Malo je glupo, možda i malo više, uzimati kredit za telefon… Ako se tako krene, uskoro ćemo onda uzimati kredit i za košulju, trenerku i tenisice, ...
Čovek je rekao da bi voleo na rate - ja mu rekoh da može.
Možemo do prekosutra da razvlačmo priču o finansijskim mogućnostima jer kao što ima ljudi koji će pljunuti 800€ u kešu, tako i ima ljudi koji imaju očajna primanja, pa ne uzimaju kredit za gaće i čarape - već za hranu i fakultetske potrebe dece. (poznajem jednu ovakvu porodicu, i ljudi nisu konstantno ogorčeni da hoće stvari jeftinije - jasno im je kako su i zašto u takvoj situaciji i da im primanja nisu konstantna tokom godine, već da zavise od sezone, tako da se zadesi godina kada se iz kriznih par meseci izađe kreditom, but I digress)
iPhone je svuda sem kod nas dostupan - 500€ je 50% a ne 200% ‘prosečne’ severozapadne plate, a ima dosta ljudi kojima ne smeta ograničavanje na jednog operatera. Da ne putujem koliko putujem, ne bi ni meni smetalo - na mt:s-u sam već skoro 10 godina, tako da mi ugovor na 2 godine ne predstavlja neki bauk.
Uzgred, ne znam zašto je ok da Nokia ima 5-10 modela u price range-u od 500-1500€, a da je cena iPhone-a problem?
Takođe, HTC-ovi koje sam gledao pre odluke da uzmem iPhone su bili i do 700€ (sadašnji modeli idu i preko 800€).
Qtek, koji sam prethodno imao, me je sve zajedno sa isporukom izašao skoro 400€, a ispostavilo se da nije vredeo toliko (iako se u BG-u prodavao za 650€).
Telenor ima ugovor sa Apple za iPhone, ali samo za trzzisste Norvesske, Danske i SSvedske.
Ranije je ovde bilo puno pricce da che neko od operatera da dobije pravo na prodaju iPhone u Srbiji, ali evo posle visse od godinu dana to i dalje ostaje samo pricca. U medjuvremenu vechina zemalja u okruzzenju je preko nekih od svojih operatera dobila iPhone.
Ako T-Mobile zaista namerava da kupi Telekom Srbija, prema nekim informacijama, onda verujem da che tek tada iPhone uchi na srpsko trzzisste preko operatera.
Jedino ako neki VIP (Vodafone) ne napravi iznenadjenje, kao kad su doneli Blackberry u Srbiju, ali sumnjam u to.
koliko je ovaj telefon razocarao…stvarno sramota…
evo recimo nokia n97,koji ima na ebay za 600-ak $...
oko 25 puta bolji telefon…
dok ovde uvode revolucionarne kopi&pejst,tamo pocinju da stavljaju kamere od 8 mpix…
dok ovde uvode revolucionarne kopi&pejst,tamo pocinju da stavljaju kamere od 8 mpix…
8 mpix na mobilnom telefonu je korisno otprilike isto kao što su i piletu korisne sise, da izvinu prisutne da me ako ih ima. Sve mogu da razumem, ali fiksaciju i fascinaciju brojem megapixela kamere čji je sočvo prečnika čode ne mogu da nikako da razumem.
Dobra kamera od 2 do 3 je dosta (moje iskustvo).
Žena ima LG KU990 ali bolje su slike na mom SE K750.
To je štos za one što vrte malboro i piju jednu kafu i kiselu celo jutro.
Nowak, bez ljutnje ja sam siguran da ti se kod Nokie sviđaju mnoge druge stvari više a ovo mu dođe samo onako 😊
Mnogo šta se može kritikovati na iPhone-u ali prvenstveno moraš da sagledaš svoje potrebe i prioritete pre nego što se odlučš za iPhone.
