< 1 2 3 > 
2 of 3
Rizik priključvanja zvučnika na iPod…
Posted: 25 January 2009 10:33 PM   [ # 16 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

za ovaj iPod sam poručo InvisibleShield koji košta 24.95 dolara (za iPhone se nisam snašao, pa mi je Toša pomogao - tako što mi je poručo, pa poklonio B) ali je fora bila u stavljanju razmaka između brojeva na kartici)  i stigao je za 7 dana u koverti na kojoj je pisalo US Mail ili tako nešto. Koštalo me tih 24.95 elektronskim putem i 65 dinara u Pošti prilikom podizanja. Pa se nadam da će i ovo proći tako nekako. Al sad, ako bude i više, ja nemam neki izbor… U svakom slučaju mi je drago da nije otišao logicboard jer to u startu košta 90 evra.

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 25 January 2009 10:34 PM   [ # 17 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Greši ti drugar 😊
Zavisi odakle se šalje i zavisi od težine pošiljke, naravno 😊

Ovo što Andreju treba je sitnica, koja će stići običnom poštom, uz malu poštarinu i što naša carina nećé ni otvoriti.

A i kad otvore, ne carine većinu stvari. Pogotovo ovakve stvari za koje vide da je rezervni deo, a ne krajnji proizvod 😊

Profile

Posted: 25 January 2009 10:38 PM   [ # 18 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Poštarina je uvek razumna (i proporcionalna količni kupljenih stvari); dok je carina random.
Nekad će da ti ocarine knjigu od $80 dodatnih 100€ (carina+ležarina+otvaranje+zatvaranje+selotejp+šta se još sete) ili kao što su meni ove nedelje genijalno ocarinili paket ukupne vrednosti od &#163;18 (sa poštarinom) dodatnih 960din (iliti &#163;9.5) - a onda, nekad, ti ne ocarine nešto čsto da te navuku da ponovo naručš s neta, i tako…
Ali vrhunac mi je bilo kad se ćale natezao s carinicima jer su mu stigla neka integrisana digitalna pojačala kao free sample, a oni mu rekoše da kao fizičko lice ne može da uvozi profesionalnu opremu!
EDIT: Ova pojačala su u obliku štampanih pločca ne većih od standardnog RAM modula.

Post edited by: Dachaz, at: 2009/01/25 22:40

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 25 January 2009 11:46 PM   [ # 19 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Ko ti je kriv kad ti ćale radi za NASU :D

Pazi, kad ti nešto ocarine, platiš i 400 dinara za administrativne troškove. A carina na uveženu robu, za fizička lica, je 30% od vrednosti robe koja se carini (a u cenu se računaju i troškovi transporta).

A ovo za knjige je čest slučaj sa knjigama koje se naručuju preko Amazona, jer ih Amazon zbog sigurnosti isporuke šalje UPS-om, što podleže špediterskoj, ajde da kažem tako, usluzi, pa na tu cenu carine ide i cena špediterskih usluga.

Rešenje je biranje ili skretanje pažnje prodavcu da robu šalje običnom poštom (može preporučeno); kako bi u Evropu i u Srbiju stiglo preko Deutsche posta i naše pošte, te tu nema špediterskih troškova.

A ovo za neku ‘profesionalnu opremu’, najbolje je reći prodavcu da napiše da je neki deo za kompjuter, kako carinici ne bi lupali glavu da li da carine ili ne 😊

I još nešto..

Ako kao fizičko lice kupujete od drugog fizičkog lica i ako roba koja vam stiže ima vrednost nižu od 20€, oslobođeni ste plaćanja carine. Ukoliko kupujete od neke firme, plaćate carinu bez obzira na vrednost robe. Sama carina tada nije problem, ali vam na taj iznos carine koju su obračunali (cena + 30%) lupe i onih 400 dinara za administrativne troškove (admin. taxa); pa to često samo zbog te taxe skoč preko vrednosti robe.

