VMWare nisam koristio, ali mogu slobodno da kažem da je VirtualBox daleko lošiji od Parallels-a.
Kao besplatna varijanta jeste ok, ali ako zanemarimo cenu - Parallels ga šiša samo tako.
Šta mi je smetalo kod VirtualBox-a:
- Tastaturne prečce nisu radile. Ctrl+bilo šta uopšte nije radilo u VBox. Golem hendikep za svakoga ko koristi više od miša!
- Komunikacija sa host OS-om je radila katastrofalno - share-ovao sam nekoliko foldera i praktično nisam mogao da ih koristim. Inicijalan ulazak u neki Mac folder iz VBox-a bi prošao normalno, ali bi onda taj prozor postao non-responsive i dalja navigacija je išla tempom folder po minutu (pri čemu je drljanje Windows Explorer-om po VBox folderima radilo normalno u isto vreme).
- Video akceleracija nije podržana, što ne znač samo da nije moguće igrati igrice (što i nije neki gubitak); već i da se AJAX mrdalice kreću sa 5fps.
Siguran sam da će VBox ‘kad poraste’ moći da parira Parallels-u, ali trenutno nije udoban za rad. Sve i da je komunikacija sa host OS-om bila bug na mojoj mašini, sakato je to još za ozbiljniju upotrebu.