iMac neće da se uključ - crn ekran
Posted: 16 April 2009 08:54 AM
Member
RankRankRank
Total Posts:  69
Joined  2009-02-11

Normalno sam radila na mom meku (mislim da mi je bio uključen samo QTM koji je konvertovao jedan fajl, iMovie, FCE i FF koji nisu ništa radili) i ekran mi se jednostavno zacrneo, ali je mašina ostala uključena, tj. čulo se ono slabašno zujanje. Prvo mi je palo na pamet da je otišao u sleep, a onda sam shvatila da sam glupa jer radim na njemu pa to ne može da se desi. Kliktala sam pacovom i po tastaturi, ali ništa (naravno, proverila sam i da li su dobro priključeni - jesu).

Isključvala sam i uključvala kabl, povadila sve priključke osim pacova i tastature, držala opt dok sam pritiskala dugme za paljenje, držala (po apple uputstvu) dugmad alt, cmd, p i r odmah nakon što sam pritisla dugme za uključvanje (krajnje nezgodno, moram da priznam)... I ništa.

Kada pritisnem dugme za paljenje, on se pokrene, ali se ne čuje onaj zvuk prilikom podizanja sistema i sve ostaje crno. Ali on sam je uključen jer se čuje ono tiho brujanje.

Možda je bitno što sam nedavno instalirala novu memoriju, ali tome ima tri nedelje i sve je radilo normalno.

Neko neki predlog?

Profile

Posted: 16 April 2009 09:01 AM   [ # 1 ]
Member
RankRankRank
Joined  2009-02-11

Uf, dobro je. Problem je memorija :woohoo:.
Izvadila sam tu novu i sada mekić fercera normalno. Vratiću novu memoriju i videti da li će raditi, a ako ne bude, šta mislite, da li ću moći da vratim lovu ili da zamenim ili nemam pojma.

Kao što rekoh, normalno je sve radilo ove tri nedelje od kako sam je stavila.

Profile

Posted: 16 April 2009 09:09 AM   [ # 2 ]
Member
RankRankRank
Joined  2009-02-11

Vratila memoriji i radi normalno. Isekoh se, bre :lol:. U stvari to je trebalo da uradim pre nego što ovde postavih pitanje jer piše u onom kratkom uputstvu, ali je mene zbunilo to što je sve radilo ok tri nedelje pa stvarno nisam mislila da je do memorije.

Profile

Posted: 16 April 2009 09:47 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Pricas sama sa sobom :laugh:

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 16 April 2009 10:08 AM   [ # 4 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Pa kad je josh u 8 sati radila 3 sata, normalno da ce sama da pricha :D

Heh, ko rano rani… evo kiki karma od mene za FAQ :D

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 16 April 2009 12:46 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Simptom koji opisuješ se meni sa vremena na vreme dešava sa Alu iMacom od kada sam podigao 10.5.6 updejt. Ono što se desi je da računar ode u sleep i da neće da se probudi, ili se probudi a ostavi ekran zatamnjen. Gotovo uvek mi se desi kada ostavim otvoren VMware, ali i kad nije. Evo, poslednja tri dana je ok, ali je dva dana pre toga ujutru bio tako kada ga uspavam uveče.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 17 April 2009 08:34 AM   [ # 6 ]
Member
RankRankRank
Joined  2009-02-11

?utite, mogla sam i glavom o zid da lupam :silly:.

Znač ipak sam dobru intuiciju imala kada je u pitanju sleep? Ja još uvek na 10.5.5. tako da ljudi znaju da i tada može da se dogogi.

Profile

Posted: 17 April 2009 09:54 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Nadamo se da se to nece vise dogogigi 😊

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 17 April 2009 10:29 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  336
Joined  2008-05-23

I meni se slicno desilo pre skoro godinu dana kad sam selio iMac-a u drugu sobu. Jednostavno se novokupljena memorija pomerila u lezistu, kao da se sama izbacila od prejake stipaljke slota. Nisam pridavao tome veci znacaj jer sam pri otvaranju primetio da je pomerena i samo je pritisnuo dublje u slot i od tada je sve OK.
Kad se dese nepedvidjene ‘stvari’ na racunaru, bar ja praktikujem, uvek je dobro ugasiti masinu i ako ima vremena malo ‘oladiti’ i nju i glavu.
Odmorna masina, hladna glava, uz hadno pivo, dobitna kombinacija za opravku.
:evil:

Signature 

http://www.leptiri.co.rs

Profile