1 2 > 
1 of 2
kupujem tastaturu…
Posted: 24 November 2008 04:04 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  3
Joined  2008-11-24

kupio bih apple (pro) keyboard ili neku drugu USB mac tastaturu za moj hackintosh… placam od 1000-2000 dinara, u zavisnosti od ocuvanosti… prednost bgd…

[img size=350]http://www.macserbia.org/components/com_simpleboard/uploaded/images/applepro_keyboard.jpg[/img]

Post edited by: macropodas, at: 2008/11/24 16:58

Profile

Posted: 24 November 2008 07:29 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Pa nova Pro tastatura ti je ispod 3000 dinara… Ja sam moju u Galeriji 12 platio 2900 dinara prije godinu dana…

Inače, i sam sam počeo sa Appe tastaturom, pa sam prešao na Apple mašinu… :lol: :lol: :lol:

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 29 November 2008 11:32 AM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Joined  2008-11-24

jel’ moze malo pojasnjenje: gde je ta Galerija 12?

na apple-ovom sajtu (srpskom) nema vise u ponudi ovih starih tastatura, samo onih novih aluminijumskih, koje su mi preskupe, a i ruzne su :pinch:

neko mi rece da pogledam u ‘miskogradu’ u prodavnici, pa cu to da uradim kad stignem…

pa sticajem okolnosti i ja sam presao na apple racunar (na poslu); ali hocu da imam jedan i kuci (za test varijante)... hackintosh je dosao kao prirodno resenje jer imam puno PC racunara koji zvrje prazni, a novi mac racunar je bezveze skup (ne opravdava svoju cenu performansama)... uostalom, na hackintoshu mi radi sav hardver, tako da se ne oseca razlika, jedino mi smeta tastatura 😛

Profile

Posted: 29 November 2008 12:11 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-03-14

Na jednom od ovih mjesta ćeš sigurno da nađeš tastaturu…

GlobeNet

Maksima Gorkog 53, Beograd

Tel: (011) 244 92 43, Fax: (011) 344 40 61

e-mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
http://www.applecentar.co.yu

Apple Premium Reseller - Galerija 12
Vuka Karadžića 12, Beograd
Tel: (011) 26 26 527, Fax: (011) 26 26 527
e-mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
http://www.apr.co.yu

YU Epicentar
Andrićev Venac 12
11000 Beograd
Tel/ Fax: (011) 33 46 308
email: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Ako ni tamo ne nađeš, onda možeš sreću da okušaš u CT-u, Pakom-u, TechnoMAX-u i Megastores Elektroniki-ju…

Signature 

Profile

Posted: 29 November 2008 01:23 PM   [ # 4 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  56
Joined  2008-11-03

Mislim da ti je ta tastatura , što se Apple-a tiče discontinued pa ćeš morati da najvećom mogućom brzinom obiđeš prodavnicei vidiš da li je još neka ostala, mislim da u Galeriji 12 imaš još par wireless komada, ako ne polovnjak je jedino rešenje. Uz Mac Pro ide plehana a i sve druge koje mogu da se kupe posebno su plehane…

Profile

Posted: 29 November 2008 06:10 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

macropodas wrote:

..a novi mac racunar je bezveze skup (ne opravdava svoju cenu performansama)...

Nije tachno. Nikad nije ni bilo. Budzi do mile volje ali da ti kazem da si u velikoj zabludi shto se tiche odnosa cena/performanse/upotrebljivost/vek trajanja itd..

Post edited by: SERBIAN, at: 2008/11/29 18:16

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 29 November 2008 06:30 PM   [ # 6 ]
Newbie
Rank
Joined  2008-11-24

nista, odustajem… obisao sam danas sva mesta koja je castor preporucio, nigde vise nema starih modela… u vuka karadzica sam video wireless (stari model); ali je preskup… verovatno cu samo da remapiram modifier tastere pod osx-om, i da se naviknem da slepo koristim tastaturu :D hvala svima na savetima i pomoci!

@SERBIAN
ovo je bas tipicno za ciste mac user-e, bar kod nas, ne znam za napolju… ta miskoncepcija kako je mac ultimativna stvar i da nema nista bolje… a argument da ‘nije tacno, nikad nije ni bilo’ nikako ne stoji… ljudi, ja ne znam da li ste svesni, ali vi placate brend i dizajn, a ne alat za rad!

