1 2 3 >  Last ›
1 of 4
Naručvanje preko eBay-a
Posted: 30 August 2008 01:25 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  149
Joined  2008-08-15

Jel neko od vas pokušao da naruč računar ili neki deo preko eBay-a ??
Kakva su iskustva ?
Video sam da postoji neki sajt myus.com preko koga može da se naruč bilo šta iz amerike, navodno oni ti dodeljuju neku virtuelnu adresu u americi na koju prodavac šalje robu pa je pomenuta firma usmerava na adresu bilo gde na svetu.
Malo sam googlovao ali nisam naišao ni na jedan konkretan odgovor da li naručvati ili ne.
Voleo bih da čujem nekog ko je imao iskustva sa naručvanjem računara preko neta ili slično.

Signature 

iMac 27” 3.2 late 2013

Profile

Posted: 30 August 2008 01:55 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  986
Joined  2008-06-15

Ja sam, uglavnom knjige, preko Amazon-a i eBay-a i uvek su mi stizale. Čak i kada su greškom slali druge knjige prihvatali su ih natrag i posle su stizale one koje sam poručvao. Jednom prilikom su mi čak skinuli sa kartice pa su kasnije ustanovili da više nemaju te knjige na stanju i vratili su mi novac na račun. ALI sve je to bilo pre nego što su pooštrili carinu, sada je to valjda malo teže jer se sada SVE carini.
E sada, takođe sam čuo po netu da ima dosta prevaranata tako da je bolje da kupuješ od proverenih. Najbolje bi bilo preko PayPal-a ako ti je izvodljivo.
U svakom slučaju postoji i jedna domaća firma (da je ne reklamiram ako ti treba pošalji e-mail) koji uz proviziju od 20% (jesu skupi) obezbeđuju isporuku bilo čega iz bilo kog dela sveta ako preko njih naručš ali ni oni ti ne mogu unapred reći koliko će te cepiti na carini.
Nadam se da sam ti pomogao

Signature 

iMac 27\\\" i3 3.2MacBook Alu 13\\\" 2.0iPad 1stiPhone 4SiPhone 3GsiMac 20\\\" 2.0iPhone 2GiPod Classic

Profile

Posted: 30 August 2008 02:31 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

kingshone wrote:

Video sam da postoji neki sajt myus.com preko koga može da se naruč bilo šta iz amerike, navodno oni ti dodeljuju neku virtuelnu adresu u americi na koju prodavac šalje robu pa je pomenuta firma usmerava na adresu bilo gde na svetu.

Nemam iskustva, ali ih ima ventura sa ES-a: http://www.elitesecurity.org/t320710-0-Uputstvo-za-narucivanje-stvari-putem-interneta

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 30 August 2008 03:00 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  658
Joined  2007-11-16

@LaMar slali su ti kupljene stvari preko e-Baya na adresu u Srbiji ?  cime si placao narucene stvari ?

ja sam potego ovu temu pre par meseci i veruj mi nista lepo nisam saznao..

PayPal ne mozesh legalno-normalno da otvorish kod nas jer Srbija nije na listi kojie podrzvaju PayPal

99% prodavaca trazi placanje preko PayPal-a tako da ti ostaje otvaranje tog naloga negde u inostranstvu pa tek onda korishcenje iz Srbije.

ja sam preko Visa Internet karice uspeo da se registrujem na eBay i skinuli su mi 1 eura kao potvrdu uspeshnog registrovanja… dalje su mi ruke ostale vezane jer nisam mogao da platim - nisam imao nacin.

Po netu postoje peticija za uvodjenje PayPal-a ali nista do sada nije urodilo plodom… predpostavljam da isporuka nece predstavljati problem cim kod nas PayPal zazivi.

Moji su slali neki paket za Australiu ,preporuceno preko poshte i stigao je tek za mesec dana (navodno je ishao avionom)

za sada moja iskustva spadaju pod tiha jeza:dry:

Signature 

MacBook Pro 2.16 (2.2)

Profile

Posted: 30 August 2008 04:03 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Ja imam PayPal otvoren na BiH, odnosno, adresa je novosadska, ali je zemlje BiH i naručujem normalno robu iz Kine, a sad ću i ovaj kabl za napajanje grafičke iz USA preko eBaya da kupim.

