1 2 > 
1 of 2
OpenOffice.org 3.1 *razvojno izdanje*
Posted: 13 March 2009 12:53 PM
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  32
Joined  2005-05-07

O novinama u izdanju 3.1 pisao sam ranije na blogu, a sada prenosim objavu sa .(JavaScript must be enabled to view this email address) liste koja može biti zanimljiva i ostalima na forumu:

http://ooo.services.openoffice.org/pub/Ope…tion/ooo310_m5/

Odatle možete preuzeti probna sr (ćirilično) i sh (latinično) izdanja za
MS Windows, GNU/Linuks (32bit i 64bit!); Solaris i Apple MacOS X.

OOO310_m5 je najnovije radno izdanje i prvo sa ažurnom lokalizacijom.

Radi i automatska nadogradnja rečnika za proveru pisanja, kao i automatsko preuzimanje sigurnosnih zakrpa!

***Veoma je važno da pokrijemo što više testova iz TCM-a*** kako bi izdanje postalo kvalifikovano (iako su mi obećali da će nam ovaj put progledati kroz prste, moramo makar da započnemo posao!). Molio bih sve koji imaju vremena da se jave kako bih im otvorio naloge.

Slobodan Terzić se već okušao u ovome, pa možda on može da kaže po koju reč i savet drugima, te mi se pridruži u pozivu na akciju.[/quote]

U TCM-u se nalazi spisak scenarija (tipa otvoriti Calc, upisati to i to, nacrtati grafik) koje treba ispratiti korak-po-korak i uporediti rezultat posle svakog koraka sa referentnim.

Posebnu pažnju treba obratiti na greške u radu programa i srpskoj lokalizaciji i iste prijaviti kako bi što pre bile ispravljene. Kako su scenariji na engleskom, pri prvom testiranju treba i test prevesti na srpski i naredbe u menijima uskladiti sa onima u srpskom lokalizovanom izdanju.

Ovo je sjajna prilika za nove članove zajednice da se priključe nekom projektu i doprinesu razvoju slobodnog softvera. Da završim agitpropom, svi u srpskom OpenOffice.org timu smo veseli i prijateljski raspoloženi, a po objavljivanju 3.1 planiramo i odlazak u kafanu 😉

Zainteresovani se mogu prijaviti javljanjem na .(JavaScript must be enabled to view this email address) listi.

Post edited by: Goran, at: 2009/03/13 12:59

Post edited by: madamov, at: 2009/03/13 15:08

Post edited by: madamov, at: 2009/03/13 15:09

Profile

Posted: 13 March 2009 12:57 PM   [ # 1 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2005-05-07

Eh da, i kako je ovo moje prvo javljanje ovde na forumu povodom OpenOffice.orga, zanima me šta prisutni misle o ovom najpopularnijem slobodnom kancelarijskom paketu?

Nije baš iWork 😉; ali je besplatno legalan, podržava ODF i MS Office formate. Prednost je i što je to jedini paket koji ima iste verzije za sve četiri popularne platforme, tako da nema nikakvih problema sa kompatibilnošću i prenosu dokumenata u šarenolikom okruženju.

Od izdanja 3.0, OpenOffice.org je prava Aqua aplikacija (iako ima još mesta gde integracija škripi) te kopiraj-ubaci radi kako treba, a ne zahteva ni X11. Ja doduše novo izdanje nisam uživo testirao na Macu, ali sam koristio stari OOo pre nego što sam prodao Powerbook G4.

Instalacija je samo ~160MB i uključuje napredan program za uređivanje teksta, program za tablične proračune i „šta-ako“ analizu, program za pripremu i izvođenje prezentacija, za crtanje dijagrama i vektorske grafike, zapis matematičkih formula i izradu i upravljanje bazama podataka. Jednom rečju, kompletno rešenje za svakodnevni rad.

Kako to sve izgleda iz ugla Mac korisnika?

Post edited by: Goran, at: 2009/03/13 15:17

Profile

Posted: 13 March 2009 03:11 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Kako to sve izgleda iz ugla Mac korisnika?

Meni deluje dobro, evo skidam srpsku verziju pa ću je instalirati i, koliko mi vreme dozvoljava, isprobati.

BTW, ispravio sam linkove u tvojoj prvoj poruci, adresa se u url tag ubacuje bez navodnika.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 13 March 2009 03:15 PM   [ # 3 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2005-05-07

Dobaci nam neki snimak ekrana kada instaliraš.

Profile

Posted: 13 March 2009 08:08 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  239
Joined  2005-10-31

Meni su ranije verzije bile malo bagovite. Ne sećam se tačno koju sam poslednju probao, ali sam, po definitivnom prelasku na NeoOffice, i dalje čtao o tim nestabilnostima i nedorađenostima za kasnije varijante. Možda probam ovo sad ako budem stigao.

Profile

Posted: 13 March 2009 08:21 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Skidam redovno OO, čsto da ostanem u toku. Napredak je primetan ali na žalost ne mogu ništa da kažem o domaćim verzijama jer gajim strašnu averziju prema software-u lokalizovanom na srpski. Ipak, želim vam sve najbolje, da istrajete pre svega i skidam kapu na do sada demonstriranim naporima.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 14 March 2009 03:25 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

@henrik: Meni se OO3 ponaša znatno bolje nego NeoOffice.
Pre trojke je izbor bio jasan i NeoOffice je bio i moj favorit, ali k’o što Još Onomad™ izjavih na ES-u: OO3 je po mojim ne-preterano-naučnim merenjima brži i stabilniji od builda NeoOffice-a koji je bio aktuelan kad je OO3 izaš‘o.

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 15 March 2009 04:03 AM   [ # 7 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2005-05-07

NeoOffice se zasniva na OpenOffice.org 2.2, a dosta novih stvari se dogodilo u međuvremenu.

