< 1 2 3 4 > 
3 of 4
Predlog cena
Posted: 16 February 2009 01:58 AM   [ # 31 ]
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  48
Joined  2008-05-09

Za razliku od starog, soc-realističkog sistema državne ekonomije, gde je država formirala cene za gotovo sve proizvode, ovaj forum funckioniše na osnovnom kapitalističkom principu ponude i potražnje.

Cene na ovom forumu su ni visoke i niske. One su realne. Nijedan Mac se ovde ne bi prodao kad bi te cene bile visoke. Naravno, svi bi ih kupovali ovde kad bi one bile niske.

Ko zatraži previsoku cenu, niko mu se neće javiti. U nekoliko navrata sam probao ovu teoriju i radi kao sat. Počeo sam astronomski; postepeno sam spuštao i prodao sam tačno po istoj ceni kao i ostali koji su prodavali isti model.

Originalni post je potpuno bez smisla.

Profile

Posted: 16 February 2009 03:57 AM   [ # 32 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-05-16

Za postavljača teme: žašto lepo ne kažeš da hoćeš nešto jeftino, ili još bolje džaba, a ne da smaraš sa pokušajima ozbiljnih analiza i da prozivaš nekog da se osvesti. Tvoja kvazi-analiza pada već na prvoj rečenici; PPC procesori koje je Epl koristio su bili JEFTINIJI od Intelovih na koje je prešao.

Profile

Posted: 16 February 2009 08:04 AM   [ # 33 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  962
Joined  2007-12-10

Vidiš, nisam znao da su PPC bili jeftiniji od intelovih procesora. Mada sama cena procesora nije odlučujući faktor kod ukupne cene.
Da li mi se čni da je Apple, da bi snizio cene počeo da ugradjuje i komponente malo slabijeg kvaliteta nego ranije? Ili je to opšti trend?

Profile

Posted: 16 February 2009 10:30 AM   [ # 34 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  470
Joined  2007-05-15

milke wrote:Tvoja kvazi-analiza pada već na prvoj rečenici; PPC procesori koje je Epl koristio su bili JEFTINIJI od Intelovih na koje je prešao.

da li imas neki dokaz za ovu tvrdnju ? ja sam ubedjen da su PPC, pogotovo high-end modeli, bili skuplji od x86 ekvivalenata.

ipak ih je koristio samo Apple - znaci proizvodili su se u max. par miliona primeraka. obrati paznju da pricamo o high-end PPC desktop procesorima, ne o starijim modelima koji su zavrsili kao embedded resenja i koja su se prodavala u milionima i milionima primeraka (i danas se prodaju) 😊

da je ne bi dalje teoretisao, da li imas neki dokaz za tvrdnju? 😊

Post edited by: kovacm, at: 2009/02/16 10:33

Signature 

http://milan.kovac.cc

Profile

Posted: 16 February 2009 11:57 AM   [ # 35 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

Samo za proizvodnju G5 procesora, Apple je sa IBM-om uložio milione u novu fabriku koja će proizvoditi pomenute procesore.

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 16 February 2009 01:25 PM   [ # 36 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1326
Joined  2007-08-13

SERBIAN wrote:

Daj da izbacimo ‘m’ iz karma pa da obrnemo rezultat 😊

ha ha ha ha
evo jedna od mene za tebe
ha ha ha

Signature 

http://primorskenovine.me/          http://gospostina.in

Profile

Posted: 16 February 2009 01:26 PM   [ # 37 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Mislim da ga niste razumeli dobro vezano za procesore…On smatra da sad poshto ugradjuju jeftinije Intel procesore /znachi zna da su IBM bili mnogo skuplji/ i cena Macova treba da je niza /shto i jeste/...

