Another thing of note about the 5800 Tube is that it simply won’t face any challenges on the market - the Apple iPhone is a steep, fashion-savvy offering that has been deprived of many standard features, so a comparison between these two phones would seem a little too far-fetched. It does have smoother and more eye-candy menus, similar video capabilities, but that’s about it - in fact the iPhone packs in around a tenth of what the Nokia 5800 has to offer in terms of functionality. It wouldn’t be right to put them in one league and then berate the iPhone for lacking so many useful feats. So let the iPhone remain the ultimate choice for all fashion-conscious users, while the Nokia 5800 will be the way to go for everyone who is after a well-rounded do-it-all solution.
Ništa ne fali toj Nokiji, super to izgleda, a sigurno će biti i onih kojima će se više dopasti od iPhona (ja nisam taj). Međutim, ljudi zaboravljaju, a pogotovo ovi koji tako pišu, pa porede na taj načn nove uređaje sa iPhonom, da ti isti gedžeti ne bi ni postojali da nije bilo iPhona. Zaboravljaju da je Jobs i rekao da iPhonu nije inicijalni cilj ni bio da postane ultimativni must have gedžet, već da pokrene zamrlu i, idejama osiromašenu, industriju mobilnih telefona. A to se i desilo. Obe su se stvari desile, a to je više nego uspeh za Apple. Za tu lepu Nokiu i mnoge uređaje koji će se tek pojavljivati, treba zahvaliti ISKLJUČIVO iPhonu. Žao mi je samo što su im komentari taborsko-huškački i, samim tim, potpuno besmisleni. Jeste, ne sviđa se svima Apple, ima onih koji će umesto MacBooka izabrati Viaiaiajao (ili kako se već zove); ali treba da se zna koja je uloga Applea u svemu tome. Ima onih koji će birati Hjundaji umesto Mečke, al opet, mora da se zna ko je otac industrije i inicijator svega bitnog. Mnogi ljudi misle da ako imaju Nikorr objektiv (inače vrhunski); (Mario, pozivam se na jedan članak koji sam pisao za ReFoto); al bi trebalo da znaju da su SVI objektivi kopije neke od Zeissovih konstrukcija (Planar, Tessar, Sonar, Distagon…) itd. I da ne širim priču - ne nervira me ta Nokia, ko što ‘njih’ nervira Apple, već me užasava ljudska glupost, koja je kako si i sam, Ivice, rekao - neuništiva.
Naravno, ima iPhone nekoliko mana koje su se mogle i očekivati od Apple-a, ali nije to poenta. Poenta je da je mainstream industrija mobilnih telefona uništila ukus i osećaj za inovaciju. OK, iPhone skoro nema bluetooth, nema MMS, ima kameru od, zamislite, samo 2MP (meni je lično žao što nema verzija bez kamere, nju bih uzeo. Mobilni telefoni samo kvare fotografiju); nema SMS delivery report, ne može da se forwarduje SMS. Slažem se, sve je to moglo bolje da se odradi i nemam ništa protiv da se takve stvari kritikuju.
Ali zar je moguće da se zbog ovih, možda praktično velikih, ali tehnološki mizernih nedostataka, ne vidi jedan OS X, ne vide silne tehnologije koje su ugrađene u ovu zverinu od mobilnog operativnog sistema, da ne vide sve te sjajne aplikacije, koje nemaju ni najmanju moguću alternativu na svim ostalim platformama?
sve to iPhone može da ima. A sve te ‘mane’ su mu samo prividni nedostatak, jer se aplikacija sa ovim ili onim mogućnostima može kupiti, napraviti… Dok ja recimo nisam nikako mogao na Nokiji E50 da znam kad mi je neko poslao poruku ako sam duže vreme bio nedostupan, već sam mogao samo da vidim vreme kad sam poruku primio, a to mi je vreme krajnje nebitno, a znam ga i sam, jer sam tada upalio telefon. Ovo sam mogao da kao podatak dobijem tek kad sam kupio drugi telefon - E51. Dakle, prava snaga iPhona i jeste u tome da može da se stalno nadograđuje, jer je sve u softveru, tako da će iPhone uvek biti nov i tako nadživeti sve. A što se fotografije tiče, ni ja ne volim kamere na mobilnim telefonima. To je vulgarizacija fotografije. Međutim, iPhone se ODLIČNO snalazi čak i u zahtevnim uslovima, pa mogu samo da pohvalim kamericu, tj senzor, tj softver.
