Pazi sad:
... 8.juna je otpakovan iPhone, (hteli su reći predstavljen)
... dva do tri puta brži od postojećih modela (brzina startovanja aplikacija)
... njegova kamera ima nove mogućnosti vezane za digitalni video (da neko ne pomisli da snima analogni video)
... kamera koja omogućava kontrolisanje fokusa lupkanjem po ekranu (multi-touch, pardon multi-lupanje)
... a sličce na ekranu mogu se povećavati zumiranjem. 😊
... Svakom ko koristi Exchange servis funkcije Find Your iPhone… (MobileMe)
... daljinsko brisanje biće trenutno… (Exchange na iPhone/Touch ima odavno daljinsko brisanje tog naloga, ovo u MobileMe se odnosi na brisanje svih podataka, a nisu pomenuli Find My iPhone)
... Apple tvrdi da će baterija novog telefona trajati duže – devet sati za korišćenje Interneta preko Wi-Fi veze, 10 sati za video reprodukciju a 30 sati za audio, 12 sati za 2G razgovor i pet sati za 3G razgovor. (u nabrajanju stoji ‘i’ umesto ‘ili’, kad sve saberemo znač da ima bateriju kao novi MacBook Pro 17)
... i ne sadrži usporavač plamena na bazi broma 😊
...posvećenoj razvojnim inženjerima (WWDC)
... uključujući i novi 15-inčni MacBook Pro. (tj. 13)
koliko je ovaj telefon razocarao…stvarno sramota…
evo recimo nokia n97,koji ima na ebay za 600-ak $...
oko 25 puta bolji telefon…
dok ovde uvode revolucionarne kopi&pejst,tamo pocinju da stavljaju kamere od 8 mpix…
Mnogo šta se može kritikovati na iPhone-u ali prvenstveno moraš da sagledaš svoje potrebe i prioritete pre nego što se odlučš za iPhone.
Ako zanemarimo socijalni momenat (modni detalj, statusni simbol…) moje mišljenje je da je iPhone pre svega PDA/iPod uređaj sa NEKIM funkcijama telefona. Budući da ja samo telefoniram i ponekad SMS-om platim parkiranje iPhone, kao telefon, zadovoljava sve moje potrebe. Ali puna snaga iPhone-a je za mene u kombinaciji sa mobile me account-om i sinhronizacijom svih podataka u realnom vremenu kao i gomilom krajnje korisnih aplikacija koje svakodnevno koristim (kursna lista, vremenska prognoza, stanje na putevima, perfektan kalkulator, kontrola troškova eksploatacije automobila, rečnik - džepni prevodilac, kreditni kalkulator itd)
Što se kamere tiče, presudan je kvalitet optike i smatram (kao dugogodišnji ljubitelj fotografije) da iPhone ima sasvim pristojnu kameru. Naravno, Nokia ima Carl Zeiss optiku i ona je nesumnjivo bolja, tako da jednostavno nisu za poređenje. Kamere u mobilnim telefonima su pomoćno sredstvo a za bilo kakav ozbiljniji rad, danas postoji široka paleta digitalnih fotoaparata na tržištu.
Kao rezime, mislim da je iPhone i dalje vodeći All in 1 uređaj i da treba biti malo realniji u ocenjivanju i vrlina i mana koje iPhone, kao i svaki drugi uređaj, nesumnjivo ima.
to imas pravo,iphone jeste ustvari iPod touch koji moze da zove i salje poruke…
ali svejedno,mnogo,mnogo je precenjen…
kazes dovoljno je 3 mpix,pristojna je kamera,dovoljno mi je sto nema mms,dovoljno sto ne moze da radi sa vise aplikacija istovremeno,dovoljno ovo,dovoljno ovo….
e,za te pare na drugim telefonima dobijas mnogo,mnogo vise…
mozda taj mobile me jedino,ali postoje i slicne stvari za symbian,i windows mobile telefone…
(kursna lista, vremenska prognoza, stanje na putevima, perfektan kalkulator, kontrola troškova eksploatacije automobila, rečnik - džepni prevodilac, kreditni kalkulator itd)
hvala bogu pa drugi telefoni nemaju digitrone i recnike :dry:
sve u svemu,morate da priznate da je razocarao…
dobro,to sto sam rekao za 8 mpix,i jesam lupio,ali za godinu dana maksimum ce 8 mpix biti standard,i bice veca sociva…
nokia sa 5 mpix,carl zeissovom kamerom i xenon flashom,nije da ne moze da se poredi sa iphonom,vec je 4 lige ispred njega…a i taj telefon vec dugo ima kopi-pejst :woohoo:
Each to their own - imao sam Symbian telefon, i radovao se što ima pametan operativni sistem, i što mogu da instaliram aplikacije - pa se ispostavilo da više ne radi nego što radi, da trokira, da je trom, da aplikacije za jedan Symbian ne rade na drugom… pa sam se razočarao.
