< 1 2 3 4 >  Last ›
2 of 5
Presek cena
Posted: 15 November 2008 10:51 PM   [ # 16 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

A sta mislis da potrazis neke prodavnice koje takodje prodaju Apple racunare a slicnih su cena pa da njihov support kontaktiras i pitas kako to ide.

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 15 November 2008 11:39 PM   [ # 17 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

@Miki: http://www.hmrc.gov.uk/vat/consumers-visitors.htm

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 16 November 2008 11:30 AM   [ # 18 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  165
Joined  2005-11-26

@madamov u prodavnici uzmesh specijalni rachun *VAT Refund form) koji na aerodromu odnesesh u VAT Refund (obelezheno crvenom tablom na Heathrow). Mozhesh cash da uzmesh ili uplatu na karticu i josh neke dve opcije ali sam sad zaboravio.. uglavnom ako uzmesh cash ne dobijesh 100% poreza nazad ali oko dve trecine ili malo vishe… zavisi od prodavnice do prodavnice ali ne daju svi taj VAT Refund form. Npr Carphone Warehouse koji prodaje mob telefone ne daje taj papir…

Profile

Posted: 16 November 2008 01:29 PM   [ # 19 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  986
Joined  2008-06-15

Jbt, pa sad sam skapirao da hrvati imaju jace cene nego mi. Zasto onda ovde toliko kukaju na cene?

Signature 

&#63743;iMac 27\\\" i3 3.2&#63743;MacBook Alu 13\\\" 2.0&#63743;iPad 1st&#63743;iPhone 4S&#63743;iPhone 3Gs&#63743;iMac 20\\\" 2.0&#63743;iPhone 2G&#63743;iPod Classic

Profile

Posted: 16 November 2008 04:03 PM   [ # 20 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

LaMar wrote:

Jbt, pa sad sam skapirao da hrvati imaju jace cene nego mi. Zasto onda ovde toliko kukaju na cene?

Sad sam se malo poigrao ovim numbers fajlom koji je postavio madamov.

Ako se pogleda odnos cena sa pdv-om u hrvatskoj i kod nas, dobija se odnos od 0,88 (jevtiniji u Hrvatskoj) do 1,38 (skuplji u Hrvatskoj) naprema jedan. Najveći broj artikala skuplji je za 10%. I u proseku se dobija da je odnos cena HR/SR = 1,10/1, znač skuplje 10%.

E sad, da postavimo stvari u kontekst prosečnih primanja. Najnovije što sam uspeo da nađem je avgust, u Srbiji - tadašnjih 430€ i u Hrvatskoj oko 690€. Odnos oko 1,6:1. Ako su plate danas iste, odnos je još veći zbog skoka evra.

Tako da, iako su cene više nego ovde, razlika u cenama je manja od razlike u primanjima pa, u proseku, plaćaš više nego neki Hrvat. Verovatno zato ljudi kukaju.

P.S. Ako dobro gledam, sve cene bez pdv-a, izuzev jedne, su niže u Hrvatskoj.

Post edited by: DS_Store, at: 2008/11/16 16:31

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 16 November 2008 09:28 PM   [ # 21 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  56
Joined  2008-11-03

Pa po toj tvojoj logici poređenja plata i cena, u Švedskoj ili Švajcarskoj bi iMac trebalo da košta ~ €12.000.-  Mislim da ti parametri za Apple-ovu ekonomiju nemaju nikakav značaj…

Profile

Posted: 16 November 2008 11:08 PM   [ # 22 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

Obrati pažnju da nisam određivao koliko šta treba košta.

Hteo sam da kažem da ako Mek u Srbiji košta neki deo plate onda u Hrvatskoj košta neki deo plate koji je manji nego kod nas. Znač, za jednu prosečnu platu u Hrvatskoj možeš kupiti više Mekova nego kod nas (odnosno delova Meka 😊 )

Jedino što bi ‘po toj mojoj logici’ verovatno ispalo bilo bi da Mek u Švedskoj ili Švajcarskoj košta još manji deo tamošnje mesečne zarade nego kod nas ili u Hrvatskoj.

Mislim da se ovo što sam pokušao da kažem najbolje vidi tamo odakle je Apple - mislim da niko ne bi žalio da Mekiće kupuje od USA plate a po USA cenama 😊

Post edited by: DS_Store, at: 2008/11/16 23:13

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 17 November 2008 06:52 PM   [ # 23 ]
Member
RankRankRank
Joined  2008-11-03

OK, izvini, mislio sam da tvoj post analizira cene mekova, a ispada da ustvari analizira kupovnu moć ljudi širom planete, što je za Apple biznis filozofiju prilično nebitan parametar, a to uvek treba uzeti u obzir kad analiziraš šta i zašto Apple nešto radi…

A lokalne cene kompjutera su podložne raznoraznim faktorima pa otud i razlika u ceni od tržišta do tržišta… Budući da smo se mi ekonomski samoizolovali možeš očekivati da svi ovde rade šta hoće i da prodaju robu kakvu žele po ceni koju sami odrede, a kupci ako se uklope uklope a ako ne ko ih baš j…

Suština je da uprkos prividu da kod nas Apple kompjuteri dolaze sa različtih strana, snabdevač je u suštini samo jedan, tako da su i cene veoma regulisane… To je verovatno i sam Apple tako želeo, a kad uzmeš u obzir relativno skromne količne koje se ovde prodaju ne možeš ni očekivati neke povoljnije uslove kupovine.

