prof.Milgram wrote:
Nisam pasionirani ljubitelj rasprava i svađa, ali ih retko izbegavam. Rekoh već, reagujem pomalo nekontrolisano i nagonski, zato iskreno i u samo par karakterističnih situacija: kada se sretnem sa arogantnim licemerjem, sa agresivnom glupošću, tj. nametljivim neznanjem i sa nasiljem bilo koje vrste, uključujući duhovno…
Nisam imao nameru, a i dalje nemam da ulazim u ispraznu polemiku sa tobom. Za razliku od tebe, koji jesi pasionirani ljubitelj svađa, a lažeš da nisi, ja zaista to nisam, pa mogu samo da kažem da će ovo biti moja poslednja poruka u kojoj diskutujem sa tobom i o tebi o stvarima nevezanim za tematiku ovog sajta. Jedini razlog za reakciju je to što sam u tvojoj poruci direkno prozvan, u negativnom kontekstu, naravno.
prof.Milgram wrote:
Evo njene konačne provere: Zažmuri i priseti se da li ti i Milke, ovdašnji vajni čstunci i agresivni borci protiv STW-a, na svojim računarima imate nelicencirani odnosno neregularno registrovani ili nabavljeni softver? Mmm? Kupili ste, npr. Word, Tigar itd.? Evo, možemo i mi ostali za tren da pretpostavimo šta ti i Milke imate na svojim računarima. Sad otvori oč i slušaj ‘vamo: Ako kojim slučajem imate neregularno nabavljeni softver onda je savršeno jasno ko ovde u stvari, kako si se literarno lepo izrazio, palamudi i mrsomudi protiv sviju nas koji međusobno delimo nelicencirane i krekovane kopije… A jasno je i drugima. I još jedna važna stvar u vezi ovdašnjeg stava prema korišćenju tuđe intelektualne svojine bez nadoknade: mi, iskreni, pošteniji smo od vas koji se ovde folirate. Ne puno, samo za jednu celu klasu.
Ja tebe nisam do sada vređao, niti sam imao nameru. Napisao sam da si dosadan sa B92, što nije ni uvreda, a jeste istina, pogledaj reakcije drugih članova koji su imali snage da reaguju. Pošto si krenuo sa vređenjem mene, odgovaram u istom tonu. Ja, za razliku od tebe, ne izigravam intelektualca, pa ću na taj nivo da se spustim onako kako se to i radi, bez uvijanja u nemušte literarne konstrukcije, prič o IQ nivoa broja muških cipela, sakrivanje iza retko korišćenih reč (što treba da da intelektualnu težinu obraćanju); pozivanju na fiktivne američke prijatelje i ostale gluposti, koje izviru iz tvoje glave. Dakle direktno. A ti izvoli, presavij tabak, pa me tuži.
Ti si jedna najobičnija baraba, sa načnom obraćanja koji je postao glavna robna marka Srbije: napad, pljuvanje i optuživanje bez ikakvog realnog dokaza i osnova, samo na osnovu pretpostavki/želja onoga koji takav načn komunikacije koristi. Napadnutome samo preostaje da ćuti (i time prećutno prizna svoju krivicu) ili upadne u zamku i počne da se brani (čme opet potvrđuje krivicu, jer da nije kriv šta ima da se brani jel’ te). Ja svesno upadam u zamku i biram drugu opciju, tek da bih iskoristio priliku da te još malo izvređam.
Na osnovu čega si došao do zaključka (u stvari, sam kažeš da je pretpostavka, ali koju si ti vrlo brzo digao do nivoa neopozivog zaključka, kome se nema šta prigovoriti) da ja imam piratovane i krekovane programe na svom računaru? Hoćeš jasan odgovor? Nemam ni jedan! Ništa!! Nada!! Znam da će čoveku koji poverljive informacije razmenjuje sa svojim zatvorskim prijateljima (čme se sam dičš) zvučati nemoguće da neko (ja) imam Jaguara dobijenog uz računar, Pantera i Tigra uredno kupljenih u Apple Centru YU, sve uredno registrovano kod Apple-a. Word? Šta je to? Od većih paketa tu je još samo iWorks, nedavno kupljen u Apple Store NL i uredno licenciran i registrovan. Imam još između 20 i 30 shareware programa, sve uredno licencirano. Neke od njih vrlo retko koristim, ali mi štede puno vremena kada mi njihova funkcionalnost zatreba, pa sam licenciranjem zahvalio autoru na trudu i uloženom vremenu i radu da mi tu funkcionalnost omogući. Pored toga, to je još 10-ak freeware-a. Zadovoljan? Hoćeš diskove na uvid? Serijske brojeve?