Jedino o čemu moram da vodim računa je to da posle u adresi kod isporučoca promenim da nije BiH, već Srbija 😊

Mada, čak mi je prva narudžba otišla na adresu 21000 Novi Sad, Bosnia and Herzegovina i stigla mi najnormalnije na kućnu adresu u 21000 Novi Sad 😊

E sad, jedna mali flešić od 8GB mi nikad nije stiga :( Još nikakav odgovor od naše pošte nisam dobio, iako sam im se kulturno obratio elektronskim putem. Moram izgleda telefon u ruke.

Profile

Posted: 30 August 2008 05:28 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-15

Da, kako su me preduhitrili odgovor sa zakašnjenjem, Paypal se u Srbiji uzima tako što uzmeš preko neke druge zemlje u okruženju (moj je išao preko Makedonije) ali sa tvojom adresom i iza ulice 11000 Beograd (ili kojoi već grad) i tako je stajalo i na formularu kome isporučti. Ja sam čekao oko 3 nedelje neke olovke za PDA, dodatne baterije, kablove… iz amerike preko eBay-a i manje za knjige sa Amazona ali su mi tu porudžbine bile i vrednije (recimo jednom su mi poslali 4 knjige ukupno za oko 300E plus su dodatni troškovi bili još 100). Kod nas deluje kao da nema pravila, neki put mi za knjigu od 20$ uzmu 4000 dinara više a neki put za daleko skuplju manje ili NIŠTA. E sad, ja nisam ništa poručvao barem 9 meseci a čuo sam da su sada pooštrili kod nas i da sada mora preko DHL-a da se ugovori isporuka i kod preuzimanja kući sve platiš ali oni uzimaju još novca za brzu isporuku (to sam čuo nisam proverio).
Van PayPal-a sam uzimao samo ukucavajući račun ali ne sa moje kartice već VISA karticom čoveka koji ima deponovano 50000E (ne razumem se u kartice ali to je neka najbolja koja kod nas može da se uzme). Čak šta više, kada sam sa njegovom ćerkom putovao za Grčku, ona je podigla tamo sa bankomata finu sumu sa kartice koja skida sa njegovog računa (znač ne sa njegove direktno nego neko povezivanje računa). U suštini to je ono što i treba da se očekuje od kartice (uvek i svuda) ali kod nas za to trebaš da imaš MNOOOOGO para.

Signature 

iMac 27\\\" i3 3.2MacBook Alu 13\\\" 2.0iPad 1stiPhone 4SiPhone 3GsiMac 20\\\" 2.0iPhone 2GiPod Classic

Profile

Posted: 30 August 2008 06:20 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

LaMar, a jel mogu i ja s njegovom ćerkom na more? :laugh:

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 30 August 2008 07:12 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

DHL/UPS vs običa pošta, sa Amazona npr. samo je pitanje odabranog sredstva slanja. Oni su na svoju ruku prebacili pošiljke na kurirske službe, pa otuda troškovi špedicije, ali je moguće tražiti da se pošta šalje preko Deutsche Posta, pa onda to preuzima naša pošta i onda nema suludih troškova špedicije (koja se ogleda u tome da DHL pošalje čoveka da pokupi ocarinjenu robu sa carine i donese ti je..i to vredi po njihovom mišljenju 50€). Takve pošiljke iz principa trba vratiti, ne platiti, a od Amazona tražiti povrat novca, što ovi i rade.

A kartica može biti bilo koja, ali prava kreditna, a ove nejake poput Elektron, Internet, Studen, Metnem-Ti-Ga zaboravite. Visa Classic, pa na više i Mastercard. Ja imam MC i kupovao sam i sa engleskim sajtovima i preko MoneyBookersa (alternativa PP-u na ovim prostorima) i preko PP.

Profile

Posted: 30 August 2008 08:03 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Mario wrote:

A kartica može biti bilo koja, ali prava kreditna, a ove nejake poput Elektron, Internet, Studen, Metnem-Ti-Ga zaboravite. Visa Classic, pa na više i Mastercard. Ja imam MC i kupovao sam i sa engleskim sajtovima i preko MoneyBookersa (alternativa PP-u na ovim prostorima) i preko PP.

Urpavo tako, od kada sam se vratio iz pečalbe sa Iberijskog poluostrva imama Visa Classic karticu Societe General banke i uvek je radila. Čak sam i hotelske sobe rezervisao sa njom preko interneta od nas, recimo za Santa Fe pre pet godina je vrednost hotelske usluge bila preko 1000 USD, a ja pri rezervaciji nisam na kartici imao ni 10 evra i sve je prošlo. Dakle, kartice rade, ali zaboravite na bilo šta drugo osim Visa Classic i MasterCard, čak ni Diners ne vredi mnogo po internetu.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 31 August 2008 12:56 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-16

Sve je ovo lepo a sada jedno prakticno pitanje…

da li bi se neko od vas, sa pozitivnim iskustvom, usudio da naruci Mac is USA?

na neki od pomenutih nacina sa isporukom u Srbiji:huh:

Post edited by: RedRott, at: 2008/08/31 00:58

Signature 

MacBook Pro 2.16 (2.2)

Profile

Posted: 31 August 2008 01:32 AM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Ja nikad tako vrednu stvar ne bih naručvao preko neta, ali n zato što sumnjam u dostavu, stiglo bi to kada se pošalje, nego zato što ne bih imao živaca da natežem sa našim carinama/kuriskim službama, a imam osećaj dabi natezanja bilo.

Možda i grešim.

Profile

Posted: 31 August 2008 03:50 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-15

Po meni NE GREŠIŠ!!!
Znam kako bacaju stvari na našem aerodromu a tu sve mora da prođe!
U redu za neku sitnu elektroniku ili knjigu ali ceo iMac nikada.
Ako već misliš da jeftinije prođeš bolje vidi sa nekim da ti kupi u nekoj evropskoj zemlji pa da ti donese autobusom. Ako nemaš nikog vidi sa nekim gastarbajterom koji ima ovde rodbinu pa ga malo časti. To ti je moj savet. A i da sam na tvom mestu pre bih ovde kupio polovan nego da mi iz amerike stigne nov.

Signature 

Profile

Posted: 31 August 2008 04:32 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

LaMar wrote:

A i da sam na tvom mestu pre bih ovde kupio polovan nego da mi iz amerike stigne nov.

Što sam ja npr. i uradio :D

Profile

Posted: 31 August 2008 04:53 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-16

To sam hteo da cujem, znao sam da cete to reci!B)

zakljucak je da sa ‘sitnim’ stvarima mozesh da rizikujesh,bash ako morash (usled nemogucnosti da ih ovde nadjesh) a prava kupovina preko eBay-a sho se tice Srbije ce morati da saceka :(

ps> ja cu uskoro staviti na eBay jedan stari foto aparat,Mario mi je dosta pomogao oko kljucnih stvari…ali ostaje da vidim kako ce sve to da prodje poshto ce slanje paketa pobedniku aukcije ici iz Pariza

Signature 

MacBook Pro 2.16 (2.2)

Profile

Posted: 31 August 2008 10:31 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  172
Joined  2007-04-27

Ako imas viska novca naruci pa javi kako je proslo;) 😊  Jedini siguran nacin je da ti ga neko donese, u bukvalnom smislu te reci. Imao sam priliku da gledam kako se FedEx ponasa sa posiljkama i veruj da su nasi radnici sa aerodroma male bebe za njih, sve leti i pada na sve strane :S Nasa carina je prica za sebe:sick: :sick:  Nove stvari se carine po punoj tarifi, bez carine prolaze samo stvari za koje mozes da dokazes da su ‘koristene’ tj. stare (na koji nacin oni to procenjuju nisu mogli da mi kazu). Gore napisano je informacija koju sam dobio na aerodromu od carinika pre dva dana kada sam odlazio iz majcice Srbije.

Signature 

iBook 1.0Ghz
MacBook 2GHz
MacBook Pro 2.93MHz

Profile

Posted: 01 September 2008 09:20 AM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Znač tetka koja ti živi u USA kupi iMac 24’, ostavi ga da radi 30 dana, da navuče prašine, pusti neko klinče da ga pipa prljavim rukama, ne obriše mu prašinu, išara kutiju i sve to tako pošalje tebi..onda sigurno nema carine 😊

Profile

1 2 3 >  Last ›
1 of 4
‹‹ Apple Imperfect      Mac & Iphone... ››