1 2 > 
1 of 2
iMovie
Posted: 11 February 2009 12:08 PM
Member
RankRankRank
Total Posts:  69
Joined  2009-02-11

iMovie 08 mi zadaje određene probleme.

Htela sam malo da isprobam neke njegove mogućnosti (ubacivanje titlova, seckanje, montiranje itd); ali pošto nemam kameru kod sebe htela sam da upotrebim već postojeći video koji se nalazi u mp4 formatu.

Išla sam na file-import files i izabrala šta treba (fajl se nalazi negde na hardu). Pojavio mi se on dole u Event library i to je otprilike sve što sam uspela. Kada pustim da ide video, ide samo tu dole, ne vidi se u velikom prozoru (a i dole ide samo ako ručno pomeram onaj klizač, ako se pusti automatski ništa se ne dešava). A i ništa se nije čulo. Potpuno isto se dešava kada određene delove prebacim u gornji prozor gde se montira. Video mogu samu da gledam u onim tumbovima i to isključvo ukoliko ručno pomeram klizač.

Onda sam taj fajl stavila u iPhoto library i povukla ga odatle. Došlo je određenih promena: sada sam mogla da čujem zvuk (kada se vuče klizač, ne automatski); ali ništa drugo nije radilo (video nisam mogla da pokrenem čak ni kada bih ručno vukla klizač). Ja zaista ne shvatam šta radim pogrešno?

Kapiram da može da radi sa mp4 formatom jer njega vidi i hoće da ga povuče (avi je, na primer, siv i ne prepoznaje ga).

Unapred hvala 😊.

Profile

Posted: 11 February 2009 04:41 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Probaj da instaliraš Perian: http://perian.org/
On će pomoći da iMovie ‘vidi’ razne video fajlove.

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 11 February 2009 04:49 PM   [ # 2 ]
Member
RankRankRank
Joined  2009-02-11

Već imam instaliran Perian 1.1.3, stavila sam ga čm sam kupila Mek.

Doduše, ja sam to instalirala zbog QT, ne znam da li može da ga koristi i iMovie (mada pretpostavljam da može).

Problem sam uspela da rešim tek kada sam video prebacila u mov i sada radi kako i treba da radi, ali mi i dalje nije jasno zašto ne vidi (bar onako kako treba) i mp4 kada, pročtah negde, jasno piše da radi sa MPEG-4 (a to je valjda mp4); mov i dv ekstenzijama.

Prvo sam probala dv ekstenziju i nju može automatski da pusti - ukoliko uživate u slušanju zuka i gledanju potpuno belog ekrana :lol:.

Dakle, jedino normalno radi mov fajl. Videću na šta će to da lič kada mu budem nakačla kameru, valjda će sve biti ok.

Profile

Posted: 11 February 2009 06:06 PM   [ # 3 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

MP4 je kontejner, a MPEG-4 kodek…
Dakle, radi sa fajlovima kojima je video ‘traka’ MPEG-4 a kontejner (ekstenzija konkretnog fajla) .mov

Nadam se da si shvatila 😊

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 11 February 2009 07:56 PM   [ # 4 ]
Member
RankRankRank
Joined  2009-02-11

Meni je bitno da sam provalila foru 😊.

Samo još par pitanja 😊.

Kako se menja boja pozadine na kojoj je ispisan tekst naslova? Ja sam uspela to nekako da promenim, ali sada nema šanse da se setim kako :lol:.

Kada sačuvam prerađen fajl u mv4 ekstenziji, on mi se u QT pokazuje onako kako je i snimljen, u 16:9 rezoluciji, ali kada ga pomoću QT konvertujem u mp4, prebaci mi se u 4:3. Pretpostavljam da negde nešto treba da se namesti.

Profile

Posted: 11 February 2009 11:54 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Probaj da pogledas neki Apple-ov tutorial…
:laugh:

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 12 February 2009 08:27 AM   [ # 6 ]
Member
RankRankRank
Joined  2009-02-11

A ne, Apple ne priznaje da ikakvih problema sa njihovim programima može da bude 😛.

Profile

Posted: 12 February 2009 11:03 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-11

Pa i ne moze… nisi primetila?
:laugh:

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 12 February 2009 11:38 AM   [ # 8 ]
Member
RankRankRank
Joined  2009-02-11

Znaš li ti kako se zove video koji je snimljen u 16:9 rezoluciji, a koji se prilikom prebacivanja u drugi format stisne na 4:3? Problem :whistle:.

Ne smeta meni m4v ekstenzija, ali ne znam da li može da se podigne na youtube. A možda mi nekada zatreba baš avi fajl. Čačkala sam po onim komandama, ali nigde nisam našla neka posebna nameštanja koja bi uzrokovala taj problem.

Profile

Posted: 12 February 2009 12:21 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-11

Da ja znam išta o videou ne bih se laćao appleovih tutoriala i bauka

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 12 February 2009 01:06 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

treba Tosa da uleti da objasni par stvari oko videa..

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 12 February 2009 01:19 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-11

Tesko da Tosa koristi iMovie
to je za nas amaltere

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 12 February 2009 01:56 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

iMovie radi sasvim fino sa .mp4 formatima i ne pravi nikakve probleme…Deder prochitaj Help, jer ti radish stvari pogreshno a ne iMovie…Shto se tiche konverzije iz widescreen-a u 4:3, takodje si sama napravila greshku..Ne pravi QuickTime nikakav problem…Znachi nemoj da chackash po komandama nego prochitaj Help…

Post edited by: SERBIAN, at: 2009/02/12 13:57

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 12 February 2009 05:21 PM   [ # 13 ]
Member
RankRankRank
Joined  2009-02-11

Ja sam jedna od onih osoba koje prvo pogledaju help i razne tutorijale na internetu pa onda traže pomoć.

1. Ovo piše za menjanje pozadine na kojoj je ispisan tekst:
To change background colors for titles with colors behind the text, select the block of background color to open the Colors window, and then make your selections.

Iako sam jednom uspela da to nađem, ja sad ne mogu da se setim gde je konkretno taj ‘background color’.

2. Za format sam na kraju našla. Piše ovo:
Preserve Aspect Ratio Using: If you are changing the image size, use this option to specify an option in case the movie needs to be scaled to the new dimensions.

Ja nisam menjala veličnu pa sam pretpostavljala da ne mora da se čekira. Na kraju sam to ipak uradila i ispalo je ok.

3. Kada je reč o radu sa mp4 fajlom u mom konkretnom slučaju. File-import movies-klik na željeni fajl-pojavljivanje u event library (kasnije stavljanje i u project library). Kada se fajl pusti ne vidi se u velikom prozoru.
Da li bi mogao da mi kažeš gde u help-u postoji odgovor na ovaj problem? Možda i ima, ali ja ne znam da nađem.

Profile

Posted: 13 February 2009 12:33 AM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Kad otvorish taj .mp4 u QuickTime-u, jel mozesh da chujesh i zvuk ili samo ide slika?...Jel fajl dolazi sa neke kamere? Kad ga otvorish u QuickTime-u stisni command+i i napishi shta kaze za audio i video, koji formati su u pitanju…Moze da se desi ta to nije regularni .mp4 movie…Tvoje reshenje sa konverzijom u drugi format pa onda importovanje u iMovie je u redu i lepo si se toga setila, ali treba da znash da prilikom svake konverzije gubish deo kvaliteta originalnog fajla /u zavisnosti koji format izaberesh itd./ .. Ako ti se desi da morash neki fajl da konvertujesh gledaj da to bude u neki u uncompressed formata tima Animation ili Apple Pixlet Video…Ako imash starijeg Mac-a i zelish da radish u real time-u najbolje je da koristish Apple DV format za iMovie…

Shto se tiche samog rada u iMovie-ju, ja tu ne mogu mnogo da ti pomognem poshto ovu novu verziju necu ni da otvorim jer mislim da je potpuni promashaj za razliku od stare dobre iMovie HD verzije…Ova nova nema nikakve veze sa formom video montaze vec je Apple smislio neku svoju budalashtinu i tera ljude da se navikavaju…Moze da bidne da nije loshe, moze da bidne da je lakshe al tako ne funkcionishe video montaza…

Znachi shto se tiche video formata, konverzija i svega ostalog u vezi videa ja cu ti rado pomoci..Takodje ako ti zatreba pomoc u vezi Final Cut-a, slobodno pitaj…Bojim se da cesh za pomoc u radu u novoj verziji iMovie-ja morati da preturash mrezu kao i gomila ljudi koji su, po sopstvenom priznanju, napravili ogromnu greshku apgrejdovanjem sa iMovie HD na ovo novo chudo…Ne dozovoljava Apple bez razloga mogucnost downloadovanja i instaliranja starog iMovie-ja zajedno ili umesto ovog novog…

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 13 February 2009 08:19 AM   [ # 15 ]
Member
RankRankRank
Joined  2009-02-11

Ja sam novi korisnik te nisam upoznata sa Apple-ovim brljotinama 😊.

Nešto sam razmišljala, taj mp4 je već obrađivan u Vegasu (win); pa mu to možda stvara problem, a trenutno na kompu nemam nijedan drugi video koji je nešto kraći pa da ga isprobam.

Uglavnim, kao što rekoh, taj mp4 se čudno ponaša. Kada ga povučem sa njegovog mesta na hardu on mi se pojavi u event library, ali kada pustim da ide automatski (space bar); niti se pomera u thumbu, niti ga vidim na ekranu, niti ima zvuk. Kada ga pomeram pomoću klizača, u tumbu se pomera video i čuje se zvuk, ali i dalje nema na ekranu (potpuno isto je i kada se sve ovo radi u event library). Kada video prebacim u iPhoto libraty i povučem odatle, video su u tumbu pusti automatski, ali se ne pomera i čuje se samo zvuk. Naravno, i dalje ga nema na ekranu.

No, kao što rekoh, setila sam se da je on obrađivan u Vegasu pa je možda tu nastao problem.

Imam i Final Cut Express i verovatno ću i sa njim raditi, ali je on komplikovaniji pa bih volela da naučm i iMovie za neke stvari koje treba uraditi na brzinu.

Ako mi bude bila potrebna pomoć (iako sam skinula neki video tutorijal) ja ću se obratiti 😊.

Profile

1 2 > 
1 of 2