Posle nejga sam imao Windows Mobile telefon, koji je bio znatno pametniji, i njemu sam se radovao što je za razliku od Symbiana ozbiljna platforma, i očekivao sam da će biti bolji na svakom polju od prethodnog - i opet sam se razočarao. Bolji jeste bio, ali je mogao desetinu reklamiranih stvari, i sve je radio polovično. Mada, mogao je Copy-Paste, mora da je bio zakon
iPhone je prvi od moja poslednja 3 pametna telefona koji me nije razočarao - čje aplikacije rade kako treba (a ne polovično); sa kojim mogu normalno da izlazim na internet (i radim šta hoću na njemu); čja upotreba je jednostavna i intuitivna…
Kao što na početku rekoh - each to their own - mogao bih da kretenišem i tražim dlaku u jajetu, ali, evo - od kako je MMS uveden u našu državu, ja sam razmenio 10 komada, od čega 6 u prvih nedelju dana kako je aktiviran, nakon čega 1 godišnje. Da mi neko kaže da više u životu neću moći da pošaljem MMS, ja bih rek’o ‘čuješ da nešto puca?’, ali iako je tako, iPhone OS 3.0 će da ume MMS, a to je za 3 dana od danas.
Copy-paste? U mom mobilnom workflow-u nije bio potreban - biteSMS mi nudi Forward za poruke, a nisam novinar ili tako neki andrak da mi je neophodno da skupljam isečke sa sajtova i čuvam na mobilnom.
I po treći put - each to their own - ti kupi šta se tebi sviđa, i iskuliraj svoj hejt prema nama kojima je iPhone po meri.
I meni su Symbian i WinMo neopevana govna kojima se nikad više ne bih vratio, pa ne pratim izlazak svakog novog modela da mu tražim zamerku i da zračm ‘jao, pa ovo je smešno, iPhone je to imao od prve iteracije’...
Da ne ulazim ni sa kim u polemiku koji je telefon bolji, iPhone ispunjava APSOLUTNO SVE sto trazim od njega. To je jedan uredjaj koji nosim sa sobom i pored njega mi ne treba ni jedan drugi. Imao sam i Symbian-e i WM… ali to nije to… MMS sam instalirao jos davno kao posebnu aplikaciju i jednom sam je upotrebio radi probe, iBluetooth sam takodje instalirao i probao ga, Copy/Paste sam instalirao i nikad nisam koristio…
Poenta je da mi treba uredjaj koji ce mi zameniti pune dzepove koje sam imao pre dve godine (Nokia, iPod, Languages…) ali imao sam zamerku na GPS koji je na 3G telefonu radio cisto da se kaze da radi. Imam u kolima GPS uredjaj pa mi ne treba da ga nosim sa sobom na telefonu ali opet je trebao biti bolji (sada su i to ispravili). Nekome odgovara - nekome ne, nekome je ruzan - meni je prelep, nekome se ne svidja sto ga koristi sa masnim prstima od bureka - meni to ne smeta… Kome se svidja kupice ga , kome ne - nece pa sve da kosta i 10$
dovoljno sto ne moze da radi sa vise aplikacija istovremeno,dovoljno ovo,dovoljno ovo….
Ovo ti je isto još jedna od stvari koje si lupio ponavljajući isto ono što drugi ponavljaju: evo, ovo trenutka slušam muziku preko iPhonea, surfujem iz Safarija, a Mail me uredno obaveštava o pristiglim mailovima. Nisam ni znao da je to u stvari jedna aplikacija. :evil:
Ono što ti želiš je da svaki developer može da napiše aplikaciju koja će da radi u pozadini. O iskustvima u trajanju baterije na onim telefonima koji to dozvoljavaju malo proguglaj pa će ti biti jasno zašto Apple insistira na onom svom ‘Push’ servisu.
Ja ne znam ni što se vi upluvašte pričajući sa osobom koja kritikuje uređaj čji potencijal ne zna u potpunosti (a izgleda ni delom).
