Dachaz wrote:
Iskreno sumnjam da mašina na kojoj je sajt ne može da podnese opterećenje, već da je problem isključvo u uplinku, tako da nema potrebe za sklepavanjem nečega.
Možda nisam u pravu.
Kvalitetnog hostinga ima u Amerikama za smešne pare, pa možda nije zgoreg razmisliti o tom poduhvatu umesto povećanja brzine kod SBB-a.
Mašina je, ko nije pročtao u FAQ delu sajta, PowerMac G5 single procesor na 1,8 GHz sa 512 MB RAM-a, trenutno bez grafičke kartice i više je nego dovoljna za ovo. Problem je uplink, kao što ti kažeš. Dodatno usporena time što dosta ljudi koristi mail sa macserbia.org putem IMAP-a, kao i to da tokom radnog vremena isti link koristi Popova firma, MIško guru za video i sada prodavnica.
Da objasnim ponovo šta nam je bila želja u početku: da imamo svoj server, pod našom potpunom kontrolom, koji radi na Appleovim tehnologijama. I to imamo.
Uz svo dužno poštovanje, jedno je ono skupljanje para za Expression Engine koje je jednokratno, mada uvek postoji mogućnost plaćanja hostinga godinu dana unapred, ali ovo bi bilo češće. Međutim, uzmite u obzir da to treba organizovati, treba skupiti pare, voditi evidenciju i slično. Ma koliko vam to izgledalo smešno malo, to oduzima svima nama dragoceno vreme.
Elem, da skratim priču, mislim da je pravo rešenje neka vrsta sponzorstva. Na primer, nahvatamo nekog da nam bude sponzor za server housing s obavezom da server nećemo koristiti u komercijalne svrhe i onda imamo najbolje od oba sveta. Ili recimo Pop odluč (što sam mu i predlagao, ne znam šta će biti od toga) da hostuje svojih pet sajtova sa našeg servera, a mi mu se ‘prišljamčmo’ pa se ogrebemo za prostor i bandwidth za sajt i mail i onda on plaća housing negde, a ja mu održavam server gratis.
Dakle, moj predlog je da se ne kreće sa ovom akcijom dok ne iscrpimo tu mogućnost jer uvek možemo koliko za par sati da podginemo sajt negde na hostingu sa poslednjeg bekapa (obavlja se jednom rano izjutra i uploaduje se na dva eksterna servera) i prebacimo mail naloge i slično, ali vraćanje nazad je malo komplikovanije.