Markooo wrote:
Evo ja uzimam na sebe da sve izogranizujem, pokupim pare, izevidentiram…itd
A onda te pare lepo damo Popu i budemo sami sebi sponzori i dogovorimo se u buduce kako ce to funkcionisati.
Hm, jesi li gledao cene server housinga kod nas? S obzirom da nam je server G5 to prelazi 2U i to bi mogli samo nekim ‘prijateljskim’ vezama da ubacimo negde. Ili da naš samodoprinos posluži da kupimo neki polovni Intel mini i da ga napunimo RAM-om, a da se negde oraganizuje neki housing. Mada ovi hostinzi koje su naveli Dača i Toša zvuče dobro, nisam znao da daju i unlimited mail accounts za tako relativno male pare mesečno.
Znaci dobijamo brz sajt, koji ce biti opet u rukama admina (ljudi koji su i zasluzni sto uopste macserbia postoji); i to na apple tehnologiji (sto je ocekivano da bude, posto se ne bavimo PC racunarima ovde).
Znaci svi srecni.
ISkreno, ako se pređe na neki hosting ne da će biti još više ljudi uključeno u administriranje nego sada, već će to i morati da bude tako.
a jos mozda i predjemo na taj novi engine, mada sam nekako na uvrnut nacin zavoleo ovaj forum kakav takav je, cak ni PM ne predstavlja problem vise, navikne se covek da proverava redovno :silly:
Prelazak na novi engine ćemo uraditi bez obzira na rešenje u prelasku na housing ili na hosting, ko zna, možda i ono ubrza forum toliko da na bude drastično spor.
Misljenja?
Moje razmišljanje je ovako: prvo ću kod mog druga Valexa iz SBB-a (moj bivši urednik dok sam pisao za Računare i Mikroračunare, sada direktor za internet kod SBB-a) da probam da izmolim brži link kao vid sponzorstva, iako je modem u firmi koja im je klijent. Možda da nam daju drugi modem koji će biti samo za server, a Pop neka plaća pakete za firmu. To mi deluje kao najbrži i najjeftiniji načn, a pri tome bi imali nezavisnu vezu do servera i Popova firma i radnja ne bi opterećivala link.
Drugo je mišljenje da njega pitamo za housing, oni ga doduše ne nude kao uslugu, ali bi možda moglo da se sredi nešto.
Treće je da vidim sa Popom da li je spreman za server housing kod ?ose (bitsyu.net); jer znam da njemu već mesečno plaća neke hostinge.
Tek mi je četrvto da prelazimo na hosting koji bi plaćali svake godine.
U svakoj od varijanti mislim da ne treba žuriti sa skupljanjem para dok ne znamo koliko tačno treba skupiti (na primeru onog hostinga koji Toša koristi, tamo je 6 dolara mesečno, to je 72 doalra godišnje, pa kažemo skupljamo 150 dolara za dve godine). Inače, domen macserbia.org je registrovan na pet godina prošle godine tako da važi još četiri, Expression Engine sam produžio maintance pre jedno dve nedelje tako da ćemo verziju 2.0 koja treba da se pojavi uskoro dobiti u sklopu toga. Jedino treba da vidim kada nam ističe macserbia.rs (evo pogledah, 01.04.2009.); to ću ja da platim.