Tuga je što je tako i u svim ostalim segmentima privrede i trgovine i što te neko leši na stvarima koje moraš da kupuješ svaki dan, pa da li jednom u 4 godine kupiš novi Mek za 700 ili 900 eura postaje zaista beznačajno u širem kontekstu…

Najmanje ikoga zanima naša glupa priča ”mi smo ovde siromašni, daj mi Mercedes upola cene”... Ne znam još nikog ko je sa tom žvakom otišao kući sa Mercedesom…

Profile

Posted: 17 November 2008 08:08 PM   [ # 24 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  725
Joined  2008-07-16

Treba pitati one u silikonskoj dolini (Strahinjica Bana ulica u Bgd… - leglo spoznorusa i sponzora prim.prev…) da li je kriza, ima li se moze li se… Na svakom stolu dole samo u mobilnim stoji bar jedan MBP od 17’ u full (znate ono - prodajem mecku u fulu - koza, lamperija ...). Mada njih i zabole za stanje cena i njih zabole to sto nama 10% snizenja znaci mnooooogo…

Evo sutra idem malo u bivse soc zemlje - konkretno Slovacku pa cu malo da procunjam da vidim kakve su cene, a mislim da mi u hotelu ima WiFI pa cu odmah i da otkucam…

PS za admina - sta mi je bilo sa karmom?? nekako mi se cini da sam bio u plusu a sad ..lele, zar sam toliko nepopularan?? Doduse nesto mi je se pojavilo kada sam otvorio safari (naravno SMUG mi je home page) ali nisam obratio paznju na to ... mozda sam trebao??:dry:

Signature 

...i onda je izmisljen Mac!!!

Profile

Posted: 17 November 2008 08:57 PM   [ # 25 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

dvanaestica wrote:

Tuga je što je tako i u svim ostalim segmentima privrede i trgovine i što te neko leši na stvarima koje moraš da kupuješ svaki dan, pa da li jednom u 4 godine kupiš novi Mek za 700 ili 900 eura postaje zaista beznačajno u širem kontekstu…

Što bi rekle pijandure ispred dragstora - pa to ti pričam! >hik< 😛

Može li neko da malo elaborira ove cene bez pdv-a, tj. zašto su niže u Hrvatskoj? Jesu li isti oni Powercomm ili APCOM ili kako se već zovu dileri i za nas i za njih? Otkud razlika u ceni? Da li kod nas postoje neki troškovi veći nego kod njih ili je u pitanju marža? Da li se pdv obračunava i na maržu prodavca?

Pdv je u Hrvatskoj koliko vidim 22%. I pored tolikog pdv-a, Mekovi su kod njih opet srazmerno jevtiniji.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 18 November 2008 08:40 AM   [ # 26 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

DS_Store wrote:

Može li neko da malo elaborira ove cene bez pdv-a, tj. zašto su niže u Hrvatskoj? Jesu li isti oni Powercomm ili APCOM ili kako se već zovu dileri i za nas i za njih? Otkud razlika u ceni? Da li kod nas postoje neki troškovi veći nego kod njih ili je u pitanju marža? Da li se pdv obračunava i na maržu prodavca?

Pdv je u Hrvatskoj koliko vidim 22%. I pored tolikog pdv-a, Mekovi su kod njih opet srazmerno jevtiniji.

Jesi li ti čtao ovo, tamo sam jasno napisao: http://www.macserbia.org/index.php?option=com_content&task=view&id=211&Itemid=9. Oni su distributeri za celu ex-Yu, ali kao što vidiš prodaju i direktno preko online prodavnica i Apple Premium resellera (ona radnja u Vuka Karadžića je u suštini njihova).

A o elaboraciji cena ne znam ništa jedino kada bi uspeli da ‘presretnemo’ ulazni cenovnik koji Powercomm šalje lokalnim dilerima. B) Ono što mi je rečeno par puta je da su marže male, mada su se i Apple dileri ranije razmazili sa tim pa im je ovo sada stvarno malo. O tome ću više u drugoj poruci, sada žurim da odvedem klinca u školicu, ima predstavu u 9:00. PDV se zaračunava na prodajnu cenu koju oformiš, tako da je odgovor pozitivan na pitanje da li se on obračunava i na maržu prodavca.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 18 November 2008 06:20 PM   [ # 27 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

Veruj mi da sam tražio upravo taj članak jer sam se prvo njega setio. Čitao sam ga ranije i ostao mi je u sećanju, na žalost ne dovoljno jasno. Očgledno nisam koristio prave pojmove za pretragu.

