1 2 > 
1 of 2
uklanjanje zica (internet)
Posted: 16 October 2008 11:22 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  128
Joined  2008-10-13

Hello svima.
imam pitanje za sve vas koji mogu da pomognu. imam problem da srocim pitanje, pa cu mozda biti malo opsirniji. ovo proistice iz toga sto nisam bas familijaran sa it hardwerom. ovako:
kako da uklonim nepotrebne kablove koji me uzasno nerviraju. trenutno imam adsl modem koga bih rado da se resim, tj da ga ne vidim. da li je resenje u bezicnom ruteru. ako jeste koji da odaberem. u sustini mi se cini da shvatate moju nameru. u svakom slucaju, ta naprava (koja net cini bezicnim) valjda ima dovoljno signala da airport moze da ga ‘uhvati’ po celom stanu (inace stan nije veliki).
molim vas da mi date odgovor kao zadnjem moronu, posto se ne razumem ni malo. da li je to ruter sa modemom, ili ima neka fora da koristim ovaj modem koji bi nakacen na to ‘??? bezzicno cudo’ radio posao ili je nesto trece.
meni je do sada sve te stvari sredjivao decko koji nam je u firmi bio it, ali je majstor otishao iz zemlje. sad sam ostao sam u moru kablova.
ajd, pa hvala unapred na savetima.

Profile

Posted: 17 October 2008 01:55 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

http://www.apple.com/wifi/

ove sprave ti zavrsavaju sav posao, koju ces da izaberes sve zavisii od novca. A posto kazes da ti je stan mali, cenim da ce posao veoma dobro da odradi i Airport Express.

Princip je sledeci: svoj postojeci modem, znaci adsl modem preko lan kabla ukljucis u jedan od ovih uredjaja i to je to.

Pozdrav

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 17 October 2008 02:01 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

ako ne razumes ovu specifikaciju ili engleski sa linka reci da prevodimo

Signature 

Profile

Posted: 17 October 2008 03:38 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  658
Joined  2007-11-16

‘Druze Marko ima li neko da zashtiti nas glumce…. ’ B)

Signature 

MacBook Pro 2.16 (2.2)

Profile

Posted: 17 October 2008 05:24 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

RedRott wrote:

‘Druze Marko ima li neko da zashtiti nas glumce…. ’ B)

?

Signature 

Profile

Posted: 17 October 2008 11:50 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-10-13

Marko, hvala na savetu. Sad cu da se pozabavim upoznavanjem sa shtivom, pa ako budem imao nekakve nejasnoce, bicu slobodan pa cu da te pitam.
pozdrav

Profile

Posted: 17 October 2008 12:01 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  986
Joined  2008-06-15

Preporucujem da se ne zeznes kao ja, uzmi odmah AirPort Express i uzivaj. Ja nisam u trenutku imao novca za AirPort i uzeo sam jedan lepi beli router ciji se dizajn savrseno slaze uz moj iMac ali kad god mi je trebala bilo kakva dodatna mogucnost koju AirPort nema ja sam se hvatao za glavu. Na AirPortu imas USB za stampac ili neki backUp disk recimo i imas audio izlaz pa mozes da kacis na neko pojacalo bez kablova po stolu i slicno. Ako zelis samo za net onda ce ti svaki ruter zavrsiti posao ali verujem da ce ti apetiti vremenom porasti.
Kada ja zelim da slusam muziku na velikim zvucnicima moram da saljem zvuk na a PC koji je kablom prikljucen na pojacalo.
Zaista svaka pohvala za AirPort, definitvno vredi i ako ti znaci i ja cu ga kupiti cim mi malo ostane para u dzepu.

Signature 

iMac 27\\\" i3 3.2MacBook Alu 13\\\" 2.0iPad 1stiPhone 4SiPhone 3GsiMac 20\\\" 2.0iPhone 2GiPod Classic

Profile

Posted: 17 October 2008 02:11 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  658
Joined  2007-11-16

ma film Underground kada Miki Manojlovic (drug Marko) rezira pa mu se Crni zali… ako si gledao onda znash shta pricam

Signature 

MacBook Pro 2.16 (2.2)

Profile

Posted: 17 October 2008 02:54 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-10-13

drugari, hvala na savetu. sve sam procitao i shvatio. uzecu air port express i to mi resava stvar. extreme je za moju svrhu apsolutno nepotreban. uostalom cena od 8690 i nije tako katastrofalna iz razloga sto se secam da su mi neki ljudi savetovali kojekakve rutere cija se cena krece oko 70-100 evra.
e sad, imam jos jednu dilemu. ne znam kako ‘u praksi’ izgleda bezicna komunikacija izmedju airporta i kompa (imam pb na 1.67). da li se u praksi dogadja da komunikacija ima shumove u smislu pada transfera, protoka…
valjda se takve stvari ne godadjaju u poprilicno malom stanu.
pozdrav svima

Profile

Posted: 17 October 2008 03:02 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

LaMar wrote:

Na AirPortu imas USB za stampac ili neki backUp disk recimo i imas audio izlaz pa mozes da kacis na neko pojacalo bez kablova po stolu i slicno.