Naravno da u ovakav odgovor nećeš verovati, ali to je tvoj problem. Ja nemam razloga da se od bilo koga krijem i lažem, pa mogu da kažem i da jesam koristio piratovan program. Dakle, čstunac nisam, ali se takvim nikada nisam ni predstavljao, ti si mi tu titulu dodelio. Koristio sam piratovan MS Excel, ali ni to više nije slučaj. Google speadsheet mi radi bolje i potpuno će završiti posao dok Apple ne izađe sa nekim spreadsheet-om. Nakon ‘otkrivanja’ Google tabela (spreadsheet.google.com) MS Excel je takođe završio u kanti i dalje gde treba. Ja pak svoje korišćenje piratovanog Excel-a pravdam sasvim ljudskim i ‘prizemnim’ razlozima. Oko $250 dolara mi je bila prevelika investicija za program koji pokrenem jedanput u dva meseca, ne bih li napravio neku tabelu, a sve to za kućnu upotrebu. Čim se pojavila valjana alternativa (i finansijski povoljnija); ja sam na nju prešao. Ne bi mi predstavljo problem ni da Google-u platim razumnu cifru za ono što mi je od koristi. Dakle, ponavljam da je razlog korišćenja piratovanog Excel-a jako prizeman. To mi ne smeta da kažem da to što sam radio nije legalno i da je ozakonjeni vid lopovluka. Čini li me to licemerom? Verovatno, ni od toga ne bežim. Ja bar svoje licemeje i lopovluk ne pravdam ‘borbom protiv imperijalističkih i globalističkih sila koje vladaju svetom i prete da sve ljude na planeti pretvore u robove’. Ako objasniš kako se licemerje klasifikuje, reći ću ti ‘egzaktno’ koliko je klasa tvoje licemerje iznad mog. Velike reč ne čne lopovluk niti manjim lopovlukom, niti dobrim delom. Ja se korišćenjem piratovanog programa ne dičm, iskreno i ne kajem se preterano. Ti, naprotiv, to vrlo glasno obznanjuješ i pri tome još smatraš da si nekakav moderni Robin Hud. Šta da se radi, čega se pametan stidi, budala se ponosi.
Da li to što sam, koristio piratovan Excel, treba da spreč da kažem šta mislim o pirateriji i njenom propagiranju? Ne treba, i opet napominjem da sam protiv toga, kao i svakog vida lopovluka. Ne znam odakle ti zaključak (u stvari znam, iz tvoje prazne glave) da sam agresivni borac protiv STW-a. Uostalom, what the fuck is STW? Opet neka lepa skraćenica za još lepše ime, a koje samo sakriva pravo ime (lopovluk) cele stvari. Agresivnost (bar verbalna) je tvoja karakteristika, ali kao što ti je neko već na ovom forumu rekao, to već spada u psihološki fenomen projekcije, ili prosto ‘svako se češe tamo gde ga svrbi’. Da sam agresivni borac, gnjavio bih Mikija do iznemoglosti da ti ne dozvoli poruke takvog sadržaja, pa čak i da te banuje. Mene, međutim, to ne zanima. Tvoj potpis je tvoja mrlja, ne moja. Jedan klik na njega i sve mudre reč, citati i pozivanje na načtanost i naočtost tvoju, padaju kao kula od karata.
