ako neko ima ideju sta se dogadja, onda upomoc.
usb hard disk (neki model prestigio od 80gb) ubodem u komp (pb 1.67) i nista se ne dogadja. nekoliko ljudi mi je reklo da preformatiram sa ntfs-a na fat32, ali ja nazalost ne vidim kako bih to uradio kada mi komp jednostavno NE VIDI ovaj uredjaj. btw, hard radi na pc-u.
jel tu ima resenje da ga okacim na neki pc, pa da tamo nesto uradim ili ima fora i odavde. inace na kompu mi je leopard?
ajd, upomoc!
Nije sigurno da formatiranja, u najgorem slucaju bi citao podatke a nebi mogao da pise po njemu. Prvi korak, pogledaj model uredjaja i vidi na sajtu proizvodjaca da li je podrzan na Macovima i da li mozda treba da se skine drajver. Da li ima poznatih konflikta i slicno.
Pretpostavljam da si pogledao u Disk Utility? Nema ga?
Hard treba da bude jumperisan na MASTER da bi to radilo… ali, ako ga vidi PC, onda bi i to trebalo da je ok.
Vidi u System Profileru da li ti se pojavljuje na USBu taj uredjaj. Ako ne, onda jedino ovo sto ti rece LaMar…
ma jok, nema ga nigde. odoh jos jednom da vidim ovo sto LaMar kaze, ali bio sam i tamo. imam rebus da odredim koji je ovo model, ali, ajd, idem josh jednom da probam. javim se cim nesto saznam.
fala obojici
opet rebus:
bio (i josh uvek sam) na zvanicnom prestigio sajtu. tamo sam nasao kategoriju ovog mog harda. to je mobile data safe. dalje od toga ne ide. ne mogu da nadjem tacan tip u okviru kategorije. tamo ima nekih drajvera i iskljucivo su .exe fileovi. medjutim kada otvorim user manual za te tipove proizvoda lepo pishe da radi na osx 9.0 or above.
ajd, mozda nisam dovoljno dobro trazio, idem jos da njushkam, pa se javljam.
Problem je sa PowerBookom i napajanjem kroz USB port. Ako tvoj disk, tj. njegov USB kabl ima dva konektora pronađi ili kupi onaj dugački nastavak za USB kabl pa oba USB kabla ubodi u PowerBook. Ili ako imaš mogućnost da dovedeš struju u disk putem eksternog napajanja.
Ovo smo provalili na jendom od sastanaka prošle godine, Darkov (dark water) USB disk nije hteo u Ljubišin PowerBook G4 sa USB2 portom, a mountovao se bez problema na Titanium sa USB 1.1.
Imam i lično iskustvo, imam Digitusovo USB kućište i u njemu 100 GB disk od 2,5’, svuda radi sa jednim USB portom, samo na jednom PowerBooku G4 na 1,33 GHz moram da primenjujem akrobaciju sa produžnim USB kablom.
Stoga, preporuka da probaš na drugom Macu, najbolje stonom, pa ako radi onda je ovo o čemu pričam, ako ne radi onda je nešto drugo.
mogucnost externog napajanja nemam.
nisam te najbolje shvatio ze dugacke nastavke usb. koja oba usb kabla da ubodem u komp? da nisi mislio na onaj produzni usb kabl koji na sebi ima nekoliko usb prikljucaka, ili sam se ja neshto pogubio.
sto se tice probe na drugom meku, to mogu da uradim tek sutra u firmi.
a inace ovo sa drajverom za mac je nevidjeni bioskop. ladno ga nema na netu. barem jos nisam uspeo da naidjem na tu stvar.
ajd, javicu kako napredujem.
Evo da se nadovezem na Madamova. Sve sto je rekao jeste tacno jer PowerBook ima slabiju struju na USB prikljuccima i posto vidim da nisi najbolje shvatio, ako imas ikakve mogucnosti da sa dva USB-a povezes sa PBom onda to i uradi. Recimo neki hardovi kao moj imaju dva usb prikljucka tako da kroz jedan ide napajanje i transfer podataka a kroz drugi samo napajanje. Ja ovo ne koristim jer mi iMac radi bez problema ali stoji kao mogucnost. Takodje, ukoliko na tom hardu imas FW prikljucak probaj sa njim da povezes.
Ja bih probao da okacim taj hard na neki drugi Mac i ako radi znaci da je do tvog PB ako ne onda je do harda, ukratko.
Miki u pravu, najverovatnije.
Treba ti kabl koji na kraju koji ubadas u komp ima dva USB konektora.
Izgleda otprilike ovako.
