Da li je moguće ubrzati encoding u iDVD?
Posted: 17 February 2009 03:17 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Ortak slavi rođendan u nekoj kafani sa televizorom. Momentalno dođemo na ideju da bi uz muziku (sa normalnog ozvučenja) mogla da pič i neka groteska na tom TV-u i ja se ponudim da sklepam neki DVD. Pošto nemamo pojma šta player podržava, reših da napravim ‘normalan’ DVD-video.
Kako me je iDVD nešto mračo, originalno natrpam gomilu klipova u Toast, on mi poždere sve procesora što imam, završi za nekih 4 sata (ima dobranih 2 sata video materijala); pritom čuh kako se kulen na procesoru izvrištava kao nikada do tad - i kad pomislih da sam na konju, pogledam finalni proizvod, kad ono pixel pixela stiže (i pored toga što sam napamprčo kvalitet ‘najdešnje’ iliti na max).
Majku majčnu Tosteru i uzeh da se borim sa iDVD ne bih li isterao pravdu 😊
Napravim šta mi treba i kako treba, a on kaže da će da enkoduje narednih cirka 11 sati a pritom lenjo koristi između 30% i 40% procesora i nekih tričavih 150MB RAM-a (a ima slobodnog RAM-a ako bi mu trebalo još).
Kontam ja da su oni to napravili da ja mogu ugodno da koristim ostatak sistema, ali ja bih bio srećniji da se on malo oznoji dok ja spavam, a ne da me čeka encoding i kad se pridignem…
Pritom, nisam izabrao Professional Quality (jer sam pročtao da za njega encoding traje duplo duže… što bi bilo epski ako je istina); nego High Quality (da bi mi tih 2 sata stalo na 1 single layer).

Sve u svemu, da li je moguće ubrzati encoding u iDVD?
Iz uvodnog dela priče je jasno da je neki ozbiljniji rad sa jako mi dragim DVD Studiom Pro čst overkill za ovako nešto (mada kad se uzme da drugi put radim encoding, možda bi i na isto vremena izašlo, al’ bi bilo previše truda za nešto random :D).

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 17 February 2009 10:22 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  542
Joined  2007-10-25

Mislim da ce izrada DVD-a biti ubrzana ako iDVD ne bude morao da transkoduje video fajlove. A to ce da se desi ako mu se ponudi format odgovarajuci za DVD. Nisam 100% siguran ali mislim da je to MPEG2.

Takodje primetio sam da ako mu poturite nekompresovani DV da ce izrada biti takodje brza.

Profile

Posted: 17 February 2009 11:23 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Ne moze da se ubrza, ali je malo neobichno shto ti je dao toliku prognuzu…to je bash mnogo, trebalo bi mnogo brze to da odradi…Reci mi, shto se tiche ove pixelacije u Toast-u, koji su fajlovi u pitanju?..Ocu reci, koje fajlove turash na DVD? Kolki je frame size i format? Inache, Roxio za Toast licencira najbolji MPEG2 encoder - MainConcept encoder…Ja sam radio sa njihovim SDK i encoder je fenomenalan, shto se tiche i brzine i kvaliteta encodiranja..Medjutim Roxio ko Roxio, od kad su ubacili MainConcept encoder ne umeju da ga podese da radi kako treba…

Takodje, iDVD /do sad, ne znam za ovu zadnju verziju, nisam probao/ ne prima MPEG2 fajlove /.m2v, .mpg itd/

Post edited by: SERBIAN, at: 2009/02/17 11:27

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 17 February 2009 12:53 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-11-24

Fajlovi su većim delom klipovi sa Canon aparata (malo 320x240, malo 640x480, mislim da je format motion JPEG); i nekoliko mp4 fajlova koji su DVDrip (da, znam, imbecilno).

Anyho’, umesto da me dočeka encoding, dočekao me je error ekran koji kaže da je nešto trslo u procesu i ovaj imbecil je bacio sve što je enkodirao tako da me sad tera ispočetka :(

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 18 February 2009 12:48 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

S obzirom da su ti fajlovi loshijeg kvaliteta nego shto je potrebno za DVD nemoj da obracash preteranu paznju na pixelaciju jer mora da je bude u svakom sluchaju shta god da koristish…Encoder dize frame size na 720x576 /pretpostavljam da radish PAL DVD/ i josh plus rekompresuje vec kompresovane slike…Tako da..vec ti je jasno..

Inache iDVD oce da prsne sa nekim .mp4 fajlovima ponekad…Probaj opet Toast a mozesh i sa mojim programom na kraju da probash…

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 18 February 2009 06:11 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-11-24

Pošto je iDVD bio bulaznio posle 5 sati ponovnog enkodovanja da će da radi još 7, a na žurku se kretalo za 2, nosili smo pixelizovani.
Na kraju je ispalo da su samo snimci sa mog starog aparata (cca 320x240, možda trunčcu više) bili überpixelizovani, a da su ostali ispali skroz ok. Srećom, TV je bio dovoljno star da se to nije primetilo 😊
Inače, da, stoji ovo što si rekao za upscaling i rekompresiju, ali sam kontao da će da opali i neki dithering i anti aliasing (vođen lajtmotivom ‘kad pustim u playeru preko celog ekrana izgleda lepo’ 😊) No, verovatno MJPEG nije najsrećniji format za prepakivanje 😊

U svakom slučaju, na glavno pitanje je odgovor ‘ne’ (pošto je pitanje inicijalno bilo za potencijalne buduće upotrebe iDVD-a); usputna priča je završena, tako da je to to.

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 18 February 2009 09:07 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Srećom, TV je bio dovoljno star da se to nije primetilo

Živio EI Niš!

Signature 

10 HOME