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 16 February 2009 01:44 PM   [ # 38 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Meni stvarno nije jasno oko čega se vi toliko prepirete… Oko cijene nečega? Apple određuje cijene novim proizvodima, a kvalitet tih proizvoda određuje cijene polovnih. Kraj priče.

iMaš lovu - kupi. Nemaš lovu - skupi i kupi il’ odustani. Takođe, postoji izbor, pa može da se kupi i nešto drugo. Ali, Apple je Apple i košta koliko košta. Nov ili polovan - svaki je bolji i upotrebljiviji od PrC parnjaka.

Niko ovdje nikoga ne primorava da kupi pod prijetnjom smrću ili ne znam ni ja čega. I ja bi volio da može da se kupi MacPro Octo na 3.2 i sa 8800GT/512 i jednom ACD30-icom za 2000 jura, ali - NE MOŽE… Skupo plaćeno - skupo prodato…

Npr. ja bi volio da imam AMV8, makar da ga gledam i nikad ga ne provozam. To je cca 200k jura, ali ja ne kukam nikome da mi ga da za 5k jura (jer ja toliko imam). Može neko da kaže da su ovo babe i žabe, ali je analogija ipak ispravna.

Post edited by: castor, at: 2009/02/16 13:45

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 16 February 2009 01:50 PM   [ # 39 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-16

kovacm wrote:

da je ne bi dalje teoretisao, da li imas neki dokaz za tvrdnju?

Za sada ćete morati da mi verujete, što naravno nije dokaz, pa možete i da me diskreditujete, nije ni važno.

Trenutno nemam vremena da tome pridam neku veću pažnju, a Google mi baš ne pomaže da nađem članke na koje se referiram negde iz druge polovine 2005., početak 2006. Znam da je i mene iznenadilo i da je pored toga bilo i dosta diskusije na Mek forumima, gde bi neko započeo priču u fazonu sada pošto Mek prelazi na Intel a njihovi procesori su jeftiniji (kao, masovnija proizvodnja, veći kapaciteti, isporuka većih količna itd,...); znač valjda će i Mek biti jeftiniji, pa su vrlo brzo dobijali iznenađujuće odgovore da je tadašnji PPC desktop vrh (G5) jeftiniji od tadašnjeg Intel desktop vrha i da i ako cene padnu to sigurno neće biti zasluga prelaska na Intel, naprotiv ako se na to oslanja, cena može biti samo viša. Tu su stavljali linkove sa uporednim cenama procesora, koje sam čak i sačuvao, ali više nisu validni, a traženje mi za sada ne ide od ruke.

Čim nađem staviću ovde, a ako ne uspem a ne verujete mi, neka bude da sam lagao.

Naravno, kakve ugovore je Epl imao sa IBM-om i kakve ima sa Intelom (pa sam Otelini je izašao na podijum sa Stivom i puštao Eplove nestašne reklame iz druge polovine ‘90-ih) to niko od nas ne može da zna, pa nema smisla o tome ni raspravljati.

Edit: Evo nađoh nešto ovde. Nije baš ono što sam tražio, ali će valjda poslužiti kao ilustracija da nisam pričao napamet.

Post edited by: milke, at: 2009/02/16 14:47

Profile

Posted: 16 February 2009 06:30 PM   [ # 40 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  56
Joined  2008-11-03

Matke lave, ja bih ti dodelio nagradu za najgluplji post u ovoj godini, samo reci kako da ti je uručm… ima i novčani deo, ne sekiraj se…

Profile

Posted: 16 February 2009 06:47 PM   [ # 41 ]
Member
RankRankRank
Joined  2008-11-03

cebzab wrote:
.
Zato gospodine Matke, moracu na zalost zavrshiti post, kao i vecina ostalih na forumu. Ako ti ovde ne valja, idi tamo gde ti valja….najbolje bi bilo, u stvari primerom da nam pokazes za koju cenu bi trebalo da se prodaju polovni apple racunari kod nas, tako sto ces kupiti jedan nov i onda ga kroz mesec dana prodati za npr. simbolichnih 100 evrica, npr., ali samo npr. meni.:evil:
Uzivaj matori, tako je kako je, to sto ti kukas nista nece promeniti.<br><br>Post edited by: cebzab, at: 2009/02/15 13:03[/quote]

