‹ First  < 8 9 10 11 12 >  Last ›
10 of 14
Pet pitanja - prelazak sa Win na Mac…
Posted: 07 October 2008 03:36 AM   [ # 136 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  73
Joined  2008-08-05

Thx Serbijane! :D U pravu si za help & google al umeju izdati za neke stvari, esp. ako ne znas ‘jezik’ na kome trazis/pitas…
Thx Mario, lici. :?

Sto se logike nema je ni tu ni tamo IMO, stvar konvencije, muscle memory, tradicije. Samo Enter za renameovanje mi skroz nije jasno, dadoh i sansu al nije moja solja caja…

Signature 

Sitting on my hotel room bed with a Mac on one knee and a PC on the other. Like having a threesome with a supermodel and a troll.

Profile

Posted: 07 October 2008 07:50 AM   [ # 137 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7587
Joined  2005-04-28

Vukasin wrote:

Sto se logike nema je ni tu ni tamo IMO, stvar konvencije, muscle memory, tradicije. Samo Enter za renameovanje mi skroz nije jasno, dadoh i sansu al nije moja solja caja…

Vidiš nije stvar tradicije, već smernica koje je Apple još 1984.-e postavio. Recimo, kada sam ja počnjao sa Macom želeo sam da programiram na njemu (kasnije sam otkrio 4D, nije da to nije progamiranje, ali je drugačje programiranje od onog korišćenjem tadašnjh alata THINK C i MPW) i nabavio sam Mac Bibliju za programiranje a to je bio set od tada pet knjiga serije Inside Macintosh (šesta se pojavila kasnije, a još kasnije su u nekom X izdanju prepakovane pa je svako poglavlje postalo knjiga). E vidiš, pre nego što je išta rečeno o API-ima (danas bi rekli frameworkovima); pre nego što je i jedna linija koda odštampana, na prvih par stotina strana kao prvom poglavlju prve knjige Apple Inside Macintosh Volume I je tema bila Macintosh Human Interface Guidilines. Tu je, pored ovoga što je naveo Toša, navedeno još mnogo toga, kao recimo da li aplikacija treba da samo da zasivi stavku u meniju koja se u datom trenutku ne može iskoristiti ili da modifikuje meni da te stavke nema i slično.

Najlepše od svega je to što su programeri na Macu, za razliku od onih na Windowsu kasnije za koje ne znamo da li su uopšte imali neke smernice po pitanju interfejsa, poštovali te smernice, a i sami kupci tih aplikacija su učnili mnogo jer su odbijali da kupe i koriste aplikacije koje ih nisu poštovale.

Po meni, to je mnogo više od konvencije.

Post edited by: madamov, at: 2008/10/07 07:51

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 07 October 2008 09:06 AM   [ # 138 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  336
Joined  2008-05-23

Postojanje i poštovanje ovih smernica koje pominje madamov su mi pomogle u svatanju ponašanja i tastera i programa kao skorom prebegu sa PC-a. Mnoge stari su tako logične i tako se lako na njih navinuti da je milina raditi na Mac-u. Najteže se prilagoditi da taster ENTER ne otvara nego edituje. Logično je da CMD+O otvaraju kao komanda otvori, ali se na to najteže prilagoditi pa se još uvek, sve ređe, desi da se pritisne ENTER i shvati pogreška.

Za one koji prelaze sa PC na Mac ili prebege kao ja, od muke, link za web koji se bavi ovom tematikom.
http://www.xvsxp.com/sitemap.php

😉

Signature 

http://www.leptiri.co.rs

Profile

Posted: 07 October 2008 09:24 AM   [ # 139 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

hehehe, ja sam na Enter navikao odmah! Sad mi je problem da kad me nesreća navede da moram da dotaknem neki PrC ne umem da izmenim ime fajl, već ga umesto toga otvaram 😛
A ono usrano Win dugme da i ne pominjem. Neka budala ga je smestila tamo gde treba da stoji alt.