Ova priča šta ‘nema’ iPhone me podseti da je pre mnoooooooooooogo godina, kada telefoni out of the box nisu podržavali delivery report, postojala neka fora da se report ipak dobije.
I onda me nije mrzelo da u Google metem ‘iPhone delivery report’ i surprise-surprise - ima i radi. http://www.iphonestalk.com/tip-how-to-get-sms-delivery-reports-on-an-iphone/
Serbia
MTS *!#
Telenor *!#
Tako da sa spiska šta nema stoji samo Bluetooth file transfer, što me malo čudi da nije isplivalo jer mi je nadasve čudno da je u današnje doba neko Apple-u pravio sakat BT čp koji podržava sve, samo ne OBEX. Mada je moguće da nisam dovoljno intenzivno Guglao 😊
E, pa to je adresa mobile-review, čtao sam članke tog pijanog Rusa kada se iPhone pojavio. Čovek ga toliko mrzi da se stvarno zapitam šta mu je to iPhone loše uradio.
Slažem se da iPhone ima par stvari koje mu nedostaju, od kojih su neke poprilično ozbiljne ali kao što ivicam reče, uopšte nije u tome stvar.
Ako su tu Nokiju 5800 pravili kao i ostale do sada, onda im džaba svi features kada se ne mogu koristiti normalno. Juče me je zamolila jedna starija koleginica da joj podesim neke gluposti na nekoj staroj Nokiji - promenim boju menija, šortkatove i sl. stvari, dakle smešno nešto. Imao sam sličan telefon ranije ali opet sam ladno 10÷15 min. kao najgori tupson jurio po menijima gde su sakrili stvari. Ništa, ali ništa, nije bilo tamo gde bi bilo logično da stoji. Mesta na kojima sam ih nalazio bila su poslednja na kojima bih očekivao da budu. Kao ona priča za Graphic Converter i njegove Preferences.
Tako da, što se mene tiče, samo neka pumpaju, dok je ljudi koji imaju vremena da čačkaju svi će biti zadovoljni.
Tako da sa spiska šta nema stoji samo Bluetooth file transfer, što me malo čudi da nije isplivalo jer mi je nadasve čudno da je u današnje doba neko Apple-u pravio sakat BT čp koji podržava sve, samo ne OBEX. Mada je moguće da nisam dovoljno intenzivno Guglao 😊
Mislim da je dovoljno i samo # na početku i da će ti delivery report stići 😊
A radi se na SweetToothu, koji će ako/kad zaživi doneti punu funkcionalnost bluetoothu.
Ajde da ne otvoram novu temu, izvinite na kratkom offtopikovanju. Ne znam da li je ovo već neko napisao do sada, ali tarifni dodatak ‘dodaj internet’ sada može da se aktivira na bilo kom telenor postpaid tarifnom paketu. Ima i za prepaid, ali je dosta nepovoljnije.
Ja da dodam samo…Za MMS radi Swirly MMS ko sat a shto se tiche Forward SMS-a, to moze BiteSMS, freeware programche koje takodje radi ko sat…Sa istim je takodje moguce poslati AddressBook kontakt SMS-om bez problema…
Mislim da je dovoljno i samo # na početku i da će ti delivery report stići
Nope. Onomad, pre mnooooooogo godina, je htelo samo sa uzvičnikom na početku (što sam i probao pre Guglanja). Anyho’ ni samo sa # ni samo sa ! neće, a sa celom skalamerijom hoće 😊