Priličan sam laik u vezi toga, ali mi se čni da bi bilo bolje kada bi se povećala (raširila) korisna površina foruma i samog sajta, malo povećao font (možda i upotrebio neki drugi, tipa verdana ili štatijaznam); i povećao razmak između topica.
Upravo na posebno modifikovanoj verziji Simpleboarda, tj. forum im je taj jer je jedan od autora Simpleboarda Riba (Tomislav Ribičć) koji je i jedan od administratora Jabučnjaka. Ali ceo sajt ne fura na Mambou, već na sopstvenom CMS-u.
ja moram da se jos jednom pozalim na nerealan broj tema na forumu.
forum posecuje relativno mali broj ljudi (mozda i manji od broja tema?) i nema razloga da imamo toliko tema.
na primer otvorim forum neka rubrika ima novi post onda moram da udjem u temu pa u odgovarajucu podtemu da bih video post da bi se ispostavilo da se neko prepucava po temi.
ja predlazem maksimalno 5 tema i da jednostavno forum bude pregledan.
ovo je poprilicni turn off.
Nema menjanja za sada, jedva smo se pre godinu dana složili da bude ovako. A na kom forumu ne moraš bar dva puta da klikneš dok dođeš do poruke koju hoćeš da čtaš? I kada bi imali manje tema, opet ti ostaje da dva puta klikneš da bi došao do poruke, tako je napravljen ovaj, a i svi ostali forumi. Takođe, upotreba desnog tastera i open in new tab značajno olakšava stvar. B)
Uostalom, daj predlog šta da se izbaci, spoji, pa da vidimo šta ostali misle.
Uskoro ću, ali ovog puta stvarno B); da instaliram novu verziju Simpleboarda, možda će ti ona olakšati jer ima, koliko vidim, mnogo bolje implemetniranu opciju za ‘new post since last visit’.
nemoj pogresno da me razumes ali zasto bi svi trebali da se sloze? uzasno mali broj ljudi ionako posecuje sajt. evo da mene neko pita ja se sigurno ne bih slozio sa dizajnom elitesecurity ali koristim ga non stop i mislim da je vrlo efikasan.
sta ukinuti? pa pogledaj na forumu postoje teme koje nisu osvezene od 2005! prvo bih sigurno njih ukinuo. zasto ne napravimo kao na elite da ljudi jednostavno postuju teme na osnovnoj stranici? evo jedino sto bi ostavio je prodaja racunara. najvise ljudi koristi taj segment.
ja samo hocu da kazem jednu stvar: da je meni forum suvise kompleksan i odbojan. mislim da bi mnogo veci krug ljudi koristio forum a samim time i sajt da je vise user friendly.
zasto ne napravimo kao na elite da ljudi jednostavno postuju teme na osnovnoj stranici?
Zato što tako ne može u simpleboardu, ni u drugim softverima za forume koji se mogu integrisati u Mambo, a i elite u onim forumima koji imaju priličan broj poruka postavlja podforume radi lakšeg praćenja. Takođe, imaš nekoliko ‘top’ tema koje su, u suštini, zamena za podforume jer kreiranje istih zahteva dosta truda od programera koji prave ES.
I stvarno, kakve veze ima što neki forum nema noviju poruku od 2005? Više volim da su poruke bar malo tematski razvrstane, nego onakav haos na ES-u. Eno, juče ili prekjuče ostavi čovek na ES-u po pedeseti put pitanje kako umrežiti Mac i Windows, da je imao posebnu temu za to lakše bi pronašao odgovor, kad ga je već mrzelo da koristi pretragu.
Khm, khm, ako mogu da se umešam… Nema idealne situacije. Jeste ES jako fin što odmah možeš da vidiš teme i uđeh u njih, bez nepotrebnog kliktanja. Ali sa druge strane, treba pisati namenski softver, a i teme imaju tendenciju množenja do iznemoglosti. Teško je naći neku sredinu. Za početak, ja bih bio zadovoljan kada bi u SimpleBoard-u moglo (a možda i može) da se vidi više od 10 poruka po stranici u nekoj temi. E to ‘kliktanje’ mi mnogo više smeta.
Da još jednom zapitam - pošto smo ovde 99,9% Mac useri, trebalo bi povećati rezoluciju na 1024x768. Takođe, velična fonta mislim da ne bi trebalo da predstavlja neki problem, a ni korišćenje standardnog seta Verdana, Arial, Helvetica, pošto svi to imamo na sistemu.