To za audio ima samo Airport Express (onaj mali); AirPort Extreme to nema. Uostalom, pogledajte http://www.apple.com/wifi/ za upoređenje.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 17 October 2008 06:27 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  336
Joined  2008-05-23

Kao vlasnik Time Capsule, AirPort Extreme + HDD, mogu potvrditi da ima domet dovoljan da brat kač svoj PC na njega, a udaljen je u kući oko 12-14 metara kao i prepreke 6 zidova od pola metra i nema zastajanja - kablovski internet šiba kao lud. 😉

Signature 

http://www.leptiri.co.rs

Profile

Posted: 17 October 2008 07:29 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-15

madamov

Signature 

iMac 27\\\" i3 3.2MacBook Alu 13\\\" 2.0iPad 1stiPhone 4SiPhone 3GsiMac 20\\\" 2.0iPhone 2GiPod Classic

Profile

Posted: 17 October 2008 08:33 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-10-13

kraj dileme. express je stvar koja mi treba.
e, a sad obratite paznju na ovo ludilo:
da li komuniciraju dva airport express-a. nemojte da mislite da sam lud. evo zasto. adsl prikljucak na zidu mi je u jednom delu stana. samim tim je tu i modem. iz toga sledi da je i airport uz njega. ali hifi (pojacalo) mi se nalazi na sasvim drugom delu gajbe. ako bih zeleo da izbegnem kabl od pojacala do airporta odna je fora da uz pojacalo stoji jos jedan airp koji bi slao audio signal za itunes. jel tako? ili sam se negde skucao u konfigurisanju.

Profile

Posted: 17 October 2008 10:24 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  542
Joined  2007-10-25

Ja sam svoje kablove resio ovako:
Dlink DSL-G624T.
To je bezicni rooter-adsl modem!

Stan mi je od 82 kvadrata signal je super + komsija do mene koristi se istim netom i delimo pretplatu na ADSL.

MacBook pro setam po potrebi a preko wirelessa sam u komunikaciji sa PC-jem koji je takodje wireless karticom povezan sa rooterom.

Administriranje je prosto ko pasulj. Sprava radi sasvim ok i sada verujem da se moze naci za nekih 5000 dinara.
Iako, toplo prepurucjem n verziju ako imate potrebe za cestim kopiranjem podataka sa racunara na racunar, za sve ostalo (citaj povremeno kopiranje, kopiranje sitnih fajlova) i nema previse smisla davati novce za dosta skuplji ali i bolji n standard.

Airport express, timecapsule i ostale pikanterije su lepe ali jako skupe stvarcice. Nazalost!
Da je skuplje 10-30% pa ajde da ostanes u okviru brenda ali za ono sta nude skuplje su po 50-100%.

Profile

Posted: 17 October 2008 10:42 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-15

b2man

Signature 

Profile

Posted: 17 October 2008 10:55 PM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  124
Joined  2008-02-10

b2man wrote:

kraj dileme. express je stvar koja mi treba.
e, a sad obratite paznju na ovo ludilo:
da li komuniciraju dva airport express-a.

Odgovor na tvoje pitanje je: da, komuniciraju, tako da možeš da imaš internet preko jednog Airporta na koji je priključen ADSL a da puštaš muziku sa računara na drugi koji je povezan sa pojačalom. Pored toga, korišćenjem 2 ili više Airport expres-a možeš da širiš svoju mrežu tj. da joj povećavaš domet.

Na kraju, mali savet: kao višegodišnji korisnik WI-FI uređaja raznih proizvođača najtoplije ti preporučujem Airport Expres, ne razmišljaj o drugim proizvođačma. Ja koristim Airport Extreme i 2 Airport Expresa i ti uređaji vrede svaku paru plaćenu za njih.

Signature 

iMac 21.5-inch

Profile

1 2 > 
1 of 2