Knjige koje reklamiraš na svom forumu (ili šta li je već) možda zaista jesu dobre, ali ako jesu, ti ih očgledno nisi dobro pročtao, ili shvatio (biće da je ovo drugo ipak slučaj). Samo čoveku izvitoperenog načna mišljenja može pasti na pamet da je forum ‘Razno’ na sajtu ‘Mac korisnici u Srbiji’ mesto gde treba raspravljati o B92, političkim opcijama, Veranu Matiću i sličnim stvarima. pa zato koristiš priliku da tu ispoljiš svoje frustracije što su te tamo banovali na (verovatno) 10 godina i što te je Veran odjebao (lično, namam više nikakav stav o B92, ne volim TV generalno, a o Veranu nemam uopšte pozitivno mišljenje, ali ako te je odjebao razumem čoveka i zašto). Nikoga ovde to ne zanima. Uz to dozvoljavaš sebi da pretiš (opet karakteristika siledžija, ono makar verbalnih siledžija) da ćeš opet krenuti sa istom pesmom ako neko pomene B92. Ograničen mozak, kao što je tvoj, ne može da pojmi da informacija ‘u petak u 18:30 na B92 ide emisija posvećena Apple računarima’ predstavlja sasvim validnu informaciju za ovaj sajt. Verovatno ne možeš da shvatiš da ni oni koji ne vole RTS/Tijanića i Pink/Mitrovića na informaciju ‘u petak u 18:30 na RTS/Pink-u ide emisija posvećena Apple računarima’ neće početi da skaču kao jarci i da vrište o TV pretplati, šundu i kiču itd. Šta je sladeće? Šta ako dobijemo korisnika sa imenom Čeda? Hoće li svaki njegov post biti propraćen analizom masonerije, ratnih i antiratnih profitera i ostalim stvarima, za koje ne kažem da nisu tačne, kažem da im ovde nije mesto? Treba li svi da strepimo i pažljivo biramo svaku svoju reč, kako ti ne bi dobio povod da ponovo laprdaš?
Koliko si ograničen (a bezobrazluk, koga se ‘gadiš’ je upravno srazmeran tome) pokazuje i tvoje tumačenje Ljubišine poruke, iz koje si zaključo da svaki korisink Mac-a (bar na ovom forumu) mora da bude ljubitelj B92. Frustracije znatno smanjuju prostor intelektualnoj aktivnosti, ako ti neki dobar psiholog ili psihijatar pomognu, ostalo će doći samo po sebi. ‘Dobronamerna’ ponuda da nekome pomogneš u postavljanu portala/foruma za informacije i recenzije, kako se ne bi ‘prljao’ sa sajtom B92, verovatno uz moto ‘dođi na moj sajt da piratujemo zajedno, ja sam Robin Hud, ti budi moj mali Džon’ je toliko smešna i kontradiktorna (u vezi ‘prljanja’) da joj nije potreban nikakav komentar.
Na kraju, kako si ti sebi dozvolio da iznosiš pretpostavke (bez ikakvih argumenata) o sadržaju mog diska, dozvoljavam i ja sebi da, kao krešendo ove pljuvačne, iznesem pretpostavke o tebi i tvom radu/delu: verovatno si čovek koji u svom dosadašnjem životu, ne da nije ništa uradio, već je uradio par beznačajnih stvari od kojih samo ti imaš koristi, ali želiš da ih predstaviš kao opšte dobro i daješ im mnogo veću vrednost. Ako eventualno to što si ostvario koristi i još nekom (čtaj: nekom nesrećniku koji je na to prinuđen iz raznih razloga); onda taj drugi bez tvoje ‘pomoći’ i podrške ne može ni da krene, što tebi daje lep osećaj moći i uživanje u bespomoćnosti onog drugog (‘vidi me jebo te, skoro kao Bog’). Odatle i kompleksi i osećaj inferiornosti, koji vrcaju iz svake tvoje rečenice, prepunih pozivanja na načtanost i širinu u mišljenju. OK je to, možda će, ako dovoljno mnogo puta to pomeneš, neko i da ti poveruje.
I, gde je ovde rasprava o Apple-u? Pa nakon tvog zagađivanja svake teme u kojoj si se pojavio (osim one o Rosetta-i); tako nešto uopšte ovde više ni ne očekujem.
Nemam ni najmanju sumnju da ćeš na ovo da odgovoriš. Tvoja mora biti poslednja, to je već tako jasno. Ja ti, pak, neću više davati duševnu hranu, koja ti je toliko neophodna. Ako budem imao vremena i budem raspoložen za gluposti i smeh, rado ću pročtati tvoj odgovor, a onda probati da nađem naćina da te ignorišem u budućnosti. Ovo je već zahtev par korisnika, možda ti i to nešto govori. Mada sumnjam. Ti ćeš ih već ‘proizvesti’ u glupe, licemerne, zavidne budale.
Eh da, završi nekim citatom (na engleskom, naravno) iz svoje bogate kolekcije. To je tako… tako pametno deluje.