Ali, u principu ne lupaju carinu kad ne moraju, jer im je to papirologija (popunjavanje par uplatnica, ukucavanje koječega u kompjuter i rizik da se besna stranka ne pojavi na vratima i *ebe im kevu jer su ga oštetili..) 😊

Profile

Posted: 26 January 2009 01:03 AM   [ # 20 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  986
Joined  2008-06-15

Mozda off topic ali hajde. U maju idem za London i zanima me kako da donesem MacBook avionom. Znam da je ranije bilo da se ponese gore kao licni prtljag i raspakovan i oni te ne diraju ali sam cuo da su sada nesto promenili. I ukoliko bih ga regularno prijavio na izlazu iz engleske i ovde na ulazu da se ocarini i oporezuje da li u Apple Store-ovima u UK daju onaj formular za povracaj njihovog poreza?

Signature 

&#63743;iMac 27\\\" i3 3.2&#63743;MacBook Alu 13\\\" 2.0&#63743;iPad 1st&#63743;iPhone 4S&#63743;iPhone 3Gs&#63743;iMac 20\\\" 2.0&#63743;iPhone 2G&#63743;iPod Classic

Profile

Posted: 26 January 2009 03:03 AM   [ # 21 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Kada vec pricamo o carini:

jedna firma mi salje cd sa samplovima kao poklon..elem ne bitno..

pa me interesuje da li ce da peglaju, posiljka je iz USA tacnije LA, vrednost posiljke je 70$, e sad rekao sam im da posalju prvo jedan disk da vidim da li ce da me dr**ju na carini..

sta vi mislite?

Post edited by: Markooo, at: 2009/01/26 03:04

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 26 January 2009 11:25 AM   [ # 22 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  220
Joined  2006-01-04

@LaMar

Ne znam kakva je situacija baš sa Englezima, ali laptop, fotoaparat, kamera i tako te zezalice su odavno postale podrazumevani deo prtljaga i niko te za njih ništa i ne pita. Ja dosta često putujem na relaciji BG-Moskva i nikad mi nisu postavili ni jedno pitanje, a ista situacija je bila i 2006 i 2007 sa Italijom. Uvek sam kod sebe imao najmanje MacBook, a bilo je i situacija sa brdom kojekakvih propratnih gluposti.

Naravno u tom slučaju ćeš morati da se odrekneš originalnog pakovanja.

Post edited by: exsold, at: 2009/01/26 11:25

Signature 

http://www.speedtest.net/result/680532841.png

Profile

Posted: 26 January 2009 12:09 PM   [ # 23 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

Na iFixitu nemaju Srbiju, a i koriste taj UPS. Kontaktirao sam ih u vezi oba problema i izvinjavaju se, ali ne isporučuju u majku Srbiju.
Našao sam isti deo na We Love Macs i oni imaju sve što reba, ali ja ne znam šta od ovoga da izaberem, pa mi treba vaša pomoć:

[img size=468]http://www.macserbia.org/components/com_simpleboard/uploaded/images/hijdks.png[/img]

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 26 January 2009 12:44 PM   [ # 24 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  658
Joined  2007-11-16

nisam ja dzabe pitao..:unsure:
a izinjavaju se shto nam se zemlja vodi kao ‘untrusted’ a oni su nas za takvu proglasili… mozda ne direktno u ovom problemu sa iFixitom ali generalno je tako..

juce neka glupaca iz USA pita mog cimera na pokeru jel se smirila situacija kod nas, on je pita > mislish na Irak,Iran - da nas nisi pomesala…?
ona > ma mediji javljaju da ni kod vas nije bolje!

Signature 

MacBook Pro 2.16 (2.2)

Profile

Posted: 26 January 2009 12:54 PM   [ # 25 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

oni su nas za divno cudo proglasili jer nam je i fudbalska reprezentacija nosila patike maznute sa kreditnih kartica

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 26 January 2009 01:15 PM   [ # 26 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

@Andrej: Rekao bih USPS International, jer su ostalo ili kurirske ili nemoguće varijante 😊

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 26 January 2009 02:05 PM   [ # 27 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Dachaz wrote:

@Andrej: Rekao bih USPS International, jer su ostalo ili kurirske ili nemoguće varijante 😊

Može i FedEx, meni stižu knjige preko njih pravo na vrata, bez carine i špedicije, samo potpišem i uzmem.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 26 January 2009 02:24 PM   [ # 28 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

Poručo! Ali sa FedEx-om izlazi oko 100 dolara (shiping bude oko 72 dolara); pa sam izabrao ovo Dačno - tu je total amount 53 dolara, tj. deo me za sada košta oko 40 evra. Videćemo šta će dalje biti. Javljam kad stigne.

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 28 January 2009 02:44 PM   [ # 29 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Dachaz wrote:

Da, da, US Postal Service FTW 😊
A FedEx bi bio njihov pandan našem PostExpressu..brži je od obične pošte, ali i skuplji 😊

Profile

Posted: 28 January 2009 10:53 PM   [ # 30 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Andrej…Ne koristi FedEx nikada za bilo shta shto je skuplje od 100$ jer ce ga dobijesh sa 5-10 dana zakashnjenja + ima te oderu za shpediterske usluge /carina/..Znachi FedEx i UPS NIKAD za bilo shta shto treba se carini /sve preko 100$ ili 100 Eura/...

USPS International je regularna americhka poshta i radi odlichno…Izuzev kad naruchujesh neshto bash vredno moze sluchajno da se ‘zagubi’ u centralnom magacinu u Parizu, shto je, recimo, bio sluchaj sa jednom Traveller gitarom koju sam naruchio za mog Kuma…Naravno, dobio sam refund od prodavca, al gitare nigde…

Moja iskustva su sledeca…Naruchujem preko neta razne stvari vec godinama i generalno sve shto je do 100$ ili 100 Eura ne carini se…Sve preko toga podleze carini…Tako je bar bilo do sad sa mojim paketima..Kad ide USPS-om, ode direktno na carinu, oni ocarine i poshtar donese direktno na vrata gde platish carinu i uzmesh paket…FedEx i UPS naplacuju usluge carinjenja oko 5.000 dinara (!) kolika god da je vrednost paketa ili carine…I spori su do besvesti…Za zadnji paket koji mi je kasnio 10(!) dana, firma koja mi je poslala pisala je zalbu FedEx-u USA…Posle 2 dana zvoni meni mobilni i neka fina devojka iz FedEx Srbija krece da se izvinjava i moli me za razumevanje itd…Jedno 10 minuta tako i ja dobijem paket taj dan..Najzad…Kod slanja sasvim druga pricha…Dodje kurir, zapakuje, naplati i odnese…Uvek sve na vreme stize bez ikakvih problema…

@RedRott .. Shto se tiche untrasted i glupache iz USA…Pre 3 godine zvali me iz Macworld UK da pitaju za intervju vezano za moj program…Prvo pitaju jesam stvarno Srbin /SERBIAN/ iz Srbije, ja kazem jok ti si…Onda oni kao u shali mi mislili da vi tamo nemate ni struju…Ja ih u sledecem mail-u naranim govnima i kontaktiram Macworld USA sa pitanjem o chemu se radi sa ovim chobanima iz UK..Oni se najljubaznije izvine i objave mali chlanak o mom programu, veoma pozitivan, sa sve demo verzijom na DVD-u…Znachi kerova ima svuda, samo ih treba terati u majchinu u one shumetine i shkotske planine odakle su sishli..To je sve…Kad im skrenesh paznju na nepismenost i kolichinu gluposti koje nose u sebi vrlo brzo se smire.. Navikli su da je sve na prodaju i da svi mi ostali popadamo u nesvest kad nam se samo obrate /shto je na zalost u mnogo sluchajeva tachno/...E pa kod mene nece da moze…

Naravno, ima i bezbroj vrlo pozitivnih iskustava sa ljudima i firmama iz celog sveta…

Post edited by: SERBIAN, at: 2009/01/28 23:01

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

< 1 2 3 > 
2 of 3
‹‹ CoverFlow      Pokvario Ipod ››