Ne snalazim se jos uvek na macu,a pokusavam da uspostavim vezu sa netom ... imam problematicni sagem modem,ali sam uspeo da nadjem drajvere…
Problem je sto ja ne umem da setujem konekciju ... znaci uspeo sam da radi ethernet (sto ne znam sta je) preko ovog modema,ali nikako da nadjem new connection wizard,gde upisujem podatke.
Budi malo precizniji, potpuno si konfuzno postavio pitanje (Ethernet ti radi preko modema, a skinuo si drajvere :huh: ). Dakle, u koji si port ubacio modem (USB ili Ethernet)? Ako je Ethernet, onda stvar moraš da podesiš kako treba u samom modemu da bi se povezao na Beotel, ako je USB onda idu druga podešavnja.
Modem je USB . Ja sam ga nakacio na usb,skinuo drajvere sa DRUGOG KOMPA (to je ovaj,gde je windows);pa prebacio na mac-a,on ih instalirao,i kaze da je modem ok.
Posle toga sam iscackao sve sto sam mogao u networku,i pravio konekcije,i ukucavao dns server beotela,i dosao dotle da jedna od ethernet konekcija pise da radi (ima zelenu lampicu).
Medjutim,kad sam otvorio safari,ne radi :(
Jos mi je sve jako konfuzno,pa mi objasnjavajte kao djaku prvaku 😊)
Najjednostavnije, najbolje i najbrže rješenje ti je da odeš u Beotel, vratiš modem i tražiš ruter. Ako te nešto pitaju i krenu da pametuju traži im da ti dođu i namjeste modem na Mac OS X-u (a od toga nemaju pojma, isto kao što ne znaju da im je uključen SSL na POP serveru i da imaju self-issued sertifikat).
Ja imam Sagem modem dobijen od Beotel-a (model Sagem F@st 800 E3) i pre Linksys WAG200G Gateway-a, koji koristim već oko dve i po godine pod OS X-om, radio je i pod Tiger-om (tada nije bilo Leopard-a) sa instaliranim drajverima sa diska koji sam dobio sa njim bez ikakvih problema, osim što je USB modem, pa mu se dešavalo da se zaglupi.
Sve je bilo koliko se sećam krajnje jednostavno - modem se utakne u USB port, instaliraju se drajveri, setuju se parametri (enkapsulacija) i sve je radilo kako treba.
Ipak, i ja bih ti savetovao ruter, nema drajvera, radi pod bilo kojim operativnim sistemom.
Pozz
@castor
Self-Issued sertificat je problem odavno, a da bi bio trusted mora dosta da se plati.
Evo ja ću doći da instaliram modem, nema potrebe za hejtovanjem.
Naravno da je uključen SSL bilo bi glupo da nije.
Zavisi koga od ljudi dobiješ na telefonu, ne mogu svi sve da znaju.
@mirkos
molim te nemoj da pričaš kao da si najpametniji, misliš ako si se prebacio na Mac-a da sad sve o istom znaš, a očgledno da imaš problem.
Nije jedino rešenje, ali jeste najbolje da zamenis modem ruterom.
Možda ćeš nekada hteti ili imati potrebu da povežeš još neki računar na internet.
Sve što treba jeste da se javiš i da samo zamoliš ljude da ti spreme ruter.
Lepa reč i gvozdena vrata otvara;)
Inače sama instalacija modema je vrlo jednostavna kao što je RingeRaja rekao.
Pokrene se instalacija izabere se enkapsulacija i upiše se username i password.
Zzare,vidi,nisam imao nameru ikoga da vredjam…daleko od toga da sam najpametniji,a jos manje da o macu nesto realno i znam ...
Medjutim,moram da ti priznam da u svoja dva dana sa macom sam uspeo vise puta da izazovem ono sto se na windowsu zove blue screen of death nego neki useri za godine koriscenja…
Pogodi - desilo se to bas sa tim sagem modemom.
A ako meni ne verujes,ukucaj sagem fast track 800 mac problem u google pa ces videti o cemu govorim ...
Disk ne pomaze nicemu,jer modem posle instalacije kao da nije ukljucen,iako fizicki jeste.Kad se skinu novi drajveri sa interneta,onda radi,ali po svom nahodjenju,ponekad da,ponekad ne.
Na kraju sam skinuo modem sa mac-a,jer mu zaista ne prija.
@castor
Self-Issued sertificat je problem odavno, a da bi bio trusted mora dosta da se plati.
Evo ja ću doći da instaliram modem, nema potrebe za hejtovanjem.
Naravno da je uključen SSL bilo bi glupo da nije.
Zavisi koga od ljudi dobiješ na telefonu, ne mogu svi sve da znaju.
Uopšte nisam hejtovao, daleko od toga. Samo sam naveo podatak da ljudi iz tehničke podrške ne znaju (skoro) ništa od sistema na kome su im korisnici (osim onih osnovnih stvari za ‘glupe’ korisnike). Self-issued certificate je izgleda samo podešen radi toga da se kaže da je rupa zakrpljena, jer prilikom komunikacije ostaje neki trag o istoj.
Nažalost, SSL je uključen, a da uopšte nije potreban, jer beotel-ovi POP/SMTP serveri rade na principu username/password prijave (authentication). Imao sam opširan razgovor sa tehničkom podrškom koji se na kraju završio tako što sam sjeo i napisao emajl mail admin-u na koji nisam dobio odgovor, ali je moj problem riješen (prilikom slanja npr. dva emajla na istog beotel-ovog korisnika, prvi emajl ode, a za drugi emajl server kaže da je nepostojeći korisnik, a isti je onaj iz prvog emajla, razmak 5-10 minuta možda; bila je situacija da sa SSL-om koji je radio - neće da se pošalje emajl, pa onda ni sa običnom autentifikacijom neće, pa na kraju neće nikako i meni prijavi da je provjerim svoja podešavanja). Mnogo toga tamo ne štima…
Ruter sam rekao čovjeku da uzme radi toga što se neće više zajebavati sa instalacijom drajvera i njihovom ‘dobrom voljom za rad’, kao i zbog čnjenice da će si osloboditi jedan USB port koji je u svakom slučaju deficitaran na iMac-u…
Aj’ zdravo.
Djole
PS: Ovo nisam pisao sa namjerom da započnem rat na temu, već samo da proširim svoje objašnjenje i dopunim isto sa svojim iskustvom sa beotel-ovom podrškom.