Novine u OpenOffice.org 3.1: http://blog.goranrakic.com/archives/2009/02/prvi_pogled_na_openofficeorg_31.html

Novine u 3.0: http://sr.openoffice.org/news/OOo3b2.pdf

Novine u 2.4: http://sr.openoffice.org/news/OOo24.pdf

NeoOffice zahteva $25 za preuzimanje najnovijih verzija (iako jedan pretplatnik može da tu kopiju dalje umnožava); a iako koriste OpenOffice.org kao osnovu ne dozvoljavaju uključvanje njihovog novog koda nazad u projekat.

Profile

Posted: 15 March 2009 04:06 AM   [ # 8 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2005-05-07

A na temu Lokalizacija da ili ne, evo šta sam napisao na jednom drugom forumu.

Lokalizacija da ili ne, to je često pitanje sa kojim se srećem. Ja volim da kažem da je lokalizacija namenjena pre svega onima koji računar žele da koriste na srpskom jeziku. Dakle samovoljno, a ne iz nužde. Ne smatram da će uz prevedene programe nestati potreba da učmo engleski, šta više to vidim kao potpuno nepovezano.

Sa druge strane čak i među „poznavaocima“ engleskog jezika kod nas u računarstvu se često dešava da neke osnovne pojmove poznaju samo kao „nešto na računaru“. Primeri za to mogu biti: folder, paste, mail, browser, backup, chat, account, proxy,... Govorniku engleskog jezika koji ga zna na nivou poput maternjeg svi ovi pojmovi znače nešto van sveta računarstva i on uočava analogije i pri učenju može da ih poveže sa širim kontekstom. Kod onih koji engleski uče „kroz rad“ to nije slučaj i pri učenju rada na računaru slabije povezuju nova i stara iskustva, a to vodi ka znatnom težem usvajanju novih znanja.

Složićeš se da ipak ne zahtevaju svi poslovi savršeno znanje engleskog jezika, iako ja lično zagovaram da kroz osnovno obrazovanje ovaj globalni lingua franca treba svako da nauč makar do nivoa osnovne konverzacije. Za razliku od toga život u savremenom informacionom društvu teško da će moći bez računara.

Ekipa koja radi na lokalizaciji paketa OpenOffice.org zacrtala je sebi nekoliko kriterijuma:
[ul]
  [li] Bez opisnih dugačkih prevoda. Termini se prevode u termine. Ako nešto ne postoji u srpskom, pravimo reč ili usvajamo transkripciju ako je odomaćena po kriterijumima jezičko-stilskog priručnika za prevodioce.[/li]
  [li] Saradnja sa drugim grupama što će voditi ujednačenoj računarskoj terminologiji. Pratimo šta rade drugi prevodioci (razne GNU/Linuks grupe, Microsoft, Google,...) i šta se dešava na vebu. Kuliramo zvanične jezičke institucije, jer one kuliraju nas.[/li]
  [li] Sve dopune koje pomažu radu sa dokumentima na srpskom jeziku (provera pisanja, ispravno ređanje, nabrajanje slovima ćirilice… a sutra možda provera stila i gramatike ili rečnik sinonima) objavljujemo i u izdanju na engleskom (a samim tim i na sedamdesetak drugih jezika na koje je OpenOffice.org preveden: francuski, mađarski, nemački,...)[/li]
[/ul]

Post edited by: Goran, at: 2009/03/15 04:07

Profile

Posted: 15 March 2009 02:28 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-10-31

Goran wrote:

NeoOffice zahteva $25 za preuzimanje najnovijih verzija (iako jedan pretplatnik može da tu kopiju dalje umnožava); a iako koriste OpenOffice.org kao osnovu ne dozvoljavaju uključvanje njihovog novog koda nazad u projekat.

Ne zahteva ništa, ima samo opcija doniranja.

Profile

Posted: 15 March 2009 02:43 PM   [ # 10 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2005-05-07

http://www.neooffice.org/neojava/en/earlyaccess.php ?

Profile

Posted: 16 March 2009 01:50 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Pronađoh bag u prvom ozbiljnijem korišćenju: ne radi Shift+Alt+2 na srpskim tastaruma (dakle na obe, i ćirilica i latinica) da se dobije znak ‘@’. Sve drugo radi u kombinaciji sa Shift+Alt (recimo € koji se dobija sa Shift+Alt+5).

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 16 March 2009 03:39 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-10-31

^^ dobro, to je early access verzija. Ja sam mislio na najnovije standardne tj. stable, koje su i dalje džabe.

Profile

Posted: 16 March 2009 04:26 PM   [ # 13 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2005-05-07

madamov wrote:

Pronađoh bag u prvom ozbiljnijem korišćenju: ne radi Shift+Alt+2 na srpskim tastaruma

A ta kombinacija radi u TextEdit.appu i drugim programima?

Profile

Posted: 16 March 2009 05:11 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Goran wrote:

madamov wrote:

Pronađoh bag u prvom ozbiljnijem korišćenju: ne radi Shift+Alt+2 na srpskim tastaruma

A ta kombinacija radi u TextEdit.appu i drugim programima?

Naravno da radi.

Signature 

Profile

Posted: 16 March 2009 05:39 PM   [ # 15 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2005-05-07

Ako te ne mrzi, zabeleži problem na
http://qa.openoffice.org/issue_handling/pre_submission.html

Parametri su:
Application: All
Component: Framework
Subcomponent: code
Version: OOO310_m5
Platform: Macintosh
XPriority: P3
Type: Defect

Dodaj ‘goranrakic’ u CC pa ću ja iscimati nekog u QA da to proveri i vidi da li nešto možemo da uradimo makar za naredna izdanja. Hvala.

Profile

1 2 > 
1 of 2