Ovako: nemogu da upalim iMac-a! Cujem zvuk, pojavi mi se beli ekran sa jabukom, nema onog kruga ispod i nista se ne desava! Da stvar bude crnja burazer je ostavio neki cd unutra i nemogu da gurnem nista unutra(neznam kako da izvadim cd napolje).
Ima li neko nekakvu ideju sta da radim???
Drži Eject dugme na tastaturi dok pališ kompjuter..i ne puštaj ga dok kompjuter ne izbaci taj CD.
Naravno, radi se o držanju od max. 15ak sekundi 😊 Ako neće, ne vredi duže držati.
da li mi je to zveknuo sistem ili je nesto hardverski puklo, ako ne reaguje nista osim command option p r. eject ne pomaze, nasao sam uputstvo za firmware izbacivanje(nece); a ni sistem nece da se podigne.
Da li je vreme za plakanje?
Da je nešto hardverski, mislim da ti se kompjuter ne bi ni upalio ili bi pištao. Doduše, u životu sam samo jednom imao krah sistema, a brzo sam ga rešio.
Ja bih sad na tvom mestu pogledao da li sistem može da se bootuje sa nekog eksternog HDD-a. Recimo, kod mene je instalacija Leoparda stavljena raspakovana na eksterni disk.
Probaj da , chim upalish iMac-a, drzish stusnuto alt…Treba da ti se pojavi sivi ekran sa izlistanim systemima s kojih mozesh da bootujesh…Kad se to pojavi drzi cmd+. /command i tachka/ i to bi trebalo da ti izbaci taj CD iz drajva…Zatim gurni instalacioni DVD i probaj da bootojesh sa toga…Meni deluje kao da je prso system…
..i kad izbaciš CD, boot-uj sa instalacionog DVD-a i odradi scan harda i nadaj se da nije zvekn’o.
Uzgred, da na mašini nije bio Leopard a neko od vas dvojice instalirao neki softver sumnjivog porekla, pa da je to ubilo sistem?
Ne sećam se tačno kako se manifestovalo kad sam instalirao GlowWorm (koji sam tek posle video da je baziran na Application Enhancer-u); ali isto nije moglo da se bootuje (pa sam sa konzole brisao GlowWorm, nije mnogo bolelo 😊)
i dalje nisam uspeo da izbacim cd, pa sam sve blize zvanja nekog servisa…
Sistem je Leopard 10.5.6, update-ovao sam ga istog dana kad se pojavio.
Sto se tice sumnjivog softvera, ako izuzmemo jedan ili dva krekovana programa… vecina je legalna…
Iskljuci ga da bude mrtav namrtvo. Iz struje.
Drzi klik na misu. Drzi i ukljuci ga. Drzi dok ne izbaci disk.
Ako to ne uspe, probaj sa drzanjem F12.
Ako nista od toga, daj ga nekom ko je zna da popravi meka.
Ako ne znas nikog, znam ja mene.
Ili ako neko drugi hoce odavde, znaju mnogi.