Apple Imperfect
Posted: 27 August 2008 11:26 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  658
Joined  2007-11-16

http://bits.blogs.nytimes.com/2008/08/27/apple-imperfect/index.html?ref=technology

cisto da razmenimo komentare… 😉

Signature 

MacBook Pro 2.16 (2.2)

Profile

Posted: 28 August 2008 02:02 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  542
Joined  2007-10-25

Evo ja cu prvi!
Moje misljenje je da je tekst u potpunosti ok. Veliko je pitanje da li ce Apple naci snage da odrzi ovaj tempo rast a da ne ide na stetu kvaliteta usluga i onoga sta oni zovu USER EXPERIENCE koji je zapravo dodata vrednost njihovih proizovda i zbog toga su veorovatno jedinstvena kompanija i toliko obozavana!

Zaprepastio sam se kada sam cuo da su deonice Apple-a presle vrednost Google-a!!!

Ono sta je primetno je skvako cinjenica da Cinemadisplay nije update-ovan vec ko zna od kada, da pocinju da ugradjuju jeftinije komponente u svoje racunare da im se desavaju propusti koji su do pre 5 godina bili nezamislivi (MobileMe recimo…)

Verujem da je to posledica harizmaticno-manijacnog Steve Jobs-a koji se prema zaposlenima ponasa kao da cedi suvu drenovinu i da jednostavno vremenom dolazi do zamora materijala!

Ipak, ko radi taj i gresi. A, iako Apple-u treba vremena da prizna svoje greske, on ih ipak na kraju uvidi i ispravi. Oce li se u buducnosti okretati samo profitu ili ce i dalje postavljati standarde videcemo. Ja ipak verujem da nije lako preko noci postati ovako veliki… pogotovo od kada su usli na trziste mobilnih telefona.

SnowLeopard, OpenCL, multitouch na laptopovima, mozda Atom u trecoj verziji iPhone-a i ko zna sta jos, mi deluju veoma zanimljive i sa velikim nestrpljenjem cekam sve nove proizvode iz njihove kuhinje.

Barem mene, uvek uspeju da iznova, i iznova oduseve 😊

Profile

Posted: 01 September 2008 09:22 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  725
Joined  2008-07-16

Izgleda da ona stara krilatica za Apple - Pravljen za klase a ne za mase - polako pocinje da bledi. Na radost ‘obicnih smrtnika’ koji ne mogu da odvoje maltene pola auta za dobar Mac, Apple je napravio kompromis - prelazak na Intel, jefitni delovi i eto MacMini pa cak i Imac po rlativno pristojnim cenama narocito za ljude navikle da kupuju ‘zutace’ sastavljen u obliznjoj garazi.
Ocigledan primer je moja komsinica koja je dugo imala PC kod kuce a posto joj je trebao samo za net i mail nije ga ni menjala. Kada se pokvario pitala me sta da uzme i ja sam joj normalno rekao da pazari Imac (znajuci da o sebi moze da priusti) i ona me je poslusala. Doduse kupila je najjeftiniji Imac (mislim da je 20’, sa 3gb ram, 250hdd i platila ga je oko 1000e u prodavnici u Bgd) ali je prezadovoljna. Ima pouzdan uredjaj sa odlicnim OS, sve programe na koje je navikla i na PC (ovde mislim na office paket) a njeno prilagodjavanje novom OS je trajalo veoma kratko.
Zasto sam sve ovo pisao - ubedjen sam da ona ne bi kupila Mac da je recimo kostao i 200e vise. Cista psihologija, ulazni Imac mora da bude ispod 1000e
ili tu negde, pa kad se covek navuce onda sve ide samo od sebe - kupovina jaceg, veceg… A tu cenu mora da isprati malo nizi kvalitet ekrana, jeftiniji hard i sl. Prakticno ide se na lagana skidanje fame da je apple skup. Pa evo i Iphone - vec ih po oglasima ima po 300e - doduse I gen ali nema veze. Ovaj 3g ima vise plastike, tako da je proizvodnja jeftinija. Ne mnogo ali kada se vidi o kojoj kolicini pricamo svaki cent ustede je dobar. A profit raste. A time i vrednost akcija.
Ja se samo nadam da ce Steve pametno uloziti taj profit i unaprediti ovo oko cega se svi okupljamo. A i da nece Apple da ‘pozuti’ i izgubi to sto jeste.

Signature 

...i onda je izmisljen Mac!!!

Profile