Problem sa wi-fi adsl routerom ma MacBook-ovima
Posted: 26 November 2008 11:51 AM
Newbie
Rank
Total Posts:  2
Joined  2008-11-26

Pozdrav svim Mekovcima!

Ja sam fan PC tehnologije i apsolutno se uopste nimalo ne razumem u Mac plain ove nase planete…

Razlog sto pisem je moj ocaj jednim problemom koji se javio sasvim slucajno…

Bilo je potrebno da instaliram ADSL WI-FI ruter u jednoj firmi…sve je bilo ok do trenutka kada je lik izvadio dva Mac lap-topa i pozeleo da se sa njima konektuje na net…

Ruter je Zyxel-ov, koristi WCA-PSK enkripciju sa 8-karakternom sifrom…okolni winxp/vista laptopovi se konektuju kao od sale i na njima sve opcije rutera (wi-fi, lan, adsl….) rade kao san.

Oba Mac-a (nakon pronalazenja mreze u AirPort-u)prilikom unosenja sifre daju:
‘connection timeout’
i ne mogu da se loguju na WAN. Bez enkripcije i preko LAN-a sve radi kako treba. Ali kako ostaviti ljude u Srbiji bez enkripcije????

Molim Vas svi Mac gurui pomozite u resenju ovog problema. Ja pojma nemam sta je problem jer apsolutno ne poznajem materiju Mac-a.

Unapred hvala!!!

Profile

Posted: 26 November 2008 12:14 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

O kojim je Macovima reč? Prvo proveri ovo, tj. koji je minimalni softver sa kojim će Mac da radi sa WPA: http://support.apple.com/kb/HT2594?viewlocale=en_US

Ako to nije problem, evo ovde par ideja:

http://forums.macrumors.com/archive/index.php/t-268889.html

Ja bih rekao da je možda ovo problem:

the problem is that wpa-psk can use tkip or aes .. and I found that macs only work with tkip…

try changing the encryption to tkip in the base station

mada je ta poruka stara preko godinu i po dana pa je možda neki software updejt i rešio problem.

Ova je još starija sa http://forums.macosxhints.com/archive/index.php/t-52281.html:

Also, if connecting to a third party wifi router you may need to include a $ at the begining of your wep code. You do have to be running at least 10.3 to have wpa support like stated before. If using third party hardware (non apple) these two steps may help-

1. Hexadecimal - precede the string with a dollar sign ($). For example: $123456789a
2. ASCII - enclose the characters in double quotes (’). For example: ‘magic’

Also, remember that it stores this info in your keychain too, so if any of it is changed you must delete it from your keychain first, then go into system prefs>sharing>airport settings>wep key and type in the new network wep key

Prethodno reci vlasnicima Macova da upedjutuju svoje mašine putem Software Updejta sve dok im isti nešto nudi, naročto ako negde vide updejt za airport Extreme.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 26 November 2008 04:13 PM   [ # 2 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Mene je mučo sličan problem, ne identičan, ali je o sličnom problemu radilo. Poneta je da win i mac drugačje enkriptuju šifre, tako da ćeš morati malo da se pozabaviš time, jer se ne sećam na kom sajtu sam našao objašnjenje. Ima o tome dokumentacije na netu, sigurno ćeš naći nešto, ili ako te mrzi, probaj da menjaš enkripiju na ruteru, mislim na ASCI i Hexa decimal format šifre.

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 06 December 2008 05:25 PM   [ # 3 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  2
Joined  2008-11-26

Hvala na savetima, javljam rezultate cim se lik vrati sa puta sa mekovima i probamo male experimente!

Hvala!!!

Profile