
Tih kartica ima raznih - ja sam kupio u UK, Expansys CF card reader koji se kač na PCIe magistralu - to đubre je 2 u 3 puta hard resetovalo MBP kada se ubaci.
Zato me zanima nešto što je neko već probao.
Tužbalica sledi…
LaCie 500GB (d2 Quadra) je reda 20.000 din, a sa fiokom i takvim diskom izađe me 2x manje. Pa sam em platio skuplje, em na servis čekam mesec dana. Malo sam se razočarao u LaCie kao brand - svestan sam bio da plaćam više, ali sam i očekivao da to radi bolje. Ili sam baksuz pa naleteo da faličan primerak.
Ne znam kakva su tuđa iskustva.
Pokušavam ovih dana da nađem eksternu fioku koja prima SATA diskove a da ima FW izlaz. To se u ovoj zemlji izgleda ne prodaje.
Ja imam isti problem, josh uvek ganjam neku FW fioku ali za ATA disk i jedino shto mogu da mi nabave je Cooler Master za nekih 3600 din (shto je meni mnogo)
E danas sam uspeo da dobijem coveka u BG-u, ciji mi je broj dao @Andrej uz preporuku da on vecinu stvari ima,a shto nema jako brzo nabavi.
trenutno cekam da stigne u radnju da proveri shta ima na stanju..
ps> Inace sam nailazio na Cooler Master fioku sa FW podrskom za SATA diskove i cena se kretala od 4000 - 4600 din
Meni je ovo resilo problem - a imam i jednu jos na prodaju 😉
Imam na poslu MacPro, G5 na 1,8, i USB fioke nisu radile kako treba - cak sam cuo i brum na zvucniku kada se ukljuce.
Onda sam kupio Chitec exernu fioku - Black Box, koja je takodje USB ali ima i e-Sata konekciju. Doduse uz nju se dobije i deo koji u PC sa prikljuckom na Sata prikljucak ali ... posto se dobija kabl e-Sata dovoljno je kupiti express card za MBP i eto resenja…
Inace meni fioka (sem ove sto prodajem, viska mi je - imam ih jos 3, sve sa po 500gb Sata diskovima) radi savrseno cak i na USB. I na PC i Mac masinama.
Inace kompletno resenje za one sa malo vise para je WD book serija externih diskova - ja imam onu od 1TB kojaradi na FW 800 i zakucava… Pali se i gasi zajedno sa IMac, prakticno radi kao da je interni disk (malo preterujem ali… B) ) A za cenu ne pitajnte… ova od 1TB je oko 12500 dinara.
@dachaz
To jeste, ima tekavih fioka, ali su sve one ne fireware400, koje je sporiji od USB 2.0.
I ja vise volim fw ali ovaj 800…
ili e-sata, kao da je disk unutar masine B) B)
Slažem se. Imao sam do pre par meseci nekog Digitusa, koji mi je uništio celu mp3 kolekciju (i hard naravno); a sada imam WD MyBook i zadovoljan sam kako radi. Daleko kvalitetnije kućište. Čak mi nko reče da ova nova WD kućišta…ili lažem, rusic mi reče da WD externi od 1TB valjda mogu da po potrebi prime u sebe novi disk, dok ove manje i starije verzije ne mogu, ali to svakako trebaš proveriti.
taj WDbook planiram i ja da uzmem (Zeljko, hvala za info! Umesto ja vama da dojavim, posto mi Pakom blize… 😊)
Ovih dana sam nagurao terabajt u G5 i sad jedino externi terabajt i ima smisla (za Time Machine) a 150€ nije mnogo…
Elem, sad imam FW rack viska, sa sve IDE 250 Gb 16 Mb keša, kao i sATA 320 Gb izvadjen iz G5. Znam, ovo bi trebalo da ids u oglase, al ja ovo ne prodajem, samo se hvalim 😊 salim se, zaista, vise bih voleo da menjam za nesto (iSight me, recimo zanima…)
Nema, nema, no i eSATA delje baš lepo. Nisam još stigao da probam da radim nešto u iMovieu, ali po ovome što sam do sada isprobao ovo radi ekstra dobro.
Kupio sam u Technomaxu Digitus eSATA expresscard/34 adapter, koji deluje da radi ok (tj. nije mi ni jednom resetovao MBP).
Thermaltake Max4 je odličan, aluminijumski, a uzeo sam i WD6400AAKS disk koji se jedva čuje i malo greje. Posle vraćanja 200GB sa backup diska, rack je bez ikakvih problema mogao da se drži u ruci. Samo je bitno da su obe strane racka slobodne, tj. da se postavi u vertikalan položaj na postolje - u horizontalnom položaju se donja strana propisno ugreje jer nema gde da se odvodi toplota.
Ova tri uređaja zajedno koštaju manje od 9.000 dinara, a LaCie d2 quadra 500GB je 19.500. FW800 je super, ali nije baš toliko super.