Ubuntu
Posted: 21 October 2006 11:14 PM
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  42
Joined  2006-08-20

Da li na vasem racunaru imate instaliran Linux?
Ako ne, svakako bih preporucio Ubuntu (ili Kubuntu - sa KDE GUI-em). Postoji verzija za ppc-jeve, i sve radi odlicno (sem trackpad-a koji je dosadno spor, ali tu je uvek mis).
Elem, nedavno sam nabavio wireless router i (kako je vec na mac-u sve out-of-the-box) u OS X-u se radi savrseno. Medjutim, Ubuntu me je fino namucio i, nakon nekoliko google-ovanih tutorial-a, ipak nisam uspeo da  osposobim Airport Extreme.
Imate li neki predlog, ili, jos bolje, uputstvo (onako pa sve po tackama ;) )? 
I, uopste, kakav vam je utisak o Ubuntu-u?

Post edited by: Therion, at: 2006/10/21 23:35

Signature 

Don\"t set your mind to one side!

Profile

Posted: 22 October 2006 04:25 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

evo prvi predlog: vrati se na OS X

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 22 October 2006 09:07 PM   [ # 2 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2006-08-20

Doobroooooo. :dry:
OS X jeste najbolji OS
9izmedju ostalog i jer je BSD-based, ali Linux volim iz vise razloga, medju kojima je i da  nije proprietary. Uostalom, ako posmatrate operativne sisteme ako kao okruzanje za rad nekog, npr. programa za obradu slika, onda se slazem da ne treba traziti bilo sta ‘preko’ OS X-a. Ipak, OS X nikada nece raditi na PC-u, dok Linux (bar neke njegove distribucije) radi na svim platformama. Jedino sto nije eye-candy…pa mi nekako biva cudno kad ga butujem na svom sminkerskom Powerbook-u. ;)
Nego, Airport i Ubuntu…kako?

Signature 

Profile

Posted: 22 October 2006 11:49 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

nemam pojma :(
ja sam jedva i linux instalirao na pc pre par godina.

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 23 October 2006 12:16 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Ipak, OS X nikada nece raditi na PC-u, dok Linux (bar neke njegove distribucije) radi na svim platformama.

A shto ti je ta chinjenica toliko vazna?...Mislim, nemoj da mislish da te neshto vredjam ili da zapochinjem diskusiju o tome koji je system bolji, samo me zanima shto ti je to vazno…I zashto instalirash Linux kada na PowerBook-u vec imash UNIX?..

Shto se tiche tvog originalnog pitanja /AirPort Extreme/, na zhalost ni ja nemam pojma… :(

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 23 October 2006 11:02 AM   [ # 5 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Mene zanima shto bash ubuntu ili kubuntu kako god…stvar je ista?Ako si vec resio da probas linux,pogledaj prvo koji distro je najkompatibilniji sa hw-om na mac-u.Rece mi pre par meseci neki lik da npr yellowdog lepo radi,i vecinu hw-a prepoznaje…E sad,meni nije bash zapinjalo da probam,a ubuntu sam pre par nedelja probao na jedno fujitsu siemens notebook-u,i mogu ti reci da bas i nisam bio odusevljen,pola stvari i pored googlanja,downloada i knjiga nisam uspeo da pokrenem(modem,divx,opengl,bezzicnu mreznu,externi monitor…) za razliku od recimo suse-a,linspire-a,i linspire-a koji su sve prepoznali i radili perfektno bez dodatnih muchenja.Ali kako vidim,niti jedna od ovih distribucija ne postoji u ppc varijanti… :(

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 23 October 2006 12:41 PM   [ # 6 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2006-08-20

cika_kosta wrote:

Mene zanima shto bash ubuntu ili kubuntu kako god…stvar je ista?Ako si vec resio da probas linux,pogledaj prvo koji distro je najkompatibilniji sa hw-om na mac-u.

Pitanje je skroz na mestu, za Ubuntu sam se odlucio jer je to distribucija koja ‘obećava’, radi pod svim platformama itd. Da hoću samo da probam Linux i da nisam imao iskustva sa njim, uzeo bih lepo LiveCD neke distribucije; Ubuntu sam instalirao kao trajno Linux rešenje za ppc (naravno, OS X se butuje po default-u). I sve je super, samo taj Airport, sa kojim se nisam mogao sresti na PC-ju.

Elem, zastrani ova tema na diskusiju o Linux-u, pa da zaključm: Ubuntu je keva za sve sem za Wireless :pinch: , a i to je pitanje kad će biti olakšano (da da, tu je čuveni ‘evergrowing knowledge-to-people Linux community :evil: ).

Signature 

Profile

Posted: 23 October 2006 10:47 PM   [ # 7 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Eh,posto si ti magistrirao ubuntu koliko iz postova vidim,ajd nekako da se dogovorimo da mi pomognesh da sredim taj notebook i da skrasim cimera na jedan distro,posto on nedeljno to menja,i veruj mi,draze mu je sve to nego da tera winblows 😊 jer mu je 2 puta pukao sa svim particijama i naravno podacima na njima (ne pitaj me kako,ni ja nisam verovao dok nisam video 😊 ).Al ne mogu vise da gledam coveka kako se muci,i instalira svaki dan drugi distro 😊.Ajd da ne bi gusili ovu temu i forum linuxom za pc,evo ti mog mail-a pa da procaskamo,ti onako strucno,a ja onako amaterski 😊 ok?
.(JavaScript must be enabled to view this email address)

Post edited by: cika_kosta, at: 2006/10/23 23:06

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 23 October 2006 11:12 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

voah!