Oba dzeka ubodes u USB portove na kompu.
Ne znam bas gde to da nadjes, ali sam ih vidjao uz neka 2.5’’ kucista… nisam siguran. Pogledaj po kablarnicama raznim po gradu, sigurno ce ti pomoci u MikroP rincu, BG elektronici i slicnim firmama.
a inace ovo sa drajverom za mac je nevidjeni bioskop. ladno ga nema na netu. barem jos nisam uspeo da naidjem na tu stvar.
ajd, javicu kako napredujem.
Ne treba ti drajver, mislim da niko više ne pravi drajvere za ekterne diskove već se lepo prijave kao USB Mass Storage device i sami ga operativni sistemi prepoznaju. Ukratko, ne gubi vreme sa traženjem drajvera, nećeš ga naći, problem je u tome što aluminijumski PowerBookovi sa USB 2.0 portovima ne puštaju dovoljno struje kroz jedan USB port da bi eksterni disk radio, pa nekako disku moraš doturiti struje. Da li ćeš to uraditi kroz drugi USB port koji se na PowerBooku nalazi sa druge strane mašine (ima jedan sa desne, a jedan sa leve strane laptopa) ili eksternim napajanjem zavisi od toga šta si dobio sa diskom, tj. ekstenrim kućištem. Uz moj Digitus rek sam dobio jedan kabl koji ima dva USB priključka, ali mi kod svih Macova osim PowerBookova G4 sa USB 2.0 portovima radi kada utaknem samo jedan. Kod PowerBooka G4 sa USB 2.0 portovima moram da korsitim produžni USB kabl jer mi je kablić na disku kratak i ne može istovremeno da se ubode sa obe strane laptopa.
drugari, hvala na uputima.
ajd, prvo cu sutra u firmi da probam sa stonim racunarima.
ukoliko bude radio nema vishe dileme.
ici cu do neke radnje i uzecu dupli usb.
hvala na iscrpnim informacijama. ovaj problem moram da resim. pa zamislite koju sam nesrecnu alternativu imao. ajd necu da blasfemishem o pc-u, ali imam neku staru nesrecnu toshibu. pa nije valjda da bih morao nju da vadim i da koristim. bljak!
tek sad sam video madamov-ovu prethodnu poruku.
sto se drivera tice, drago mi je. vec sam poceo da sumnjam u svoj vid i pretrazivacke sposobnosti. uopste ih nema (narocito za mac).
sto se kablica tice, to sam takodje shvatio (prevashodno zahvaljujuci drdrinoj slikovitoj poruci)
sto se tice dodataka uz hdd, nista ne znam. to je zenin hdd. ona malo ima obicaj da baca sve smece sa gajbe. mozda je tu bilo jos necega ali je zavrsilo u kontejneru. evo, upravo sam je pitao da li je sigurna da nismo dobili jos neke stvari uz disk. ucinilo joj se da je to negde videla (opet fala drdri). meni je to prejako. kaze da je to odnela negde kod mojih roditelja.
josh jednom, cini mi se da je stvar resena.
ustvari, imam plan da uzmem airport, pa mi se cini da je i to resenje.
decaci,hvala i pozdrav svima!!!
Hello radni narode,
htedoh da vam potvrdim citavu stvar. Bili ste u pravu. Evo me, sad sam ushao u preduzece, zaboo hdd u dva desktop mac-a (na imac i na macpro) i sve radi savrsheno. Odoh danas da kupim usb kablic i nece vishe biti problema.
fala na pomoci!
nashao sam i originalni kablic (sa dva usb na jednom kraju kabla). bio negde shteknut kod mojih roditelja. naravno, kratki su. ne mogu da dohvate levu i desnu stranu mb-a.
eto, cisto da javim, ali sad bar znam gde je reshenje.
pozdrav
pa da se i ja nadovezem na ovu temu. imam isti problem za ekternim hd izvadjen iz macbook-a hard od 80gb zamenjen vecim. kupim cooler master 2.5 sata craft i imam isti problem a imam taj usb sa 2 usb-a na drugom krajuuopste ga ne prepoznaje a hard disk je ispravan 100% i jos uvek se nalazi instaliran sistem na njemu. hteo sam da ga formatiram ali ga nije video ni macbook ni pc
Pozdrav svima,ne mogu na iMac da otvorim eksterni disk 500gb sa napajanjem.Formatiran je u Windovsu NTFS.Skinuo sam i neke programe za Mac sa kojima bi kao mogao da skinem podatke ali Mac uopste ne prepoznaje eksterni disk:evil: