Neće ti niko obrisati oglas (samo ću ga premestiti u prikladniju sekciju, jer ne prodaješ ništa).
Drugi ljudi ti pobiše argumente koje si imao, ako se oni tako mogu nazvati (kupovna moć, arhitektura procesora i poređenje USA cena sa našim)..ali nije na odmet ponoviti još jedared 😊
1) U svakoj zemlji Porsche ima salon automobila, iako u 90% zemalja na svetu, koje imaju Porscheov salon, prosečan stanovnik te zemlje ne može priuštiti kupovinu Porschea. Dakle, to što je nešto nedostižno za većinu kupaca, nije razlog zbog koga ta robe ne treba da postoji.
2) Intel arhitektura ili ne, možeš na to da gledaš kao čnjenicu da iako Mazda klasa 6 može da radi isto što i neka tamo klasa Mercedesa, za manje para, opet neki ljudi radije kupuju Mercedes (ili da kažemo..opet neki ljudi radije kupuju Mazdu, iako znaju da je polovnu ne mogu prodati tako dobro kao polovnog Mercedesa). Možeš da gledaš na to kao na fenomen da nije bitno koji je procesor unutra, već koji se sistem vrti na mašini. Verovao ili ne, kad sam kupovao svog prvog iMaca (1300€); na papir sam stavio razloge zbog kojih želim da kupim iMaca i 4 od 5 razloga su bili zbog OS X-a. Danas bih imao 6 razloga za kupovinu, a 4 bi opet bila OS X 😊
Dakle, kreneš li tom logikom, sastavićeš Mac klon mašinu za duplo manje para (mada, vidim da se ljudi obično nedugo zatim pokaju, jer to ipak nije real-deal, pa prodaju Hackintosha u delovima, a onda kupe Maca, jer bude ‘E 10.5.5 sam stavio, ali kad stavim 10.5.6, ne radi mi mreža/zvuk/grafika..’). Opet, stvar ukusa. Ja volim kad mi stvari rade.
3) USA je ooogromno potrošačku društvo. Takvo kakvo Srbija (na sreću) ne bi bila ni za 100 godina. Samim tim, svima je jasna računica da je bolje prodavati više za manje para, nego manje za više para (uzimajući u obzir i jaku konkurenciju za vratom..ne samo u sektoru elektronike i/ili IT sektoru). Imaš na kraju i faktor koji mi kao kupci zanemarujemo, Daleki istok je bliži ‘Divljem zapadu’, nego Evropi, pa je i cena transporta manja. Zatim, u USA ne postoji porez na foto/video opremu, a slagaću te, vrlo moguće da su im i računari oslobođeni od poreza. To je dodatnih 10-ak procenata od cene. Dodaj na to i niže carinske stope i eto ti faktora koji utiču da je tamo preko isplativije kupiti ne samo Appleov računar, nego bilo koji drugi.
4) Toša ti je naveo argument ‘upotrebna vrednost’, koji je jedna od prvih stvari koje će uticati na cenu, ali ne na onu koju ja imam u glavi, kao prodavac, nego onu koju u glavi ima kupac. Mašina od 500MHz i 512MB RAM-a tera skoro najnoviji sistem i radi stvari koje kao PC korinik ne bih ni mogao da zamislim da rade na 400MHz. Mašina iz 2001. godine.
Za kraj, primetićeš da smo samo o hardveru pričali, zato što većina ljudi koja se prvi put susreće sa Macovima (mada si ti možda i dugogodišnji Mac korisnik…) pravi paralelu između hardvera..zato što im je to uporedivije..a eto, ja malopre napisah da su mi 4 razloga od 5 bila ne hardver, nego sistem koji će raditi na tom hardveru.
I rest my case.