Ako sam te naterao da pomisliš da sam još jedan koji ništa ne čta i ne traži nego odmah prosipa pitanja žao mi je - to mi nije bila namera 😉

Znač ipak su cene bez pdv-a sa uračunatom zaradom. Zato sam i hteo da potvrdim ko šta odakle nabavlja. Isprva mi je delovalo da su cene u HR jevtinije zbog ugradnje naših prodavaca ali ako se ima u vidu da se cene određuju u Zagrebu tako da ta razlika može biti zbog bilo čega, maltene kako onima tamo dune.

Naravno, ovaj odnos plata i full cene koji se na kraju dobije - za to su najmanje prodavci krivi.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 18 November 2008 07:04 PM   [ # 28 ]
Member
RankRankRank
Joined  2008-11-03

Koja je uopšte svrha da nabaviš ulazni cenovnik? Misliš li da bi ti neko robu prodao po toj ceni? Znaš li uopšte koja je ulazna cena coca-cole kad je kupiš u kafiću? I šta bi ti uopšte taj podatak pomogao u životu?

Profile

Posted: 18 November 2008 07:20 PM   [ # 29 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

DS_Store wrote:

Znač ipak su cene bez pdv-a sa uračunatom zaradom. Zato sam i hteo da potvrdim ko šta odakle nabavlja. Isprva mi je delovalo da su cene u HR jevtinije zbog ugradnje naših prodavaca ali ako se ima u vidu da se cene određuju u Zagrebu tako da ta razlika može biti zbog bilo čega, maltene kako onima tamo dune.

Naravno, ovaj odnos plata i full cene koji se na kraju dobije - za to su najmanje prodavci krivi.

Naravno da je tako za cene, a u kojoj oblasti je to drugačje. Mislim, jel kada uđeš u pekaru ti majstor razloži: kore, ulje, meso, struja su X dinara, ja se ugrađujem Y, pa na to dodaj PDV?

I da ponovim, oprema ne dolazi iz Hrvatske, već stiže u regionalni distributivno centar koji je u Budimpešti, a cene se određuju u Hrvatskoj.

Što se odnosa plata i cena tiče, to je besmisleno, hajde da tražimo da i BMW košta toliko manje kod nas. BTW, Škoda Octavia je kod nas skuplja za dve ili tri hiljade od istog modela u Grčkoj.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 18 November 2008 07:42 PM   [ # 30 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Ono što mi je rečeno par puta je da su marže male, mada su se i Apple dileri ranije razmazili sa tim pa im je ovo sada stvarno malo. O tome ću više u drugoj poruci

Ono što sam ovde hteo da kažem je to da, za razliku od prosečnog PC dilera koji nije da nema neki lager, domaći Apple diler (onaj kome nije dat ‘head start’ iz nekog razloga) mora da plati svoju porudžbinu ili da uleti u kredit kod dobavljača, pri tome nema manje porudžbine od 10 ili 15 hiljada evra. PC diler je manje-više kao ‘protočni’ bojler. Tražih pre nekog vremena neke diskove i razne sitnice, reče mi čovek dođi sutra, plati danas. Šta se tu događa? On zove distributera (Comtrade, Pacom, Asbis i slične); naruč na ‘ler’ šta treba, meni naplati, pa onda pusti pare distributeru i zadrži svojih 3 ii 5 posto, možda i manje.

Svedimo to na jedan iMac od svojih €990 u prodajnoj ceni bez PDV-a. Pretpostavimo da Apple diler tu ne uzima više od 150 evra, mada ja cenim da je i manje. 15% , neko će reći, malo li je? Prosečan PC diler bi pevao od sreće za tu zaradu, kao što su i pevali, pa sada našeg omiljenog Phoenixa nema, Eurolink je nestao, ima ih još. I to ovako u procentima izgleda lepo, ali koliko tih iMacova on treba da proda da plati prostor, radnike i ostale troškove?

Sećam se devedesetih da su ‘marže’ bile mnogo veće, zarađivalo se i po 25-30% na uloženo, a sada već duže vreme nije tako, pa su naši Apple dileri primorani da rade i druge stvari, dok prosečan PC diler samo valja PC-e i prateću opremu. Tako Pop praktično živi od Macole, Vranić radi sve i svašta uključujući i Zastavine automobile i prodaju razbijenih iPhoneova, Mladen u Novom Sadu valja i PC-e i tako dalje.

Ukratko, hteo sam da kažem da je lako raditi za 3 do 5 % kada imaš veliki promet i kada ne moraš da plaćaš unapred. S druge strane, naručuješ robe za 15000 evra da bi zaradio 2000, ali je to jednom u mesec ili dva.

Signature 

Profile

< 1 2 3 4 >  Last ›
2 of 5
‹‹ problem sa displejem      Wall-e ››