Zaboravio si samo da naglasiš da li u toj ceni treba i da te dodiruje sa sexualnom konotacijom ili si za to spreman da daš i neki euro više

Profile

Posted: 16 February 2009 07:51 PM   [ # 42 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-05-15

@milke interesantno, ja sam bio ubodjen da je IBM ‘drao’ Apple za high-end procesore a ono IBM ispade fin a Apple taj koji ‘dere’* kupce :D

*apsolutno relativna stvar; samo hocu da kazem da sam mislio da je IBM dizao cenu Mac-a sa cenom G5 procesora ...

hvala za info!

Signature 

Profile

Posted: 17 February 2009 08:11 PM   [ # 43 ]
Member
RankRankRank
Joined  2008-11-03

Kad neko poredi cene po kojima je G5 drastično jeftiniji od intela verovatno misli na period u kome je ibm bio zaostao i nije imao novca da dalje razvija G5 pa je u tom periodu konkurisao intelu najviše nižom cenom, tada je zaista intel bio skuplji (to je možda bila zadnja godina života G5 u Mekovima).

Ali sve jedno, istorija je puno puta pokazala da je uticaj cene procesora na cenu samog računara veoma relativna i rastegljiva stvar. Čak i isti procesor ima potpuno različtu cenu u zavisnosti od tiraža koji kupuješ...

Profile

Posted: 18 February 2009 10:14 AM   [ # 44 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-05-15

dvanaestica wrote:

Kad neko poredi cene po kojima je G5 drastično jeftiniji od intela verovatno misli na period u kome je ibm bio zaostao i nije imao novca da dalje razvija G5 pa je u tom periodu konkurisao intelu najviše nižom cenom, tada je zaista intel bio skuplji (to je možda bila zadnja godina života G5 u Mekovima).

sasvim moguce da si u pravu jer onaj link sa cenama koji je milke ostavio datira iz kraja 2006.!

samo ne bih rekao da je IBM ostao bez para da dalje razvija PowerPC 😊
pre ce biti da Apple nije hteo da plati to koliko je IBM trazio za novi chip. IBM je u to vreme napravio dva nova procesora bazirana na PowerPC-ju - jedan za Sony PlayStation a drugi za Xbox360.
Samo sto se u oba slucaja sigurno radi o tirazima od desetine miliona primeraka za razliku od eventualnog PowerPC G6 chipa za Mac. Osim toga G5 je baziran na starom Power4 chipu, IBMov trenutno aktuelan chip je Power6.

Pitanje je zasto Apple tad nije uzeo P.A. Semi-jev novi PowerPC chip tad?
- najverovatnije su procenili da bi prelazak na intela bio dobar potez tako da nije ni bilo vazno sta ko moze da ponudi od PPC-a tad…

Signature 

Profile

Posted: 18 February 2009 01:52 PM   [ # 45 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-16

kovacm wrote:

sasvim moguce da si u pravu jer onaj link sa cenama koji je milke ostavio datira iz kraja 2006.!

Bre, ja reko’ da sam viđao tabele sa cenama tik nakon (mesec dana) što je Epl obznanio prelazak na Intel, ne verujem da je IBM naglo oborio cene u fazonu ‘Epl, vrati se, molim te!’ E sada, što te tabele više ne mogu da neđem (kud ne napravih skrinšot) je druga stvar. Ne morate da mi verujete, samo nemam baš nekog razloga da vas lažem.

kovacm wrote:

Pitanje je zasto Apple tad nije uzeo P.A. Semi-jev novi PowerPC chip tad?

Pa opet nakon godinu dana da se muče sa količnom i rokom isporuka, daljim razvojem i stagniranjem istog i ostalim ‘sitnicama’ koje Intel sebi nikako neće dopustiti. A, možda su od Intela dobili ponudu ‘koja se ne odbija’ (bagatela čpovi).

Profile

< 1 2 3 4 > 
3 of 4