brisanje particije
Posted: 01 October 2008 09:35 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  149
Joined  2008-08-15

Imam problem sa brisanjem jedne particije. U Disc Utility-ju sam sve izbrisao iz pomenute particije ali ne mogu samu particiju da obrišem. Opcija Volume Scheme (valjda se tako zove) mi je zaključana odnosno ne upotrebljiva i samim tim mi ne daje mogućnost da izaberem koliko particija želim na hardu.

Da li je moguće prilikom ponovne instalacije Leoparda kompletno izbrisati hard, izbrisati postojeće particije i formirati nove ???
KAKO ????

Post edited by: kingshone, at: 2008/10/01 09:37:) 😊 😊

Post edited by: kingshone, at: 2008/10/01 09:38

Signature 

iMac 27” 3.2 late 2013

Profile

Posted: 01 October 2008 10:29 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Je l’ si probao da pokreneš Disc Utility sa diska (DVD-a); pre instalacije?

Ne možeš da izbrišeš sve na hard disku ako je OS već pokrenut sa tog hard diska.

BTW, zašto hoćeš da podesliš hard disk na particije?

Ako si navikao na PC da ti OS i programi budu na jednoj particiji, a sve ostalo da bude na drugim particijama zbog lakše reinstalacije OS-a, onda nemoj da deliš hard disk na particije, nego se navikni da koristiš jednu veliku particiju.

Ako si navikao na PC da Win reinstaliraš po nekoliko puta godišnje, to ne znač da tako trebaš da postupaš i sa OS X na Mac.

Kao što sam na onoj drugoj temi već rekao, kad neko sa PC-ja pređe na Mac, ne treba da sa sobom ponese i stare navike koje je stekao PC.

Ako nekad baš budeš morao da reinstaliraš OS zbog nečega, pri instalaciji možeš da odabereš opciju ‘Archive and Install’ ako hoćeš da sačuvaš ono što je na hard disku ili možeš da backupuješ sistem preko Time Machine pre instalacije, pa posle da vratiš muziku i filmove na hard disk kad instaliraš OS, tako da nema potrebe da OS i programe držiš na posebnoj particiji, a sve ostalo na drugim particijama.

Post edited by: indijanac, at: 2008/10/01 10:42

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 01 October 2008 10:56 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  149
Joined  2008-08-15

[/quote], zašto hoćeš da podesliš hard disk na particije?

Ako si navikao na PC da ti OS i programi budu na jednoj particiji, a sve ostalo da bude na drugim particijama zbog lakše reinstalacije OS-a, onda nemoj da deliš hard disk na particije, nego se navikni da koristiš jednu veliku particiju.[/quote]

Ja baš hoću da se naviknem što pre, da sve držim na jednoj particiji, ali na mom hardu postoje dve particije i ja hoću da te dve pretvorim u jednu. Kao što sam rekao, ne daje mi mogućnost ‘Volume Scheme’, komandu koja valjda služi za te stvari. Jel postoji neka druga opcija ???

Signature 

iMac 27” 3.2 late 2013

Profile

Posted: 01 October 2008 11:26 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Ako neces da reinstaliras sistem, a hoces da menjas situaciju sa particijama, treba ti program iPartition. Da bi radio na sistemskoj particiji, ne smes da se boot-ujes sa nje, dakle tvoj komp mora da bude ili u target modu, a da iPartition bude podignut na drugom kompu, ili da se boot-ujes sa iPartition Boot diska.

Ako ti nije frka da obrises sve, pokreni instalaciju Leoparda sa DVD-a, i pre nego sto krenes u instaliranje, pokreni Disk Utility (imas pod Utilities gore u meniju); tamo idi na Partition, odredi jednu particiju i to je to. Dalje instalacija normalno.

Disk Utility u Leopardu, cini mi se, takodje moze da menja dimenzije particija i da ih kreira i brise bez gubljenja podataka. Moguce da sam i probao pa nije islo, cim sam pribegao iPartition-u, sto i tebi preporucujem.

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 01 October 2008 11:31 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

kingshone wrote:

Ja baš hoću da se naviknem što pre, da sve držim na jednoj particiji, ali na mom hardu postoje dve particije i ja hoću da te dve pretvorim u jednu.

Ja sam te razumeo da hoćeš da izbrišeš sve sa hard diska i da napraviš više particija 😊

Trebao si odmah da napišeš šta pokušavaš da uradiš i dobio bi odgovor već 😊

kingshone wrote:

Kao što sam rekao, ne daje mi mogućnost ‘Volume Scheme’, komandu koja valjda služi za te stvari. Jel postoji neka druga opcija ???

Pogledaj ovaj screenshot:

Vidiš taj plus i minus ispod…

Ako hoćeš da obrišeš neku particiju, onda je označ (klikni na nju, da bude to plavo svetlo oko nje) i klikni na minus ispod.

Kad ima više particija, onda je to polje u kome piše ‘Macintosh HD’  podeljeno i moćićeš da klikneš na taj minus kad izabareš particiju na kojoj nije OS.

Particiju na kojoj je OS ne možeš da izbrišeš ako je OS podignut već (ako hoćeš da obrišeš sve particije, onda mora da se Disk Utility pokrene sa instalacionog DVD-a); ali pošto ti kažeš da imaš dve particije, tu drugu (na kojoj nije OS) bi trebalo da možeš da izbrišeš i dok je OS X podignut.

Post edited by: indijanac, at: 2008/10/01 11:46

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile