Mono + Winoforms na OS X
Posted: 06 May 2009 11:11 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  287
Joined  2009-03-12

Poz

Da li je neko uspeo da navije mono i winforms na OS X, da moze da kompajlira i izvrsava Winform aplikacije ?
Ako jeste jel moze neki idiot proof step by step guide ?

pozz & thanks
M

Profile

Posted: 06 May 2009 11:51 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-12

problem resen, radi out of the box.

Imao sam problem da je mcs prijavljivao unknown namespace Windows, Drawing, etc…

trebalo je dodati switch za svaki ponaosob

mcs ... /r:System.Windows.Forms.dll /r:System.Drawing.dll

nakon toga je compile prosao i dobio sam mrski nam exe 😉

EDIT:
Da ne nabijam sebi postove dzaba. MonoDevelop radi na OS X - daily build. Tu je caka da ce te isto dobiti gresku da nema namespace-a pa morate rucno dodati referencu na nedostajuci namespace.
Na primer kako dodati System.Windows.Forms
Odete u menu Project|Edit References…
tu odaberete .Net Assembly i u gornjem desnom uglu imate + Add
sve reference se nalaze na sledecoj lokaciji
/Library/Frameworks/Mono.Framework/Versions/2.4/lib/mono/gac/System.Windows.Forms/1.0.5000.0…/System.Windows.Forms.dll

nakon toga se nece zaliti da mu nedostaje Winforms 😊

So far so good, sada slede dva testa.
1. pisanje aplikacije u Visual Studiu i compile pomocu mono-a i izvrsavanje na OS x i Win.
2. compile aplikacije u VS i izvrsavanje na OS X.

al to sutra uvece sad mi se spava

Post edited by: mipko, at: 2009/05/07 00:27

Profile

Posted: 07 May 2009 12:54 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  141
Joined  2005-07-17

Okolo-naokolo pitanje - zasto .Net van Windows-a (osim ako ti ne treba za skolu i sl.)?

Signature 

> Apple fanboy - a person who bought a Mac before you did.

Profile

Posted: 07 May 2009 09:56 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-12

Iz dva razloga

1. Licna edukacija i znatizelja. Interesuje me koliko su napredovali sa Mono-om i koliko je sve to realno upotrebljivo. Mene ne interesuje .Net preterano, u ovom momentu. Odnosno ne zaradjujem kodirajuci u .Net. Ali nikad se ne zna, potreba za C++ programerima u Srbiji je sve manja i manja, dodatna znanja nisu nikad na odmet.

2. Zbog ljudi koje zanima programiranje. Vecina ljudi koji sada krecu sa programiranjem pocinju da uce C# i to je skroz logicno i OK. Zasto da nekome iz nase zajednice ne pokazem kako moze to da radi i na Mac OS X? Mozda ih to jos vise zainteresuje za programiranje.

A Win ne koristim osim na poslu, a na poslu samo C++ nema se vremena za ucenje neceg novog. Iskreno se nadam da ce Mono uspeti u potpunosti da prenese .NET na Unix-oliki svet.

pozz
M

Profile