ako pazljivo procitas moju recenicu, konstatovao sam kako je cena NOVIH mac racunara neopravdana u odnosu na performanse koje pruzaju… pogotovu te njihove linije za profesionalnu primenu, koje ne mogu da primirisu PC-jevima slicnog budzeta…

evo jedna situacija: na MacPro-u, srednje kategorije, kopiranje fajla sa jednog na drugi ‘fizicki’ sata hard disk se vrsi pod brzinom od oko 5MB/s?!? taj racunar ima dve-tri godine… a ja sam pre dve godine za 500 evra sastavio PC masinu koja ima protok izmedju dva harda od oko 100MB/s… a mogu samo da pretpostavim koliko je kostao mac (nece da mi kazu) 😊 i ovo je samo primer oko hard diskova, da ne pricam oko procesora/memorije i ostalih stvari…

Profile

Posted: 29 November 2008 07:14 PM   [ # 7 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Prva stvar, taj mac pro o kome prichash nije ispravan, ili hdd nije ispravan. Imam macbook i u njemu 2.5’ sata i kopiranje sa particije na particiju se vrshi oko 20MB/s, dakle megaBAJTA ne megabita, a kopiranje sa jednog na drugi hdd necu ni da spominjem tako da…A sto se tiche odnosa cena/performanse razmisli o sledecem:

Imash super performanse na pc-u i restabudzovan hack od os x-a ili josh u gorem sluchanu winblows, i…i nista vishe, to je to. Poenta: J*besh performanse ako nemash chime da ih koristish. Da necesh mozda 8core da iskroistish sa winom????
Ajd prosvetli nas :D

Niko ovde ne pricha puno o performansama, jer ako si i malo informatichki obrazovan, trebalo bi da znash da brojke pojedinachnih komponenti ne znache puno, vec je mnogo vishe potrebno od sirovih megaherca da bi kop radio sto bilje i sto duze. Ovde stvarno ima malo ljudi koji hoce da se prepiru sa tobom u vezi ove teme, tako da mislim da si pogreshio forum. Nemoj nas smarati ovde kojekakvim filozofijama tvojim, nego to prichaj nekom kome mozesh da prodajesh te fore. Ovde su svi manje/vishe proshli kroz pRc+winblows pakao, pa nam te tvoje opaske apsolutno nista ne znache.

Ajd sad se lepo smiri, ili brishi!:silly:

Post edited by: cika_kosta, at: 2008/11/29 19:33

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 29 November 2008 07:55 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  220
Joined  2006-01-04

cika_kosta wrote:

Ajd sad se lepo smiri, ili brishi!:silly:

Karma!

Signature 

http://www.speedtest.net/result/680532841.png

Profile

Posted: 29 November 2008 08:44 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  864
Joined  2007-11-26

cika kosta i od mene jedna karma za ovo :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

Profile

Posted: 29 November 2008 08:45 PM   [ # 10 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  56
Joined  2008-11-03

U velikoj si ti prijatelju zabludi ako misliš da je Macintosh prenaduvano skup pogotovo za profesionalnu upotrebu… Kao neko ko živi od rada na Macintoshu zadnjih 12 godina mogu ti reći da ako si ozbiljan profesionalac svoj kompjuter ćeš otplatiti za manje od mesec dana.

Cena kompjutera je kap u moru za bilo kakav ozbiljan posao. Čak se može reći da je npr. u grafičkoj industriji kompjuter periferni uređaj, kao i u audio i tv industriji, bar po ceni. Često će dobar skener višestruko prevazići cenom kompjuter, hard diskovi su daleko skuplji od samog računara u video montaži a da ne poredimo cenu Maca sa cenom Pro Toolsa i svih džidžabidža koje uz njega idu. Često je i samo jedan mikrofon skuplji od Mac Pro-a u tonskom studiju.

Možda si ti u pravu da su Appleove kućne igračke skupe, ali to je luxuary goods, ali Pro serija kompjutera im je, naspram onoga što pružaju, totalno džabe. Da pojasnim, meni su moji Mekovi kupili stan, nekoliko automobila, hrane me, obrazuju, oblače, izdržavaju porodicu i pomažu mi da radim lako i živim pristojno…

Hakintoš je super zajebancija za kućno brljanje po netu i pisanje pisma u word-u ali je velika glupost za profesionalan rad. Kad ti život zavisi od kompjutera onda on treba da bude u savršeno funkcionalnom stanju a vreme provedeno prčkajući po njemu je izgubljen novac. Kad nešto ne funkcioniše na Hakintošu koga ćeš da zoveš za pomoć? Ko je odgovoran kad Final Cut Pro ili After Effects štuca zbog budžene grafičke kartice? S kim ćeš onda da uporediš zašto nekom nešto radi a tebi ne? Ko je uopšte onda odgovoran za tvoj problem osim tebe samoga? A veruj mi ta odgovornost je najvažnija stvar u poslu.