Trenutno imam iPhone 3G (ne 3GS); i stari softver 2.2.1 (ne 3.0) i imam i copy/paste (čak 2 različta načna za to) i imam mogućnost da pokrenem onoliko programa u pozadini koliko radne memorije imam.
E sad ili ja imam nešto što nije iPhone ili ti ne znaš ništa o iPhoneu.
A što se tiče hvale o staroj iPhone kameri (na Classicu i na 3G-u); ona je govno neopevano. Toliko o njenom kvalitetu. Jeste da imam vrlo dobar fotoaparat i da su mi kriterijumi znatno strožiji kad je u pitanju i taj ‘mobilni aspekt fotografije’, ali to što iPhone naziva kamerom nije prihvatljivo bilo ni pre 3 godine. Ne treba meni xy megapixela (stari profi digitalci su imali i 4Mpix pa su i dalje imali savršene fotke, a ja se ne tripujem da više znač bolje ili da ću razapinjati fotku sa telefona na bilboard); ne treba mi fleš, jer se ne slikam po kafićima za novu fotku za profil na Facebooku, ali mi treba aparat koji će napraviti oštru fotku na kojoj će se verno videti boje i detalji.
Postojanje kamere na telefonima je izgleda izgubilo smisao i stavljaju se isključvo zbog postojanja iste (ili im se napucavaju megapixeli interpolacijom kako bi se poboljšala prodaja samih telefona).
Iskreno se nadam da će nova kamerica na iPhoneu biti korak bliže zdravom razumu.
A iskreno sumnjam da velika imena iz sveta optike zaista stoje iza ‘optike’ koja se ugrađuje u telefončće. Pre se radi o reklami za koju Nokija mora da plati brendu da bi koristila njegovo ime.
ti kupi šta se tebi sviđa, i iskuliraj svoj hejt prema nama kojima je iPhone po meri.
Dobro,nema problema,nisam ja hteo toliko da vas ‘uvredim’,samo sam rekao svoj stav o ajfonu,i sutra docekao 10 novih postova o tome kako nisam u pravu,al vec kako si rekao - ‘Each to their own’
madamov wrote:
Ono što ti želiš je da svaki developer može da napiše aplikaciju koja će da radi u pozadini. O iskustvima u trajanju baterije na onim telefonima koji to dozvoljavaju malo proguglaj pa će ti biti jasno zašto Apple insistira na onom svom ‘Push’ servisu.
znao sam da mogu neke aplikacije da rade u pozadini,ali ipak nije to to (imam iPod Touch,pa se donekle razumem u iPhone,a i koristio sam ga neko vreme)
Pa,evo sad stavljaju ‘jacu’ bateriju (koja je i dalje veoma slaba).
Ja od kad koristim symbian telefone,cije aplikacije mogu da rade u pozadini,nisam imao problema sa baterijom,dok kod Toucha,i iPhona crkavaju ko Kenny…
Ako apple kaze da je rad u pozadini los,onda je rad u pozadini los ( :laugh: )
Mario wrote:
Ja ne znam ni što se vi upluvašte pričajući sa osobom koja kritikuje uređaj čji potencijal ne zna u potpunosti (a izgleda ni delom).
Trenutno imam iPhone 3G (ne 3GS); i stari softver 2.2.1 (ne 3.0) i imam i copy/paste (čak 2 različta načna za to) i imam mogućnost da pokrenem onoliko programa u pozadini koliko radne memorije imam.
E sad ili ja imam nešto što nije iPhone ili ti ne znaš ništa o iPhoneu
Mario wrote:
A iskreno sumnjam da velika imena iz sveta optike zaista stoje iza ‘optike’ koja se ugrađuje u telefončće. Pre se radi o reklami za koju Nokija mora da plati brendu da bi koristila njegovo ime.
e,sad stvarno,bez ljutnje,lupetas…
da iPhone ima Carl Zeiss kamericu,ne bi ni pisnuo…
Sta cete ljudi,takav sam,volim da kritikujem :laugh:
Al,dobro,ni malo kritike nije na odmet :lol:
Da ima KC optiku, a loš kvalitet, i te kako bih ga opljuvao 😊
Ovako ostaje da vidimo hoće li valjati išta fotke na 3GS-u. Pretpostavljam da će biti boljeg kvaliteta od danas aktuelnih 3-5MPix kamerica.