< 1 2
2 of 2
nece da prica sa nikonom
Posted: 16 September 2008 12:38 AM   [ # 16 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

drdra wrote:

Problem je u tome sto Mac ne radi dobro kao master browser za SMB mrezu, i kad on zauzme tu ulogu, nijedan drugi komp ne moze da udje u workgroup. Resenje je da se na mrezu prvo prijavi PC (on tada postane master browser); pa onda Mac. I tada sve radi.

Ako pod ovim misliš na ono ‘You don’t have enough privileges to use domain ....’ i slično što se javlja na Windowsu kada hožeš da pogledaš koji su ti ‘workgroup computers’ i kada je jedini lek da restartuješ WIndows mašinu, meni se to dešavalo i kada su isključeni svi Macovi u mreži, samo sa onima sa Tigerom u mreži. Ako ne misliš, onda izvinjotina zbog digresije.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 16 September 2008 01:08 AM   [ # 17 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  986
Joined  2008-06-15

Zašto bi to bila greška do Mac-a? I svaki Linux je isto komplikovan za podešavanje pa je potrebno dodatno petljanje sa Sambom ili sličnim zezalicama. Čak šta više Linuxi nisu mogli do skoro ni da čtaju NTFS, pa su onda čtali ali nisu mogli da pišu, a Mac je naravno sve to mogao. Windows se ograničo samo na NTFS i FAT32 a kamoli da se posvete lakšem povezivanju sa Mac sistemima. Zašto Windows nije razvio nešto kao SMB?

Mislim, samo povezivanje Windowsa i Mac-a se svodi na to što se Mac dodatno podešava da može da ga vidi Windows. I onda još ispadne da je Macintosh loš jer ima SMB i WINS a Windows nije loš zato što nema ništa dalje od traženja drugih računara u ISTOM workgroup-u u kom se i on nalazi.

Signature 

&#63743;iMac 27\\\" i3 3.2&#63743;MacBook Alu 13\\\" 2.0&#63743;iPad 1st&#63743;iPhone 4S&#63743;iPhone 3Gs&#63743;iMac 20\\\" 2.0&#63743;iPhone 2G&#63743;iPod Classic

Profile

Posted: 16 September 2008 01:36 AM   [ # 18 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Greska je do Mac-a, i time se bavim upravo otkako je izasao 10.5.2.

Probao sam sve i svasta, i problem se desava uvek na isti nacin, i pun ga je forum na appleovom sajtu.
Najnormalnije je radilo na prvom leopardu, i prestalo posle update-a. Mac nece da prikaze PCjeve share-ove, a PC ne moze da udje u workgroup. I hackintosh se isto ponasa.

Greska koja se javlja na PC-u, prilikom pokusaja u Workgroup je:
‘Workgroup is noc accesible. You might not have permission to use this network resource. Contact administrator blabla… The network name cannot be found’
Pretpostavljam da si na to mislio (@Miki).

Problem se, dakle, resi restartovanjem Mac-a, ili vadjenjem mreznog kabla, disable-om mreze, na bilo koji nacin Mac samo treba da se skloni da bi PC postao master browser.
I nije do podesavanja, nista drugo ne resava stvar. Neverovatno.

Post edited by: drdra, at: 2008/09/16 11:00

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 16 September 2008 03:09 PM   [ # 19 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Za prvu ruku na Visti možeš da korsitiš ‘stare putanje’, tj. načn na koji se stiže do neke mašine, a da nije kliktanje na ikonice…

Prema tome kombinacija ‘\\’ govori da je u pitanju mreža i da iza toga ide string koji govori kako se zove kompjuter kome se pristupa. Onda svaki slijedeći ‘\’ govori da je u pitanju fodler, tj. direktorij.

Tako ako ukucaš u address bar \\mac\Music, pod uslovom da ti je naziv Mac mašine - Mac i da si dozvolio sharing nad Music folderom - upravo tu ćeš da dođeš.

Ja imam isti taj problem i riješavam ga ovako. Učukam ‘\\mac mini’ i dođem na Mac mašinu.

Prosto…

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 17 September 2008 08:50 PM   [ # 20 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  116
Joined  2008-02-05

problem resen na sledeci nacin:

1.uzeo sam ipod i usb

2.ubo ipod u pc i kao na flash prebacio sve sto mi je trebalo

3.ubo ipod u mac i prebacio sa njega sve sto mi je treebalo

4.ostavio pc s namerom da ga ne pipam jedno godinu dana

hvala na svemu jos jednom!

Profile

Posted: 27 October 2008 04:44 PM   [ # 21 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  6
Joined  2008-03-13

malo kasno, jer je problem resen, ali cisto da iznesem moja iskustva .... redovno - dnevno koristim pristup PC-ju sa Vistom (x64) i linux masini koja je inace i gateway za moj kucni net - na linuxu je standardno podignuta samba, a na win-u klasican windows file sharing - e sad caka je u korisnickim nalozima ili User account-ima - da bi stvar bila laksa i jednostavnija ja sam na sve tri masine, Vista, Linux i Leoprd kreirao account-e sa istim korisnickim imenima i siframa - i sve tece bez problma - takodje po potrebi aktiviram sambu na MAC-u pa bez problema i tu pristupam sa bilo kog racunara….jedino ako nije konfigurisana grupa vista hoce da se malko joguni, ali ukucavanjem ip adrese u explorer ili Total CMD u stilu \\192.168.1.x resava sve probleme - kod Leoparda i linuxa situacija je za nijansu drugacija posto oba koriste Sambu za file sharing - kod linuxa se kuca : smb://192.168.1.x - a kod Leopard-a se izabere GO->Connect to Server iz Finder menija i onda takodhje ukuca: smb://192.168.1.x ili koja god vec adresa zeljenog sharing-a - i sve funkcionise ko od sale. E sad systemi ce po automatizmu da traze User name/password ukoliko oni nisu identicni - znaci pravilo 1 da bi sve ispravno radilo - na svim sistemima mora da postoji user/sifra jer jedino na taj nacin ste autentifikovani na mrezu pa makar da ona fizicki i ne postoji (loopback).
Nadam se da sam dovoljno pojasnio…..

Pozdrav i srecno deljenje

P.S. U svakom slucaju FTP na Leopardu uver radi fantasticno dobro 😊

Profile

< 1 2
2 of 2