Ne radi rezac na iMac-u
Posted: 03 April 2009 07:09 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  10
Joined  2006-11-29

Kada pokusam da narezem CD/DVD na iMac-u, pojavi se: ‘The disc can`t be burned, because the device failed to calibrate the laser power level for this media.’
Inace cita sve diskove bez problema.
Ima li neko ideju sta ciniti?:blink:

Profile

Posted: 03 April 2009 07:54 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Probaj sa verify permissions, pa probaj da ocistis laser tj. kupi onaj cd za ciscenje a ako to ne pomogne onda probaj da osvezis sistem pa ako i to ne da rezultate bice da je hardware otisao :(

Googlaj, ima dosta clanaka gde se ljudi zale na taj problem.

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 04 April 2009 10:49 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Po ovome što si napisao, otišao ti je laser (za snimanje). Dakle, mijenjaj čtav komplet…

U ovom slučaju nikakav repair permissions ni ostalo ne pomaže, pa ne gubi vrijeme. Kvar je fizičke prirode…

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 04 April 2009 11:26 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Ne ubijaj coveku nadu Castor-e 😊

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 04 April 2009 06:11 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  245
Joined  2008-08-26

Meni je istu poruku izbacivao samo kada mu ubacim PRINCO CD-ove, ali samo njih. Očstio sam laser i sada i njih spaljuje bez problema.

Post edited by: macdoole, at: 2009/04/04 18:14

Profile

Posted: 05 April 2009 05:12 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

meni je to reko jednom kad sam ubacio neko smece od diska, i vise nikad.
inace, rezaci kalibrisu laser pre svakog rezanja, i ako ne uspevaju na zdravim diskovima znaci da je prso laser topalovic brka

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 06 April 2009 02:39 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Samo da pomognem u rasvjetljavanju misterije funkcionisanja uređaja za snimanje diskova (snimača, rezača, pržilica, ...).

CD/DVD snimač koriste dve tehnologije za poboljšanje kvaliteta snimanja (što se tiče lasera i njegove kontrole):
1. OPC i
2. AOPC/ROPC.

OPC je skraćenica za Optimum Power Control, koji zapravo radi kalibracije snage lasera za snimanje, a koristi se prije snimanja. Svaki disk ima rezervisano područje, odnosno nekoliko track-ova koji se koriste za OPC prije početka snimanja diska.

AOPC/ROPC je skraćenica od Active OPC ili Running OPC. Razlika u odnosu na ‘običan’ OPC je ta što se AOPC/ROPC radi u toku snimanja na disk, opet sa poboljšanjem kvaliteta snimanja…

Postoji tu još nekoliko tehnologija, ali te kau u ovom slučaju ne javljaju power calibration grešku…

I još jedna jako bitna stvar. Svaki snimač ima firmware (FW, ne FIreWire) u kome su između ostalog zapisane i informacije o diskovima, odnosno o samim medijama koje se koriste za snimanje - tipa, verbatim taj i taj je siguran za snimanje pri brzini od 8x bez gubitka kvaliteta, a princo taj i taj mora da se snima na 2x brzini radi zadržavanja kvaliteta, dok za smartbuy ne postoji informacija, pa tako može da se desi i da ga proguta i snimi ok na svakoj brzini od 1-16x, ali može da se desi i da prijavi grešku…

FW snimača uglavnom može da se skine sa sajta proizvođača i uglavnom donosi osvježen spisak medija koje uređaj podržava (što je proizvođač testirao i upisao); i na PrC-u je vrlo jednostavno procedura update-a. Na Mac-u je to skroz druga priča. Obično Apple izbaci FW update, barem koliko je meni poznato…

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 29 June 2009 03:54 PM   [ # 7 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  20
Joined  2007-05-04

http://www.richardmondello.com/2007/12/27/macbook-pro-superdrive-21-fix/

mozda pomogne, mozda ne. ja sam probala i nista posebno, sada vidi samo narezane diskove, ali i dalje ne vidi prazne, ni DVD, a o RW da ni ne govorim. I to sam otvorila novi account, pa ih tako procita…bezveze. Pogledaj strane forume, ima uzasno puno ljudi sa istim problemom…samo da se razocaras…

Profile