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 07 October 2008 11:33 AM   [ # 140 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

leptir wrote:

Najteže se prilagoditi da taster ENTER ne otvara nego edituje. Logično je da CMD+O otvaraju kao komanda otvori, ali se na to najteže prilagoditi

Ali, ako kažemo da se kroz foldere (in/out) možeš kretati uz pomoć strelica dole i gore (dok držiš Cmd); isto tako, sa Cmd-Down pokrećeš fajlove/programe 😊 To je logičnije i jednostavnije 😊

A i ja se kao Andrej na Enter umesto F2 (ili Shift+F6 u TC-u) navikao odmah i, štaviše, smatram to trenutno boljim izborom 😊 Pogotovo taj Enter u kombinaciji sa parcijalnom selekcijom imena fajla, kad se selektuje samo ime, bez extenzije 😊 Očas posla mi titlovi imaju isto ime kao i film :D

Profile

Posted: 07 October 2008 11:34 AM   [ # 141 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Ako te toliko nervira ENTER u nameri da rinejmuje, a ti instaliraj RETURNOPEN, ima negde na netu.
Ja sam ga koristio neko vreme, i vrlo brzo ukinuo.

Rekao je mudri Tosa: ne trazi drugog interfejsa i ne pozeli nista sto je tudje. Presao si na drugi sistem koji ima svoju logiku, treba da je otkrijes i ukapiras. Ako si se vec odselio u njujork nemoj da pitas gde vam je ovde skadarlija, i tako

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 07 October 2008 12:05 PM   [ # 142 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

drdra wrote:

Ako si se vec odselio u njujork nemoj da pitas gde vam je ovde skadarlija, i tako

LOL, jel ovo Tošin ili tvoj biser, da znam kome da dam karmu za genijalnost :D

Profile

Posted: 07 October 2008 01:17 PM   [ # 143 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

drdra wrote:

Ako si se vec odselio u njujork nemoj da pitas gde vam je ovde skadarlija, i tako

хахахаахахахахахаахах...Ево ти карма, насмеја ме опет...хахахахаахахахаах

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 08 October 2008 03:22 PM   [ # 144 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-11

Moj, domaci. Evo i To&#1096;a se zabavio lepo milo mi je

Mario wrote:

drdra wrote:

LOL, jel ovo Tošin ili tvoj biser, da znam kome da dam karmu za genijalnost :D

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 12 October 2008 02:09 AM   [ # 145 ]
Member
RankRankRank
Joined  2008-08-05

Pogotovo taj Enter u kombinaciji sa parcijalnom selekcijom imena fajla, kad se selektuje samo ime, bez extenzije

Ovaj momenat (sa selekcijom bez ekstenzije) mi je, naravno, fenomenalan, i ilustruje onu cuvenu paznju prema detaljima koja mi je bila jedan od motiva za switch. 😊

Ako te toliko nervira ENTER u nameri da rinejmuje, a ti instaliraj RETURNOPEN, ima negde na netu.

Thx, ovo mi je bilo sledece pitanje. :D

Fair enough. :D Al’ za neke stvari je lakse tako postaviti (precizno) pitanje - ima dosta ± skorih switchera koji ce skontati na sta se odnosi. 😊

Signature 

Sitting on my hotel room bed with a Mac on one knee and a PC on the other. Like having a threesome with a supermodel and a troll.

Profile

Posted: 12 October 2008 03:50 AM   [ # 146 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-11

nema frke ima dovoljno nas sto smo zamenili prozore za jabuke

samo je fora nemoj da trazis doslovnu analogiju izmedju dve price
gledaj prosto kako da obavljas radnje u novoj varijanti
obicno je jednostavnije

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 11 November 2008 03:24 PM   [ # 147 ]
Member
RankRankRank
Joined  2008-08-05

Imadem nedoumicu u vezi sa Spotlightom - ima li neki setting (ili hack) koji dozvoljava da se neki od rezultata drag & dropuje?

Signature 

Profile

Posted: 11 November 2008 04:47 PM   [ # 148 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7587
Joined  2005-04-28

Klikneš na Show All pa dreguj koliko hoćeš. B)

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 11 November 2008 06:12 PM   [ # 149 ]
Member
RankRankRank
Joined  2008-08-05

Aa.. Thx 😊 A ja se sve cudim sto se nista ne desava kad ga kliknem desnim… :D

Signature 

Profile

Posted: 13 January 2009 08:06 PM   [ # 150 ]
Member
RankRankRank
Joined  2008-08-05

Postoji li neka kratica na tastaturi koja otvara kontekstualni meni (kao desni klik)?

Signature 

Profile

‹ First  < 8 9 10 11 12 >  Last ›
10 of 14