Cena Meka je potpuno identična ceni poredivog takvog name brand PC računara i naravno da je viša od samosklopivih šklopocija…

G3 je tumbao fajlove sa više od 5MB/s pa mislim da si nešto baš gadno zeznuo pa ti Mac Pro puzi… nikad do sad nisam ni čuo da se nekom tako nešto desilo…

Zalepi trokraku zvezdu na opel i uživaj…

Profile

Posted: 29 November 2008 09:20 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-06-06

macropodas wrote:

a ja sam pre dve godine za 500 evra sastavio PC masinu koja ima protok izmedju dva harda od oko 100MB/s…

A mene zanima gde ti je sad ta masina?
Verovatno skuplja prasinu, jer su se u medjuvremenu pojavile nove graficke, hardovi i memorije, pa ti vise nije zanimljiva.

A da… koliko mozes da dobijes za tu masinu danas?

Post edited by: Pedja, at: 2008/11/29 21:28

Profile

Posted: 29 November 2008 09:30 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

A kad smo kod performansi… kad nabaviš ovu tastaturu videćeš koliko je brži Copy&Paste na OS X 😊

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 29 November 2008 10:35 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-03-14

macropodas wrote:

nista, odustajem… obisao sam danas sva mesta koja je castor preporucio, nigde vise nema starih modela… u vuka karadzica sam video wireless (stari model); ali je preskup… verovatno cu samo da remapiram modifier tastere pod osx-om, i da se naviknem da slepo koristim tastaturu :D hvala svima na savetima i pomoci!

Da li si bio i u CT-u, Pakom-u, Desk-u, TechnoMAX-u i Megastores-u? Ako nigdje ne uspiješ da nađeš, alternativno rješenje je da praćenjem oglasa si nađeš polovnu tastaturu…

A što se tiče ostaloga, ja samo mogu da kažem slijedeće: drugar je na moj nagovor, odnosno na moje konstantno kenjanje o Mac-u u proteklih godinu dana otkako imam Mini-ja, poslije 12 godina PONOVO uzeo Mac-a i znaš li koja mu je prva rečenica bila kada smo se vidjeli (poslije nekoliko dana otkad mu je stigla mašina, kad se malo ‘proigrao’, tj. izduvao i sveo račune)?

‘Jebo mene Bog ako ja znam šta sam radio proteklih 12 godina sa ovim krševima od PC-ja! Koja budala me natjera da živim i radim sa tim sranjima…’

Nakon toga se potegla priča u kancelariji o odnosu cijena/performanse, work feeling, isplativost i sve ostalo. Čovjek je tražio od Desk-a (koji je Intel Premium Channel Partner i ima pristup Intel/ovom portfoliu proizvoda) da mu sastave identičnu mašinu (koliko je to moguće). Samo ću reći da je razlika u cijeni bila relativno mala (10-15%).

Dakle, komponente koje se ‘trpaju’ u Mac mašine kada se sastave i u PC svijetu, koštaju približno isto, ali ono što može da iskoristi te komponente i pretvori ih u stvarno iskoristiv sklop mogućnosti jeste OS koji u PC svijetu nažalost - ne postoji…

12 godina se već preganjam sa Windows sistemima i muka mi je više, jer uvijek ima neki andrak koji te jebe u zdrav mozak i ne da ti da radiš ono što si naumio. Mac-a raspakuješ, povežeš, upališ i UDRI BRALE!

I mali disclaimer na kraju - svjestan sam ja čnjenice da Mac košta, kao i čnjenice da Mac nije savršena mašina, ali ono najbitnije radi - završava posao koji si namjerio da uradiš. U eri Win95-ice (1995-1998. godina) sam radio karte i grafikone na Mac 512 mašini, zato što to što mi je trebalo nisam mogao da uradim na PC-u…

Toliko od mene… Idem da spavam ako budem mogao, jer ne mogu da dočekam da mi stigne iMac… :woohoo: :blink:

PS: Sorry za psovke, ali bez njih se ne bi mogla adekvatno dočarati poenta… :whistle:

Post edited by: castor, at: 2008/11/29 22:43

Signature 

Profile

Posted: 29 November 2008 10:57 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

[img size=65]http://i221.photobucket.com/albums/dd306/djreconnect/talk-beatdeadhorse-1.gif[/img]

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 30 November 2008 01:47 AM   [ # 15 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Momci, nije trebala karma, ali hvala u svakom slučaju…. 😊

Btw, pun mi je čuperak više ovakvih provala….Kako je počeo, očekivao sam rasplet ko sa onim što je hvalio ejsidisi… Pa lepo se odvojismo od es-a zbog ovakvih, i opet su tu…

Miki, deder prepravi meta tagove za sajt, da nas bar gugl ne provaljuje :D

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

1 2 > 
1 of 2