Ako zanemarimo socijalni momenat (modni detalj, statusni simbol…) moje mišljenje je da je iPhone pre svega PDA/iPod uređaj sa NEKIM funkcijama telefona. Budući da ja samo telefoniram i ponekad SMS-om platim parkiranje iPhone, kao telefon, zadovoljava sve moje potrebe. Ali puna snaga iPhone-a je za mene u kombinaciji sa mobile me account-om i sinhronizacijom svih podataka u realnom vremenu kao i gomilom krajnje korisnih aplikacija koje svakodnevno koristim (kursna lista, vremenska prognoza, stanje na putevima, perfektan kalkulator, kontrola troškova eksploatacije automobila, rečnik - džepni prevodilac, kreditni kalkulator itd)
Što se kamere tiče, presudan je kvalitet optike i smatram (kao dugogodišnji ljubitelj fotografije) da iPhone ima sasvim pristojnu kameru. Naravno, Nokia ima Carl Zeiss optiku i ona je nesumnjivo bolja, tako da jednostavno nisu za poređenje. Kamere u mobilnim telefonima su pomoćno sredstvo a za bilo kakav ozbiljniji rad, danas postoji široka paleta digitalnih fotoaparata na tržištu.
Kao rezime, mislim da je iPhone i dalje vodeći All in 1 uređaj i da treba biti malo realniji u ocenjivanju i vrlina i mana koje iPhone, kao i svaki drugi uređaj, nesumnjivo ima.
Ako T-Mobile zaista namerava da kupi Telekom Srbija, prema nekim informacijama, (...)
Nisam čuo za ovo… odakle je informacija?
Hrvati se nisu lepo proveli kada im je došao T_Mobile.
Da, slazzem se.
Bilo je visse informacija o tome za poslednjih godinu-godinu i po, i intervjua. To naravno nije joss zvaniccno, ali ono ssto jeste je da che sledeche godine biti tender za privatizaciju Telekoma. Trebalo je ove godine, ali je pomeren zbog krize jer raccunaju da che uzeti visse pare naredne godine.
A i zvucci logiccno da che glavni kandidat biti T-Mobile, jer je OTE vlasnik 20% Telekom Srbija, a OTE je prakticcno cherka firma T-Mobile. Time bi T-Mobile lepo zaokruzzio svoje prisustvo u regionu.
Ali dobro, ovo bass i nema mnogo veze sa temom 😉
Gledaj ovako:
Nije bitno koliko opcija ima (checklist); već da ima što manje opcija koje ti netrebaju ili ,daleko bilo, ne rade kako treba B)
BTW svakim danom sve vise vidjam Nokia N9x i N7x telefone sa ‘naprednijim’ operativnim sistemom koji brljavi tamo gde bi najmanje trebalo…pozivi, imenik i poruke…sam izlazi iz funkcija, nece da se javi itd… Sve sto nude je ‘super’, ali nedovrsheno pa ispada da moram da platim kako bi testirao uredjaj, i javio da nesto ne radi :D ...Za razliku od iPhonea gde su stvarno poveli rachuna i o hw-u i o SW-u. Daleko od toga da kazem da je Nokia losha, ali kad se sve oduzme i sabere, ja se na nokie sad ne bi vratio, s obzirom na to da sam korisnik symbiana od 3650 pa sve do n73.
Gledaj ovako:
Nije bitno koliko opcija ima (checklist); već da ima što manje opcija koje ti netrebaju ili ,daleko bilo, ne rade kako treba B)
Mnogo šta se može kritikovati na iPhone-u ali prvenstveno moraš da sagledaš svoje potrebe i prioritete pre nego što se odlučš za iPhone.
Ako zanemarimo socijalni momenat (modni detalj, statusni simbol…) moje mišljenje je da je iPhone pre svega PDA/iPod uređaj sa NEKIM funkcijama telefona.
To je upravo suština, bolje ne bih napisao sam: otprilike u vreme kada sam prodao laptop sam nabavio iPhone, posle mesec ili dva sam shvatio da mi pored iPhonea laptop ni ne treba. Dobro, treba mi sada kada idem na more, ipak je malo muka preko iPhonea VNC-om kontrolisati servere i slično, pa ću ga pozjamiti, ali za 90% stvari za koje sam koristio laptop mi iPhone radi posao.
Ako ga kupuješ samo kao telefon, čniš grešku, ukratko. S druge strane, da li je onda normalno dati $600 dolara samo za telefon i dobru kameru u njemu? :evil: